Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Πρέβεζας-Για τα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας"


ΓΙΑ ΤΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Δεν έχει προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που ισοπεδώνουν μισθούς και συντάξεις, διαλύουν κάθε έννοια συλλογικής οργάνωσης της εργασίας, διαμορφώνοντας  το έδαφος μιας σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας για τους εργαζόμενους και στην επικαιρότητα επανέρχονται τα προγράμματα «κοινωφελούς» «εργασίας» στους δήμους.
Προγράμματα «ανακύκλωσης ανέργων» που στην πραγματικότητα διευρύνουν και «επισφραγίζουν» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παράλληλα διαιωνίζουν και ενισχύουν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και την ευελιξία των κυβερνήσεων και των δήμων-περιφερειών στο νέο πελατειακό καθεστώς. 55.000 «τυχεροί» άνεργοι από το σωρό του ενός εκατομμυρίου που μεγαλώνει με γεωμετρικούς ρυθμούς με μισθούς  ξεφτίλας.
Φορείς επιλογής των ανέργων διάφορες ΜΚΟ και τα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ(ανάμεσα τους και αυτό της Ηπείρου),  σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία που λειτουργούν σαν ιδιωτικοί ΟΑΕΔ.
Όχημα για το νέο μοντέλο της εργασίας, οι δήμοι και οι περιφέρειες(εκτός ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων), το τοπικό κράτος, σαν τομέας δοκιμασίας ελαστικών και ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, σαν δοκιμαστικός σωλήνας της μισής εργασίας.
Ένα τοπικό κράτος ενισχυμένο με το νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη των χιλιάδων απολύσεων. Τα προγράμματα αυτά, ουσιαστικά θα  αποτελέσουν ένα νέο πολιορκητικό κριό για την πλήρη και τελική κατεδάφιση μισθών και εργασιακών σχέσεων στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, στους δήμους, αλλά και γενικότερα στο δημόσιο.
Ένα τοπικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου διακηρύσσει χιλιάδες απολύσεις, δοκιμάζονται τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Προγράμματα προσαρμοσμένα στο μοντέλο των δήμων-επιχειρήσεων με φτηνό εργατικό δυναμικό και μείωση εργασιακού κόστους. Προγράμματα πρόσληψης εργαζομένων για την «κάλυψη» για τα μάτια του κόσμου κοινωνικών υπηρεσιών που η πολιτική της Τρόικα και των μνημονίων καθημερινά διαλύουν.
Δημιουργείται έτσι στους μνημονιακούς δοκιμαστικούς σωλήνες της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας μια «υβριδική» μορφή απασχόλησης, μια γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας –ημιαπασχόλησης-ανεργίας. Πέρα δε από την «αθέατη» αυτή όψη της ανεργίας, δημιουργείται  και μια νέα γενιά συμβασιούχων-εργαζομένων που μπροστά της τα stage φαντάζουν επίζηλα...
Πρόκειται για στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές του κεφαλαίου, ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση.
Ο δρόμος της αντίστασης, ο δρόμος της αξιοπρέπειας και του αγώνα εργαζομένων και ανέργων, σωματείων και πρωτοβουλιών σε γειτονιές, σε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής που θα διεκδικήσει μαχητικά τη χαμένη μας ζωή και τον πλούτο που παράγουμε.

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

η εργατική κίνηση ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας

η δημοτική κίνηση ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
πολιτών δήμου Πρέβεζας