Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Φρόνιμα!


           Της Ευγενίας Ηλιοπούλου                

 Ή ελευθερία ή ησυχία;   Κ .Καστοριάδης

Διανύουμε, σαν χώρα, μια πολύ ιστορική στιγμή και νοιώθω πολύ παράξενα. Ήμαστε το πειραματόζωο της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ .
Όλες οι ματιές των τραπεζικών και των επαγγελματιών πολιτικών είναι στραμμένες πάνω μας. Καθημερινά ήμαστε στις πρώτες ειδήσεις σε όλα τα κανάλια του κόσμου. Παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και σφυγμομετρούν τις πολιτικές μας ζυμώσεις. Σημειώνουν, με επιστημονικό οίστρο, τις αντιδράσεις μας και δεν ανησυχούν αν το ζώο θα ζήσει. Τους ενδιαφέρει τι μπορούν, από επιστημονική πλευρά, να αξιοποιήσουν από αυτό το πείραμα επειδή υπάρχουν και άλλες χώρες στην σειρά. Σαν επιστήμονας τους καταλαβαίνω επειδή σε ένα ιατρικό πείραμα η τελευταία πινελιά  μπαίνει στο παθολογο-ανατομικό  εργαστήρι μετά την θανάτωση του πειραματόζωου. Το αντιλαμβάνομαι, ότι βρίσκομαι φυλακισμένη στην καθόλου ζηλευτή θέση, στο κλουβί, από το ενθαρρυντικό βλέμμα των γερμανών που διαπιστώνουν ότι ακόμα αντέχω. Άρα το πείραμα συνεχίζεται και έχει ενδιαφέρον. Η επιστήμη θα πάει μπροστά και εγώ θα φύγω ικανοποιημένη ότι το πτώμα μου βοήθησε στην πρόοδο της χρηματοπιστωτικής επιστήμης.Πάνω  μας θα μάθουν πως να υποδουλώσουνε και άλλους λαούς.
 Φρόνιμα παιδιά! Δεν σφάξανε! 
Θα τους κάνουμε την χάρη; Θα γίνουμε κότες και θα καθίσουμε φρόνιμα να μας π...; 
Έχουμε πονηρευτεί πολύ και δεν ΄΄μασάμε΄΄. Όσες απειλές και να ακούμε ,από όπου και να τις ακούσουμε δεν τα βάζουμε κάτω. Χαμογελάμε όταν βλέπουμε τους πραγματικούς φταίχτες να ανησυχούνε και να βγάζουν υστερικές κραυγές στις οθόνες μας. Αγριεμένοι και έντονα ενοχλημένοι  ότι δεν τους θέλουμε για να μας σώσουνε. Ανίκανοι να πιστέψουν ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι ,αυτοί και μόνο αυτοί, έχουν την αποκλειστικότητα της σωτηρίας της Ελλάδας. Ασκούν μία συνεχιζόμενη ιδεολογική τρομοκρατία οι ίδιοι και μαζί με τα φερέφωνά τους κανάλια επιμένουν. Που θα πάει; Πως γίνεται από την μία να επικαλούντε την σοφία του λαού (όταν τους βγάζει πρωθυπουργούς) και την χαζομάρα του όταν τους ΄΄ φτύνει ΄΄ ;  Η πολιτική σταθερότητα  των δύο μεγάλων κομμάτων μας πήγε  στο πουθενά όσο και να κοκορεύονται ότι μας βγάλανε από τον λάκκο με τα φίδια. Θα ενδώσουμε στην ψυχολογική πίεση αυτών που μας ξεπούλησαν; Θα τους ξαναψηφίσουμε ή θα τους γυρίσουμε την πλάτη;   Υποτιμάνε την νοημοσύνη μας; Δεν καταλαβαίνουμε ότι μας πουλήσανε για bir para ;Δεν πονηρευτήκαμε όταν ο καινούργιος πρωθυπουργός είναι κάποιος που υπέγραψε την καταδίκη μας;
    Ή ελευθερία ή ησυχία; 
Ο κύριος Καστοριάδης σοφά μας βάζει μπροστά στο δίλλημα : ελευθερία άρα μάχες, αγώνες  και να χυθεί πολύ αίμα ή ησυχία σκυμμένο κεφάλι και  πίσω στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Μόνο που αυτή την φορά δεν είναι οι τούρκοι αλλά οι ΄΄ φίλοι ΄΄ μας από την Ευρώπη και την Αμερική.