Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης - Θεσσαλονίκης:SOS Μεταδίδεται και με προφυλακτικό-Μολύνει τους πάντες


Καταγγέλλουμε με όλη μας τη δύναμη τη δημόσια διαπόμπευση και το διασυρμό των εξαθλιωμένων νοσούντων εκδιδόμενων μεταναστριών και ελληνίδων γυναικών, που έγινε σε αγαστή συνεργασία του υπουργού υγείας, του υπουργού δημόσιας τάξης , της εισαγγελικής εξουσίας, των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ και  των ΜΜΕ.
    

Εδώ και μέρες παρακολουθούμε δίχως φωνή τη διαπόμπευση αυτών των γυναικών, των  θυμάτων ενός συστήματος που τις άφησε απροστάτευτες στα χέρια των διακινητών και των “προστατών”. Γυναίκες ασθενείς, θύματα μιας χρυσοφόρας επιχείρησης που εμφανίζει τζίρο πάνω από 20 δις ευρώ στο λεκανοπέδιο Αττικής. 

 Θύματα που το σύστημα τους απαγόρευσε την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τις απομόνωσε, τις εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά, τους έδειξε τη θέση τους πίσω από τους φράκτες του κοινωνικού αποκλεισμού, και πριν τις καταδικάσει σε θάνατο, τις περιέφερε σε κοινή θέα «προς τέρψιν και συμμόρφωση»… για να  αποκρύψει υποκριτικά και χυδαία το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων  και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, για να καλύψει τις τραγικές ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η Ιατρική την οποία γνωρίζουμε και ασκούμε δεν έχει σχέση με αυτές τις πρακτικές, ούτε με αυτήν την πολιτική. Ο κώδικας της ιατρικής δεοντολογίας θεσπίστηκε για να διαφυλάξει τα στοιχειώδη δικαιώματα των ασθενών, με το ιατρικό απόρρητο ν΄ αποτελεί αξίωμα ηθικής άσκησης της ιατρικής. Η υποχρέωση του γιατρού απέναντι στην δημόσια υγεία ολοκληρώνεται με την αναφορά του μολυσματικού νοσήματος.
Η επιτρεπόμενη από το νόμο παραβίαση του κώδικα αφορά την γνωστοποίηση του νοσήματος στην αρμόδια υπηρεσία και δεν επιτρέπει ούτε την δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας, αλλά ούτε και την λεηλασία της ζωής του πάσχοντα
Ο ρόλος των γιατρών είναι το να προστατεύουν το αγαθό της υγείας και τα δικαιώματα όλων των ασθενών, δεν είναι το να παραπληροφορούν, να στοχοποιούν και να διασύρουν. Είναι ανήθικο, παράνομο, αντιεπιστημονικό  και αντιδεοντολογικό.
Ο ρόλος του υπουργείου υγείας είναι το να προστατεύει το δημόσιο αγαθό της υγείας και όχι το να διαπομπεύει στοχοποιώντας ευάλωτα θύματα με στόχο να καλύψει, προεκλογικά  την εγκληματική και ανεπαρκή του πολιτική.  Η υιοθέτηση εκ μέρους υπουργείου, γιατρών και ΜΜΕ αυτών των πρακτικών στοχεύει στη δυσφήμιση  και στην κατάργηση των δημόσιων αγαθών και των δικαιωμάτων.  

Τα ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την στέρηση του δικαιώματος της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων ατόμων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας κώφευσε και κωφεύει εγκληματικά για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στη δημόσια υγεία, αλλά και την ατομική υγεία των ανασφάλιστων ανθρώπων της χώρας. Διέπραξε και διαπράττει ένα έγκλημα ευρείας κλίμακας με θύματα αρχικά τους μετανάστες και σήμερα όλους τους ανθρώπους που μένουν χωρίς ασφάλεια με την απώλεια της εργασίας και του εισοδήματος τους και όχι μόνον αγνοεί τις απρόβλεπτες επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, αλλά στοχοποιεί ευάλωτους ανθρώπους για να μεταθέσει αλλού τη πολιτική συζήτηση.
Ως ΚΙΑ  Καταγγέλλουμε τον υπουργό υγείας, ως ηθικό αυτουργό και άμεσα υπεύθυνο για την αύξηση των κρουσμάτων του AIDS, για τον κίνδυνο επέκτασης μεταδοτικών νοσημάτων σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού,  για την άρση του ιατρικού απορρήτου και την παραβίαση θεμελιώδους δικαιώματος των ασθενών.
Είναι αυτός που μόλις πριν λίγους μήνες περιέκοψε την χρηματοδότηση των προληπτικών προγραμμάτων κατά του AIDS το 2012 κατά 49%(!) σε σχέση με το 2011.
Είναι ο ίδιος που απαξίωσε και ουσιαστικά κατάργησε - μέσω της υποχρηματοδότησης - τα προγράμματα ενάντια στην ουσιοεξάρτηση (οι επιχορηγήσεις του 2012 στο ΚΕΘΕΑ και στον ΟΚΑΝΑ είναι μειωμένες κατά 20% και 33% σε σχέση με τους ήδη κουτσουρεμένους του 2011).
Είναι αυτός που αποφάσισε την περικοπή το 2012 της επιχορήγησης για νοσηλείες οικονομικά αδυνάτων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 46% σε σχέση με το 2011 αφήνοντας τους όποιους Έλληνες ή μετανάστες ανυπεράσπιστους απέναντι στην οποιαδήποτε νόσο.

Δηλώνουμε πως βρισκόμαστε απέναντι σ αυτές τις πρακτικές, στον κυρίαρχο λόγο που κατασκευάζει θύματα και προστατεύει τους θύτες, είμαστε απέναντι σ΄αυτόν το λόγο  που διασύρει, εξευτελίζει, μαντρώνει και σκοτώνει... 

Αυτός ο λόγος , σεξιστικός, ταξικός και ρατσιστικός, είναι  ιδιαίτερα τοξικός και μολυσματικός.

Μεταδίδεται  από το υπουργείο υγείας & δημόσιας τάξης και αναμεταδίδεται από τα ΜΜΕ, έχει μετατοπιστεί στο κέντρο της πολιτικής ζωής  και εξαπλώνεται στο φάσμα όλων των εξουσιών.

Είμαστε απέναντι σ' αυτόν το λόγο και στις πρακτικές που    στοχεύουν στην καρδιά της  δημοκρατίας. 

ΕΙΝΑΙ ευθύνη όλων μας 
Να προστατευθούμε -  Να προστατέψουμε
Να αντισταθούμε στο φασισμό.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης - Θεσσαλονίκης