Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΕΟΠΥΥ – Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ …


Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών            20-5-12
Στις 15-5-12 ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα healthview με τίτλο «ποιος ντρέπεται για τον ΕΟΠΥΥ;» 

 Είναι οφθαλμοφανές πως στόχος του κ. Βουδούρη με τη συνέντευξη αυτή και με άλλες πρόσφατες παρεμβάσεις του είναι να … «κρατήσει πισινές» και να μοιράσει συντροφικά μαχαιρώματα για να αποποιηθεί τις ευθύνες από την πιθανότατη επικείμενη πλήρη κατάρρευση του οργανισμού. 

Να πως περιγράφει ο ίδιος την μελανή οικονομική κατάσταση : 

“Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ όταν ξεκίνησε πέρυσι υπήρχε η πολύ φιλόδοξη εκτίμηση ότι θα είναι περίπου 8,5 δις ευρώ  και αυτό έχει να κάνει με τις περίφημες επιτροπές που σας λέω γιατί κάποιοι δεν ήξεραν ακριβώς τα πράγματα. Εμείς - που και τότε ασκούσαμε διοίκηση - ξέραμε ότι όλοι οι ασφαλισμένοι δεν ήταν «ενεργοί» με την έννοια  ότι δεν πλήρωναν όλοι. Καθίσαμε λοιπόν κάτω και είδαμε με στοιχεία ποιοι πληρώνουν και στο τέλος διαπιστώσαμε ότι αντί για 8,5 δις στο ταμείο έμπαιναν 4,5 δις ευρώ! Είχαμε πρόσθετο  το 0,6 του ΑΕΠ  δηλ. 1 δις 300 εκατομμύρια, Μαζέψαμε και όσο μπορούσαμε τα έξοδα και φτάσαμε τα 6 δις περίπου. Άρα είχαμε ένα άνοιγμα γύρω στα 150 εκατομ. Όταν ρωτηθήκαμε πως θα καλύψουμε αυτή την τρύπα απαντήσαμε ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία από τους μεταφερόμενους φορείς που ενσωματώθηκαν, τα οποία θα αξιοποιήσουμε. Στη συνέχεια όμως μέσα σε μια νύχτα το 0,6 του ΑΕΠ έγινε 0,4 και το έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 750 εκ. Απο την άλλη και τα 4,5 δις έσοδα λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών είναι και αυτό πλέον, ως νούμερο, ανεδαφικά. Πλην των δημοσίων υπαλλήλων όλα τα τα άλλα έσοδα από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους είναι ρευστά και μας στερούν τη δυνατότητα να είμαστε ένας νοικοκυρεμένος Οργανισμός. Αν τα πράγματα πήγαιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει θα πληρώναμε φάρμακα κλινικές εργαστήρια, μισθούς γιατρούς,  και το μόνο που θα έμενε θα ήταν τα δημόσια νοσοκομεία που και εκεί κάτι θα βρίσκαμε. Αυτό θα πρέπει να είναι και το μέλημα της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κονδύλι για να είναι εντάξει ο ΕΟΠYΥ με τις υποχρεώσεις του και μόνο τότε θα μπορεί να κάνει περικοπές, ελέγχους και διαπραγματεύσεις .Όταν δεν είσαι εντάξει δε μπορούν να είναι καλές οι συμφωνίες σου. Πως να το κάνουμε;


Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια των όσων είχε πει ο κ. Βουδούρης σε συνάντησή του με το ΔΣ του ΠΙΣ στις 16-2-12. Σε μια προφανή προσπάθεια να υπερασπιστεί την προσωπική του υστεροφημία μπροστά σε μια πιθανή απομάκρυνσή του από τη θέση του διοικητή, ο κ. Βουδούρης εγκαταλείπει τα προπαγανδιστικά «Λοβέρδεια» πυροτεχνήματα ενοχοποίησης συλλήβδην γιατρών, φαρμακοποιών κλπ, και ομολογεί ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της επικείμενης χρεωκοπίας του ΕΟΠΥΥ:

Η ασύδοτη εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και η αδυναμία καταβολής εισφορών από τους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους
Η δραματική και αιφνιδιαστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης από 0,6 σε 0,4 % του ΑΕΠ που αποφάσισε «εν μία νυκτί» η χούντα ΕΕ – ΔΝΤ
Η συνεχιζόμενη ύφεση λόγω της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζουν η τρόϊκα και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. 

Εκτός από τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει άμεσα η πρωτοβάθμια περίθαλψη – καθώς δεν υπάρχουν πόροι για να πληρώνονται οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί- όσον αφορά τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμησή μας για το πόσο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ είναι το «γερμανικό μοντέλο» για τα νοσοκομεία που έχουν επιβάλλει η τρόϊκα και ο «καλύτερός της μαθητής» κ. Λοβέρδος. 
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό από το κράτος αποσύρεται τελείως από την χρηματοδότηση των νοσοκομείων ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ (!) και τα μοναδικά έσοδα των νοσοκομείων θα είναι πρακτικά τα ΚΕΝ που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αφού κανένας σοβαρός αναλυτής δεν προβλέπει σαν αξιόλογα τα ποσά που θα συγκεντρώνονται από το «γδάρσιμο» (συγγνώμη, την εισφορά) των ίδιων των χρηστών υγείας μέσα από απογευματινά ιατρεία, νοσήλεια ανασφάλιστων, ιδιωτικές ασφάλειες κλπ.

Αν δεν ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα η δημόσια περίθαλψη (πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή) απειλείται με πλήρη κατάρρευση το επόμενο διάστημα. Ήδη σταματά η παροχή φαρμάκων στους ασφαλισμένους και πολλά νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» χωρίς ευρώ στο ταμείο τους … Η κατάρρευση αυτή θα έχει  ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.

Το ιατρικό και υγειονομικό κίνημα πρέπει άμεσα να διεκδικήσει λύσεις.
Πρέπει να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πρέπει να απεγκλωβιστούν τα νοσοκομεία από το καταστροφικό «γερμανικό μοντέλο» και να δοθεί και σε αυτά έκτακτη επιχορήγηση για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Απαιτείται κλίμα ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ και ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ άμεσα – δεν υπάρχει περιθώριο παθητικής αναμονής των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων. Οι υγειονομικοί και οι χρήστες υγείας πρέπει να επιβάλουν λύσεις ΤΩΡΑ, πριν να είναι αργά …