Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο Δ.Στρατούλης για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Επειδή πρέπει να προσπαθούμε παρά την διαφορετική πολιτική τοποθέτησή μας να δίνουμε μια  όσο το δυνατό πιο αντικειμενική εικόνα των  διαφορετικών απόψεων, αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται  μέσα στη Αριστερά, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα μια συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας για θέματα προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ στο Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, με την σημαντική παρατήρηση ότι, κατα την άποψή μας,  ορισμένες από τις θέσεις του είναι, στη διατύπωσή τους, διαφορετικές από τις απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

 Ο Δημήτρης Στρατούλης μιλά για:

ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και ΟΧΙ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 
Τα κρατάμε...

Μιλά επίσης για αναστολή αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, επαναδιαπραγμάτευση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόληση.

-Θα δημεύσετε τις καταθέσεις; Μας μπερδέψατε;
Η συνέντευξή μου διαστρεβλώθηκε σκόπιμα από ελάχιστα μμε. Οι καταθέσεις – αποταμιεύσεις των πολιτών πρέπει να προστατεύονται. Μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δεσμεύσει τις καταθέσεις, αλλά θα τις εγγυηθεί και θα τις διασφαλίσει. Οι τράπεζες πρέπει να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο, δεν μπορεί να παραμένουν στα χέρια των τραπεζιτών, που τις χρεοκόπησαν. Επίσης πρέπει να λειτουργούν όχι για να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες και τα χρυσοπληρωμένα ανώτερα στελέχη τους, αλλά για να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία και να στηρίζουν την κοινωνία.
-Θα αποκαταστήσετε μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα του 2009;
Θα καταργήσουμε την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 14/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και τους εφαρμοστικούς νόμους που μείωσαν μισθούς και συντάξεις.
Με αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορούμε σε μια διετία να αποκαταστήσουμε τους μισθούς στα επίπεδα του 2009 και έκτοτε να λειτουργήσει παντού ελεύθερα η συλλογική διαπραγμάτευση.
-Το χαράτσι της ΔΕΗ θα καταργηθεί; Θα δοθούν πίσω και όσα πληρώθηκαν;
Θα καταργηθεί άμεσα το χαράτσι επί της μικρής ακίνητης περιουσίας. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα φορολογηθεί επαρκώς όχι με αντισυνταγματικά χαράτσια αλλά στα πλαίσια μίας νέας κοινωνικά δίκαιης φορολογικής πολιτικής.
-Βενιζέλος και Σαμαράς λένε “τι Παπανδρέου, τι Τσίπρας”. Και οι δύο είπαν “λεφτά υπάρχουν”.
Δεν χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση. Την θεωρούμε υποτιμητική για τον λαό, αποκορύφωμα της πελατειακής λογικής των πρώην κομμάτων εξουσίας. Δεν βλέπουμε τους πολίτες ως επαίτες με απλωμένο χέρι. Θέλουμε όλοι/ες να εργάζονται αμειβόμενοι αξιοπρεπώς, αντί να μένουν στην ανεργία ή να φεύγουν στο εξωτερικό.
-Γιατί η τρόϊκα να δώσει λεφτά, αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε τη νέα δανειακή σύμβαση;
Τα δάνεια της τρόικας δεν διατίθενται για μισθούς, συντάξεις, σχολεία νοσοκομεία, αλλά για αποπληρωμή παλιότερων δανείων.
Εάν ακυρώσουμε τα μνημόνια, πόροι μπορούν να απελευθερωθούν με:
Αναστολή αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, επαναδιαπραγμάτευση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης.
Φορολόγηση πλούτου, μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων.
• Μείωση στρατιωτικών εξοπλισμών στα αναγκαία για την άμυνα επίπεδα.
• Πάταξη της διαφθοράς.
-Ο Μανώλης Γλέζος πρότεινε, όσοι παίρνουν πάνω από 20.000 ευρώ να δανείζουν τα 100 για τους φτωχούς;
Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εφαρμοζόταν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.
-Καταγγελία του μνημονίου ή επαναδιαπραγμάτευση;
Ακύρωση των μνημονίων της καταστροφής και όχι επαναδιαπραγμάτευση, γιατί η κόλαση δεν διορθώνεται. Εάν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές και παρθούν τον Ιούνιο νέα μέτρα ύψους 16 δις ευρώ, θα ολοκληρωθεί η συντελούμενη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή.
-Ο Αλαβάνος υποστηρίζει ότι η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Έτσι είναι;
Ο Αλέκος διατυπώνει την άποψή του για ένα θέμα, που η συζήτησή του δεν είναι πλέον ταμπού, διαπερνάει όλα τα κόμματα και απασχολεί ακόμα και νομπελίστες οικονομολόγους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι η ακύρωση του μνημονίου δεν συνεπάγεται ότι θα μας διώξουν από το ευρώ, γιατί θα οδηγηθεί σε κατάρρευση η ευρωζώνη και το ευρώ λόγω του ντόμινο που θα ακολουθήσει με Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προτεραιότητα το πρόγραμμά του και δεν υποκύπτει σε κανένα πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό.
-Τι κυβέρνηση θα θέλατε, αν είστε πρώτο κόμμα;
Κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεών της Αριστεράς στη βάση ενός προωθημένου κοινού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση και παραγωγικής, κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησής της προς όφελος του λαού, που θα στηρίζεται από το λαϊκό κίνημα.