Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τι συμβαίνει με την ευρωζώνη;


Ένα πλήθος πληροφοριών, συχνά αντιφατικών, μας έρχεται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σε σχέση με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Για πρώτη φορά, όμως, όπως μας πληροφορεί το «e- Βήμα» όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες, ήταν τόσο αποφασιστικοί απέναντι στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα για το οποίο μας  προετοιμάζουν είναι ότι: «Όλες οι επιλογές (είναι) πάνω στο τραπέζι». Πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό αφήνεται, τουλάχιστον, να εννοηθεί.

Όρος απαράβατος που μπήκε από όλους, ανεξαιρέτως, τους ευρωπαίους εταίρους μας ήταν η τήρηση των συμφωνηθέντων. Γεγονός που παραπέμπει στο ότι η εφαρμογή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης αποτελεί αμετακίνητη προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθάρισαν με απόλυτη σαφήνεια ότι ο κορμός του μνημονίου δεν αλλάζει. Ορισμένες, μόνο, προσαρμογές μπορούν να γίνουν και με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης του Ιούνη θα είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκή.

«Για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο.

Εμείς παίρνουμε υπόψη όλες τις ειδήσεις που διοχετεύονται προς τα έξω. 
Ότι υπάρχει plan-B  για την αντιμετώπιση μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κεντρικά σχεδιασμένο, και την ακριβώς αντίθετη είδηση που λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα. 
Ότι κάθε χώρα δεσμεύτηκε σε τηλεδιάσκεψη να καταστρώσει ένα σχέδιο για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν με την αποχώρηση της Ελλάδας και τη διάψευση που έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι εξ όσων γνωρίζει τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει στη χώρα του αλλά και τη διάψευση του δικού μας υπουργείου οικονομικών. 
Τη θέση της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας που υποτίθεται ότι υποστηρίζει, για το «ελληνικό πρόβλημα», την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά και την τοποθέτηση υψηλόβαθμων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλάνε για «ανοησίες».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κατ’ αρχήν, μπορούμε να σταθούμε σε δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Το πρώτο: Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο, αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Το δεύτερο: Ότι όλη αυτή η πληροφόρηση, η οποία απροκάλυπτα καλλιεργεί την αβεβαιότητα, ουσιαστικά χρησιμεύει ως μοχλός πίεσης και τρομοκρατίας πάνω στον ελληνικό λαό σε σχέση με τις προσεχείς εκλογές του Ιούνη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον Guardian: «Ποιός θα τρομάξει, πρώτος, πιο πολύ; Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουν Ευρώπη και Ελλάδα. Κι αν ο στόχος της συζήτησης για σχέδια εκτάκτου ανάγκης στις χώρες της ευρωζώνης, εν όψει ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες και να παραμείνουν εντός, φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα», για να συνεχίσει  «Η επόμενη φάση της μπλόφας, αν πρόκειται πράγματι για μπλόφα, θα είναι το καρότο, που θα ακολουθήσει μετά το μαστίγιο. Θα ακουστούν, ίσως, κάποια πράγματα υπέρ μιας χαλάρωσης των όρων του μνημονίου ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Στο προηγούμενο σχόλιό μας σε ένα από τα δέκα ερωτήματα που απευθύναμε στον Αλέξη Τσίπρα περιλαμβανόταν κι αυτή η «μπλόφα», όπως τη χαρακτηρίζει ο Guardian. Αλλά τώρα αυτό το ερώτημα γίνεται καθοριστικό. Γιατί πλέον η μπλόφα συζητιέται επίσημα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δυνάμεις που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα και υποστηρίζουν την παραμονή της στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να πάρουν θέση. Αν παίζουν πράγματι ένα τόσο χοντρό παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού.

Τη συνέχεια της μπλόφας την ξέρουμε ήδη. Την έχουμε περιγράψει από αυτήν τη στήλη. Την έχει περιγράψει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Τον Σεπτέμβρη που θα έρθει η τρόϊκα να ελέγξει την εφαρμογή του μνημονίου θα διαπιστώσει την ανάγκη για ένα άλλο, ένα τρίτο μνημόνιο. Με νέα μέτρα και νέα δεινά για τον ελληνικό λαό. Η μνημονιακή πολιτική είναι ένας «μύλος που αλέθει». Επομένως εδώ χρειάζονται σαφείς απαντήσεις απ’ όλους.

Γιατί τώρα έτσι κι αλλιώς το μνημόνιο έχει τιναχτεί στον αέρα. Είτε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής καταγγελίας εκ μέρους μιας ελληνικής κυβέρνησης, είτε ως ανάγκη για νέα μέτρα και για ένα νέο μνημόνιο με τη σφραγίδα μάλιστα της τρόϊκα.

Το παιχνίδι, λοιπόν, έχει αποκαλυφθεί. Και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Έχει αποκαλυφθεί και ο μύλος που αλέθει τον ελληνικό λαό, επίσης. Και το συμπέρασμα είναι απολύτως σαφές. Ο βραχνάς των μνημονίων θα πνίξει τη χώρα. Είναι αδιέξοδος. Είτε ως επιτυχία είτε ως αποτυχία. Η μόνη λύση που προβάλλει για την Ελλάδα «μιλάει» από μόνη της πια. Και δεν είναι άλλη από την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.