Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Στην Πρέβεζα βρίσκονται οι ακτιβιστές «Πορεία στην Αθήνα-March to Athens»


Στην Πρέβεζα βρίσκονται οι ακτιβιστές «Πορεία στην Αθήνα-March to Athens»
 
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Πρέβεζα θα είναι... πολύχρωμος

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, η Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των πρωτοβάθμιων σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα Πρέβεζας, είχε... «χρώμα», κάτι που αναμένεται να συμβεί και την 25η Μαρτίου.
Και είχε «χρώμα» η χθεσινή εκδήλωση, γιατί πέρα από τους λίγους που κρατούν ψηλά την «παντιέρα» επιμένοντας να μην κλείνονται στο... καβούκι τους στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, στον χώρο βρέθηκαν και οι ειρηνιστές διαδηλωτές από την Ισπανία, τη Νότιο Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, οι οποίοι ανήκουν στην κίνηση «March to Athens» και βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στα χωριά της Π.Ε. Πρέβεζας και τις τελευταίες ώρες στην πόλη της Πρέβεζας, όπου έχουν κατασκηνώσει στην Πλατεία Ανδρούτσου.
 Συνέθεσαν έτσι ένα πολύχρωμο... μωσαϊκό απόψεων και εθνικοτήτων.
Αρχικά προβλήθηκε το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ «Το δόγμα του σοκ» και στη συνέχεια ένας εκπρόσωπος των φιλοξενούμενων στην Πρέβεζα, πολιτών της Ευρώπης, μίλησε στους συγκεντρωμένους για τους σκοπούς της κίνησης «March to Athens».
Εξήγησε πως η αρχική ιδέα «γεννήθηκε» στις πλατείες της Ισπανίας και της Ευρώπης. Η πορεία θα γινόταν στις Βρυξέλλες, εκεί όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που κινούν τα... νήματα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, εκεί που υπάρχουν οι ευθύνες μιας Ευρώπης των αγορών και όχι των λαών. Ο προορισμός τους διαφοροποιήθηκε όμως, σαν μια ένδειξη αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο από την Κρίση ελληνικό λαό.
Ο ομιλητής ξεκαθάρισε πως όλοι όσοι συμμετέχουν, είναι ειρηνιστές και θέλουν με την πορεία τους στην Αθήνα (όπου θα βρίσκονται μέχρι τις 15 Μαϊου), να πουν το δικό τους μεγάλο «όχι» στον καπιταλισμό. Ανέφερε επίσης τον τρόπο που λειτουργούν, ζουν και μιλάνε στις δικές τους πλατείες, αναδεικνύοντας μια εντελώς διαφορετική οπτική για τη ζωή και τον αγώνα.
Ο Ισπανός «βαδιστής», είπε επίσης πως πρόθεση των κατασκηνωτών της Πλατείας Ανδρούτσου είναι να συμμετέχουν μαζί με τους πολίτες της Πρέβεζας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αποδίδοντας... τιμές στους ήρωες του '21.


Προχώρησε ακόμη σε μία ανατρεπτική πρόταση, καλώντας όλους τους πολίτες της Πρέβεζας να διαβούν μαζί τους την Κυριακή (όταν και θα ξεκινήσουν για την Αθήνα), το υποθαλάσσιο τούνελ. Παρακάλεσε επίσης την αστυνομία να τους αφήσει να παραμείνουν ως κατασκηνωτές στην Πλατεία Ανδρούτσου. Κυριακή... κοντή γιορτή!
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης πρόσφεραν φαγητό και απαραίτητες προμήθειες στους φιλοξενούμενούς τους, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε αργότερα στον προαύλιο χώρο της Θεοφανείου, με μουσική, κρασί και συζήτηση για τον καπιταλισμό, το μνημόνιο και τα κινήματα.

Πηγή:atpreveza.gr


Παραθέτουμε το δελτίο τύπου που μοιράζουν οι ακτιβιστές

 
Πορεία προς την Αθήνα –Δελτίο Τύπου της 26 Νοεμβρίου 2011

1. Χρονικό μιας εμφάνισης

Μερικούς μήνες μετά την εξέγερση στις αραβικές χώρες, τη 15η Μαΐου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σιγά-σιγά στην “Πουέρτα ντελ Σολ” (Μαδρίτη) και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας. Κατά τις βδομάδες που ακολούθησαν, οι πλατείες της Ισπανίας, της Ευρώπης και κατόπιν του κόσμου, πλημμύρισαν από τους κατοίκους της περιοχής για να υποδεχτούν τις λαϊκές συνελεύσεις. Αυτό το διάβημα οδηγεί γρήγορα στην επανιδιοποίηση των χώρων και την εμφάνιση των αυτοδιαχειριζόμενων καρασκηνώσεων (Ακαμπάδα της πλατείας Καταλούνια και της “Πουέρτα δελ Σολ”, η “Ακαμπάτα Ρόμα” και “Occupy Wall Street για παράδειγμα) που αντιστέκονται ακόμα και (ξανα)ανθούν πάλι παρά την ισχυρή αστυνομική καταστολή.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο και με αυθόρμητο τρόπο αυτοί που τους αποκαλούν “ιντιγνάδος” ξεκινάνε μία πορεία τον Ιούνιο, ξεκινώντας από όλη την Ισπανία προς τη Μαδρίτη. Πορείες ξεκινούν από την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης και κατευθύνονται προς τις Βρυξέλλες, δημιουργώντας με την άφιξή τους, τρεις μήνες αργότερα, μια Αγορά που διαρκεί μια βδομάδα με διεθνή συντονισμό και μαζική συμμετοχή στη διεθνή κινητοποίηση της 15ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε σε 866 πόλεις και 87 χώρες του κόσμου. Γινόμαστε μάρτυρες στην εμφάνιση ενός διεθνούς κινήματος που ξεπηδάει σήμερα ως κάτι προφανές. Δεν πρόκειται για γραμμικό ή μονόπλευρο κίνημα, αλλά μάλλον για ένα φαινόμενο που αποτελείται από μια πολλαπλότητα κυμάτων και αντι-κυμάτων ποικίλων αλλά που συγκλίνουν, χαρακτηριζόμενα από την αρχή της οριζόντιας λειτουργίας και την ενεργητική συμμετοχή. Ένα δίκτυο συγκεκριμένων τοπικών δράσεων που αντηχούν, εξαπλώνονται και απαντούν η μια στην άλλη, που επανασυντάσσονται, συναντώνται και αναπτύσσονται εκ νέου… Η πορεία προς τη Αθήνα είναι ένα από αυτά τα “κύματα”.

2. Γιατί κάνουμε πορεία;

Στο πλαίσιο της επιτήρησης στην οποία μπήκε η Ελλάδα και κατόπιν η Ιταλία, επιθυμούμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας προς αυτούς τους λαούς που αγωνίζονται και να δημιουργήσουμε μια σύγκλιση των διακυβευμάτων τους σε διεθνές επίπεδο.

Μέσω των λαϊκών συνελεύσεων ο πρώτος μας στόχος είναι να ελευθερώσουμε το λόγο για να επανιδιοποιηθούμε το πολιτικό με τη συνάντηση, την ανταλλαγή, τη μαρτυρία και την έρευνα που μας οδηγεί στην ατομική και συλλογική σκέψη ώστε να προταθούν εναλλακτικές λύσεις για το αδιέξοδο του καπιταλιστικού συστήματος. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας άμεσης δημοκρατίας, που να βασίζεται στην αρχή της οριζοντιότητας, για να αντιτεθούμε στην εξουσιοδοτημένη να παίρνει αποφάσεις εξουσία της υποτιθέμενης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που κατευθύνεται από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική κερδοσκοπία.

Αυτό περνάει απαραίτητα από μια νέα αντίληψη του χρόνου και του χώρου, μέσω της επανιδιοποίησης του δημόσιου χώρου ως κοινού χώρου για τη ζωή, το διαρκή διάλογο, την καλλιτεχνική δημιουργικότητα και την ελευθερία έκφρασης, αυτοδιαχειριζόμενο με σεβασμό στο περιβάλλον. Η κατασκήνωση των πεζοπόρων είναι ένα πρότυπο.

Το διάβημά μας είναι ειρηνικό αλλά σταθερό και αποφασιστικό. Εκθειάζουμε την πολιτική ανυπακοή, που δε βασίζεται πλέον στο ζήτημα του τί είναι νόμιμο ή παράνομο, αλλά τί μας φαίνεται δικαιολογημένο και αδικαιολόγητο.

Καλούμε να πάρετε μέρος στην πορεία που θα φτάσει στη Ρώμη στις 15 Ιανουαρίου και στην Αθήνα στις 15 Απριλίου για δυο διεθνείς διαδηλώσεις. Θα οργανώσουμε δυο παγκόσμιες αγορές που θα διαρκέσουν μια βδομάδα και όπου θα παρουσιάσουμε τη συλλογική δουλειά που θα έχει γίνει στο δρόμο, και θα έχει συγκεντρωθεί στο “Βιβλίο του λαού” εμπλουτισμένο από το λόγο των κατοίκων των περιοχών και πόλεων από όπου θα έχουμε περάσει, ο οποίος μετά θα συντεθεί για μια ανάλυση και εξάπλωση σε διεθνές επίπεδο.

Η συνέλευση της πορείας (του εσωτερικού) προς Ρώμη και Αθήνα.

e-mail: marchtoathens@gmail.com
blog: march2athens.tk
facebook: march to Athens
twitter: @marchtoathens