Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Μεσ' τη ζωή δρόμοι ανοίγονται σωρό...


"Μες στη ζωή δρόμοι ανοίγονται σωρό
κι όποιον γουστάρεις τον τραβάς κι όπου σε βγάλει
μα είναι κι ένα μονοπάτι πονηρό
που πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη"


  •  να διεκδικήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα που θα μπορέσει να είναι αποδεκτό από την Ευρώπη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που να έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
  • Δε πιστεύουμε ότι θα ήταν μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη αν μια χώρα -η Ελλάδα εν προκειμένω- έβγαινε από το ευρώ
  • Στόχος δικός μας είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό.
  • Το βασικό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι με την Ελλάδα, δεν ήταν κακός ο μάγειρας αλλά κακή η συνταγή.
  • απαιτείται μια άλλη συνταγή σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.
  • Καταρχήν να σας πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές λέξεις που πριν τις εκλογές ήταν σχεδόν απαγορευμένες. Τώρα τις λένε οι αντίπαλοί μας. Όπως για παράδειγμα η έννοια της αναδιαπραγμάτευσης η έννοια της χαλάρωσης του Μνημονίου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν παρανοϊκά.
  • Θέλουμε καταρχήν να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να πείσουμε τους ηγέτες της ΕΕ ότι ακολουθούν μια λάθος συνταγή. Μια συνταγή που πρέπει να αλλάξει και αυτό απαιτεί σκληρή πολιτική διαπραγμάτευσης, πολιτική διαπραγμάτευσης μέσα στους θεσμούς της ΕΕ.
  • Να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο πρόγραμμα για το καλό όλων μας. Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
  • Συνεπώς εμείς πρωτίστως θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους και να τους πείσουμε να σεβαστούν αυτό που η Ελλάδα έχει προσφέρει τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο: την ιδέα και την αξία της Δημοκρατίας. Πρέπει η Δημοκρατία να επιστρέψει στη χώρα που γεννήθηκε.
  • Έχω την αίσθηση ότι η κα Μέρκελ πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Γερμανίας και όχι ως μια πραγματική ηγέτης της Ευρώπης.
  • Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι σε αυτή τη κρίση την παγκόσμια τη συστημική που περνάμε υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, δύο δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ο ένας είναι ο δρόμος που ακολούθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Φρανγκλίνος Ρούσβελτ του new deal της ρύθμισης. Ο άλλος είναι ο δρόμος που ακολούθησε η Ευρώπη την δεκαετία του ΄30 που ήταν ο δρόμος της καταστροφής, της ανόδου του φασισμού και του πολέμου. Η Ευρώπη δεν αξίζει να έχει την επανάληψη αυτής της περιπέτειας. Αξίζει να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ΄30 και όχι το δρόμο που ακολούθησαν οι προκάτοχοι της κα Μέρκελ και οδήγησαν την Ευρώπη σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια. Οφείλει λοιπόν η κα Μέρκελ να συναισθανθεί τη μεγάλη ευθύνη και να αφήσει κατά μέρους το πείσμα και την επιμονή.
  • Δεν πιστεύω ότι οι παγκόσμιες αγορές έπεσαν από τις δικές μου δηλώσεις. Οι παγκόσμιες αγορές αυτό κάνουν, πέφτουν, ανεβαίνουν. Άλλες φορές παίζουν παιχνίδια άλλες φορές κερδοσκοπούν κάποιοι επιτήδειοι. Πιστεύω ό,τι οι αγορές θα σταθεροποιηθούν, αν συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας σταθερής και βιώσιμης λύσης στην Ευρώπη.
  • Συνεπώς νομίζω ότι εάν υιοθετηθούν οι δικές μας προτάσεις , ο πυρήνας των δικών μας προτάσεων, τότε οι αγορές θα ηρεμήσουν και θα επανέλθει η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στο Αμερικάνικο Δίκτυο CNBC ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ρε συ Αλέξη θα μας τρελάνεις με την ευρωλαγνεία σου;
Τι είναι αυτά που λες;
Ποιους θα πείσεις ;
Αυτούς που ενώ  ακόμα βρίσκεσαι στο  17%  και έχουν πέσει πάνω σου να σε λιώσουν;

Λες και δεν ξέρουν τι κάνουν...
Μια χαρά ξέρουν.
Να υποτιμήσουν την αξία της εργατικής δύναμης θέλουν..
σε επίπεδα Βουλγαρίας, Κίνας , Μπαγκλαντές..
Να  τη  στείλουν στα τάρταρα.
Να πεθαίνει ο κόσμος στους δρόμους από την πείνα..
Να τινάζει τα μυαλά του στον αέρα από την απόγνωση.
Και να φουσκώνουν οι κεφαλαιοκράτες τα κέρδη τους.

Τελικά καταργούμε το μνημόνιο..
Το επαναδιαπραγματευόμαστε..
ή το χαλαρώνουμε;

Ακριβώς δεν καταλάβαμε τι θες.

Και το όραμα, ενώ έχει βυθιστεί σε βαθειά κρίση  ο καπιταλισμός,  ποιο είναι τελικά το όραμα Αλέξη;

Ποιο είναι το όραμα;

Το Νew Deal του Ρούσβελτ;

“Το μονοπάτι σαν θα πάρεις μια βραδιά
τον ίσιο δρόμο μια για πάντα τον αφήνεις”