Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Για την επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου Πρέβεζας




Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Γ.Ν. Πρέβεζας συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που κήρυξαν από τις 15/5 (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ: http://www.atpreveza.gr/news/koinonia/item/975-se-episxesi-ergasias-vriskontai-oi-eidikevmenoi-giatroi-sto-gn-prevezas) και βρίσκονται στα «κάγκελα», καθώς όπως καταγγέλουν χαρακτηριστικά στο atpreveza.gr: «Ειδικευόμενοι που δεν κατάγονται από την Πρέβεζα, δε θα έχουν χρήματα ούτε για το ενοίκιό τους, ούτε για τα προς το ζην».

Οι ειδικευόμενοι γιατροί διαβαίνουν τον δικό τους εργασιακό «Γολγοθά», έλαβαν κάποια «κουτσουρεμένα» χρήματα από τα δεδουλευμένα, που τους οφείλονται από εφημερίες, και για όποιον έχει ζήσει ανάλογες αποφράδες ημέρες, η συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξευτελιστική για κάθε εργαζόμενο, πόσο μάλλον για επιστήμονες, που εργάζονται σε έναν τομέα, τόσο ευαίσθητο, όσο είναι αυτός της Υγείας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε ένδειξη καλής θέλησης, για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου οι ειδικευόμενοι γιατροί παρίστανται κανονικά στις εφημερίες τους, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι.
 
Μία από τους περίπου 25 ειδικευόμενους γιατρούς του Γ.Ν. Πρέβεζας, η Σωτηρία Κωτσαντή, μίλησε στο atpreveza.gr, για το αν θα διακοπεί η επίσχεση εργασίας: «Αν θα σταματήσει η επίσχεση εργασίας, προφανώς και εξαρτάται από εμάς που την ξεκινήσαμε. Εξ 'αρχής η επίσχεση εργασίας κρίθηκε παράνομη. Στην πορεία απεδείχθη πως όχι μόνο δεν είναι παράνομη, αλλά αυτά που μας χρωστάνε πρέπει να μας τα πληρώσουν. Ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε εδώ τα πρωινά, ούτε καν στις εφημερίες.
Παρά ταύτα εμείς κάνουμε κανονικά τις εφημερίες μας, παρευρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Αυτά που ζητάμε είναι λογικά, ακέραια και καθόλου τραβηγμένα. Μας χρωστάνε επιπρόσθετες εφημερίες από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, που κάναμε από οκτώ ο καθένας μας, για να βγει το πρόγραμμα και να λειτουργήσει το νοσοκομείο, όσο το δυνατόν καλύτερα. Ως ένδειξη καλής θελήσεως, με μια ελπίδα ότι θα πληρωθούμε. Οι εφημερίες αυτές όμως δεν έχουν μπει ποτέ. Ήμασταν απλήρωτοι το πακέτο των εφημεριών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Τώρα βλέπουμε ότι μπήκε ένα ποσό, το οποίο είναι πολύ μειωμένο, σε σχέση με αυτά που προβλέπονται».
Η συνάδελφός της, Κωνσταντίνα Κατσάνου, επεξήγησε την τελευταία διαπίστωση: «Είναι μία περικοπή του 10-12%, αλλά στο ποσό που πήραμε, η μείωση ξεπερνά κι αυτό το ποσοστό».
Η κ. Κωτσαντή επανήλθε στο θέμα και επισήμανε ότι το ζήτημα θυμίζει... κοροϊδία χωρίς τέλος: «Ο Μάρτιος δεν έχει μπει ακόμη. Υπάρχει μία κατάσταση πανελλαδικώς, που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς δε νομίζω ότι θα σταματήσουμε αυτή τη στιγμή. Δε μας καλύπτει το ποσοστό των εφημεριών, που έχει μπει. Η κοροϊδία δεν έχει τέλος. Θέλουμε να δουλεύουμε αξιοπρεπώς, να δουλεύει σε ασφαλή πλαίσια το νοσοκομείο, κάτι που δε γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν απαιτούμε μόνο τα λεφτά που μας χρωστάνε, απαιτούμε ένα σύστημα υγείας, όχι αν μη τι άλλο στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή, είτε είναι αυτός ο διοικητής είτε κάποιος άλλος».
Η κ. Κατσάνου απάντησε και σε ερώτηση που της έγινε από τους εκπροσώπους του Τύπου, σχετικά με το αν υπάρχουν δεσμεύσεις, πως θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο: «Αρχικά, όσον αφορά το ποσό, είχαμε πάρει τις δεσμεύσεις ότι θα το πληρωθούμε. Αλλά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη όλες οι εφημερίες».
Όσον αφορά την αντίδραση της διοίκησης του Γ.Ν. Πρέβεζας, στην επίσχεση εργασίας, η κ. Κωνσταντίνα Κατσάνου, σχολίασε: «Αρχικά η επίσχεσή μας κρίθηκε από τη διοίκηση, παράνομη. Ύστερα από επικοινωνία που έγινε με τον κ. Νικολόπουλο, προφανώς και δεν ήταν παράνομη και την αποδέχθηκε και η διοίκηση. Είπαν ότι θα κατατεθούν κάποια χρήματα, μέχρι τις 20 του μηνός, πράγμα που έγινε σήμερα».
Η κ. Σωτηρία Κωτσαντή, εκ μέρους και των υπόλοιπων ειδικευόμενων γιατρών του Γ.Ν. Πρέβεζας, έστειλε το δικό της μήνυμα προς την κοινωνία, που θεωρεί πως όλοι οι γιατροί είναι οι πλέον καλοπληρωμένοι:
«Όχι μόνο καλοπληρωμένοι δεν είμαστε, αλλά σε λίγο όλοι όσοι δεν κατάγονται από την Πρέβεζα, δε θα έχουν χρήματα ούτε για το ενοίκιό τους, ούτε για τα προς το ζην. Αν μη τι άλλο θέλουμε τη στήριξη και την κατανόηση όλων».
IMG 6077
Η κ. Κατσάνου στάθηκε στο γεγονός της παρουσίας των ειδικευόμενων γιατρών στο χώρο εργασίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας: «Κάνουμε επίσχεση και εργαζόμαστε κανονικά στην εφημερία μας, που είναι 16 ώρες, από τις 2 το μεσημέρι, μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί». Ο συνάδελφός της Νίκος Μπαραμπούτης επισήμανε από την πλευρά του: «Αυτό γίνεται σε ένδειξη καλής θελήσεως. Καλύπτουμε το νοσοκομείο στις εφημερίες, ενώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε»

Παναγιώτης Βαζάκας: «Θα προσπαθήσουμε από τον επόμενο μήνα, σιγά-σιγά, οι αδικίες να εξομαλυνθούν»
Ο εκτελών χρέη διοικητή στο Νοσοκομείο, κ. Παναγιώτης Βαζάκας, ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε το πρωί με τους ειδικευόμενους, αναφερόμενος στο θέμα της επίσχεσης εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών, τόνισε:
«Οι πληροφορίες που έχω είναι πως σήμερα μπήκαν τα χρήματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, για όλους τους γιατρούς. Φυσικά δεν ήταν όσα περίμεναν και όσα περίμενα κι εγώ για μένα, γιατί κι εγώ ανήκω στο δικό τους χώρο. Κι εγώ γιατρός είμαι. Η περικοπή αυτή έγινε, γιατί τα χρήματα που δόθηκαν για εφημερίες ήταν σημαντικά λιγότερα, από ότι ήταν τον προηγούμενο χρόνο.
Για το 2011 το Υπουργείο μας έδινε περίπου 158.000 ευρώ το μήνα, για να καλύψουμε εφημερίες του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας και ξαφνικά αυτές έγιναν 124.580 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της εφημερίας, έχει αλλάξει. Περικοπές έγιναν γιατί οι εφημερίες ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 124.000 ευρώ και οι περικοπές αυτές αφορούσαν όλους τους γιατρούς, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Δέχομαι πως πάνω σε αυτές τις περικοπές, ενδεχομένως να έγιναν και κάποιες αδικίες. Δεν το αμφισβητώ.
Θα προσπαθήσουμε σιγά-σιγά από τον επόμενο μήνα, όποιες αδικίες έχουν γίνει να εξομαλυνθούν και να υπάρχει μια καλύτερη κατανομή των χρημάτων στις εφημερίες των συναδέλφων».
Όσον αφορά το αν υπάρχει λύση στο αδιέξοδο, συμπλήρωσε: «Μίλησα με τους γιατρούς και τους εξήγησα πως έγινε η περικοπή, πως έχει αλλάξει το ωρομίσθιο, πως τα χρήματα που είχαμε δεν έφταναν. Είναι θέμα πλέον δικό τους αν θα συνεχίσουν ή θα σταματήσουν».


Πηγή:atpreveza.gr


Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση συμπαράστσης στο αγώνα των γιατρών εξεδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ :Αλληλεγγύη στους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας...

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Πρέβεζας καθώς η απλήρωτη εργασία τους έχει γίνει πλέον... καθεστώς.

Τους οφείλεται η αποζημίωση των εφημεριών τους από τον Ιανουάριο του 2012!
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση βρίσκει τα εκατοντάδες εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ για τους τοκογλύφους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου αλλά και τα συνδικάτα της Πρέβεζας να συμπαρασταθούν ενεργά στους αγωνιζόμενους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ. 
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ