Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Υπόμνημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου προς τον Υπουργό Υγείας



Το σημερινό ΕΣΥ καταρρέει.
· Τα Νοσοκομεία έχουν τεράστια κενά ιατρικού, νοσηλευτικού, εργαστηριακού προσωπικού καθώς οι προσλήψεις έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί και δεν αντικαθίστανται ούτε καν οι συνταξιοδοτούμενοι που πληθαίνουν, ενώ η ζήτηση αυξάνεται δραματικά στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ, λόγω και της πλήρους αποδιοργάνωσης στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη που έχει προκαλέσει ο ΕΟΠΥΥ.

· Τα προγράμματα εφημεριών καθίστανται όλο και πιο ανασφαλή και επικίνδυνα, καθώς περικόπτονται συνεχώς τα κονδύλια για την κάλυψη πραγματικών αναγκών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Ο θάνατος ασθενούς κατά τη διακομιδή του εκτός Ιωαννίνων, εάν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση, δυστυχώς δεν θα είναι ο μοναδικός.

· Δεν πληρώνονται εφημερίες που εκτελούνται. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν πληρωθεί μερικώς τις εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012 με περικοπή του αναλογούντος ποσού κατά 15-20 %. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ. στην Καρδιολογική Κλινική- Μονάδα Εμφραγμάτων του ΓΝ Πρέβεζας, η Διοίκηση οφείλει δεδουλευμένες εφημερίες από τον Οκτώβριο 2011, που υπερβαίνουν το ποσό των 2500 Ε για κάθε έναν από τους τρεις γιατρούς της κλινικής.

· Ορισμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας βρίσκονται ήδη, και τα υπόλοιπα θα βρεθούν σύντομα, σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και τη μισθοδοσία προσωπικού. Ηδη στο ΓΝ Πρέβεζας, η Διοίκηση αδυνατεί να ανανεώσει τη θητεία του επικουρικού ιατρού της Ουρολογικής Κλινικής με άμεση συνέπεια το κλείσιμο της κλινικής.

· Δεν εξασφαλίζεται η στοιχειώδης επάρκεια και ποιότητα υλικών, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, συχνά ούτε καν η δυνατότητα service στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.

· Οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, μειώνουν την οργανική δύναμη βασικών κλινικών, όπως πχ στην Παθολογική κλινική του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών και του όμορου ΓΝ Λευκάδας, παρά τις προτάσεις των ΔΣ των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα καταργεί την έννοια των ειδικών κλινικών και δημιουργεί «τομείς», περιορίζοντας το δικαίωμα των ασθενών και την υποχρέωση του δημόσιου συστήματος υγείας να παρέχονται οι διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες από τους εξειδικευμένους κάθε φορά γιατρούς και όχι από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Το ενδεχόμενο απόλυσης ιατρικού προσωπικού και πάντως σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση των προσφερομένων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών είναι πρό των πυλών.

· Η φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και πιο υποτυπώδης, ιδιαίτερα μετά την αποδιοργάνωση του πολυδιαφημισμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ, εξ αιτίας των συσσωρευμένων οφειλών. Η παραμονή σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει το πρόστιμο του 1 ευρώ σε κάθε χειρόγραφη συνταγή από 1ης Ιουνίου είναι προφανές ότι θα προκαλέσει νέες σοβαρές αντιδράσεις. Σε σύσκεψη του Διοικητή του ΓΝ Χατζηκώστα Ιωαννίνων κ. Βάβα με τους εκπροσώπους των Δήμων του ν. Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης όλων των περιοχών του νομού με υπηρεσίες διαδικτύου και πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα απομακρυσμένα χωριά. Ζητούμε να καταργήσετε ή τουλάχιστον να αδρανοποιήσετε τη σχετική ΥΑ, όπως επίσης και τις Υπ. Αποφάσεις που αλλάζουν τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων.

. Παρά την «εισπρακτική λογική» στα νοσοκομεία και την οικονομική «αφαίμαξη» των ασθενών, η διακοπή χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (τα νοσοκομεία έχουν λάβει το πρώτο τετράμηνο του 2012 το 10 % περίπου του ετήσιου προϋπολογισμού τους), η αδυναμία του χρεοκοπημένου ΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις των νοσηλίων και το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος οδηγούν τα νοσοκομεία σε πλήρη κατάρρευση.

. Ταυτόχρονα επανεμφανίσθηκαν κυβερνητικές και διοικητικές εντολές που δημιουργούν αποκλεισμούς στην περίθαλψη μεταναστών αλλά και απόρων, ανέργων, φτωχών ανασφάλιστων συνανθρώπων ας. Η επονείδιστη μεταχείριση των οροθετικών ιερόδουλων από τον απελθόντα υπουργό Υγείας και τα ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκε σαν προεκλογικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα με στόχο να εντείνει τα πλέον συντηρητικά και αντιανθρωπιστικά κοινωνικά αντανακλαστικά.
 Η εικόνα εξ άλλου της Ελλάδας στην oποία κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες «υγειονομικές βόμβες», σε συνδυασμό με την κατάρρευση των υγειονομικών δομών πλήττει τον τουρισμό, από τον οποίο πολλά περιμένει η περιοχή μας.

Ζητούμε άμεσα μέτρα:
· Για την άμεση - επείγουσα χρηματοδότηση των νοσοκομείων, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός και την απόδοση των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ
· Για την εφαρμογή πλήρους και ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης των νοσοκομείων
· Για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
                              Για το ΔΣ της ΕΙΝΗ
Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας
Π.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                            Χ.ΠΑΠΠΑΣ