Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οι «είλωτες» γιατροί και το ΕΣΥ που ασθενεί


Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας για τα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας, (αλλά και στους συναδέλφους τους όλης της χώρας) οι οποίοι εφημερεύουν με εξοντωτικά ωράρια, συμβάλλοντας σε μέγιστο βαθμό στη λειτουργία του Νοσοκομείου και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη στοιχειώδη και αυτονόητη αμοιβή τους. Το Υπουργείο Υγείας «ανταμείβει» τους ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά και το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ, πληρώνοντάς τους για τις εφημερίες με καθυστέρηση και με «κουρεμένη» την αμοιβή που αντιστοιχεί στην κάθε εφημερία.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα τμήματα των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα μάλιστα στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών και στις κλινικές. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας, εργάζονται αδιάκοπα ημέρα και νύχτα, από το πρωί  μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, σε συνθήκες έντασης και ευθύνης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους ασθενείς συνανθρώπους μας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί, μοχθώντας νυχθημερόν, αποτελούν τους στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καλούμε τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας να διορθώσουν την αδικία που υφίστανται τόσο οι ειδικευόμενοι , όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, που υπέστησαν όλοι αυθαίρετες και άδικες μειώσεις στις ήδη χαμηλές αμοιβές των εφημεριών τους. Πρόκειται για επιστήμονες  με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που δίνουν αγώνα ημέρα και νύχτα για να βοηθήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στους «μεγαλογιατρούς», αλλά στην πλειοψηφία των γιατρών που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το τελευταίο διάστημα οι περικοπές κονδυλίων έχουν δημιουργήσει μία επικίνδυνη κατάσταση στον κρίσιμο τομέα της υγείας, με συνέπεια τις απαράδεκτες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα περισσότερα νοσοκομεία και την καταρράκωση του ηθικού των εργαζομένων. Εργαζομένων (ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, νοσηλευτών, κλπ) που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας ,με άδικες περικοπές στις αποδοχές τους, οι οποίες ήταν ήδη ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τα επιστημονικά τους προσόντα και την κοινωνική τους προσφορά.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία. Τα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας σταδιακά υποβαθμίζονται, από την ελλιπή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι συνέπειες της σοβαρής υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και προβληματίζουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Υπάρχουν περιθώρια περικοπής της περιττής κρατικής σπατάλης σε διάφορους και ποικίλους τομείς. Υπάρχει δυνατότητα  σωστότερης διαχείρισης των χρημάτων της δανειακής σύμβασης και των όποιων κρατικών εσόδων γλιτώνουν από τα δόντια των διαφόρων «τρωκτικών», ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για την επιβίωση του συστήματος υγείας. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν περιττή πολυτέλεια!

Από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας,

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Μπακόλας