Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Για τις παρενέργειες των περικοπών στις εφημερίες των γιατρών.


Οι περικοπές των κονδυλίων των  εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και η αναδρομική εφαρμογή αυτών των περικοπών σε δεδουλευμένες εφημερίες, ήδη έχουν τις παρενέργειές τους στα Νοσοκομεία και βέβαια και  στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

 Οι Διοικήσεις αναγκασμένες εκ των πραγμάτων,  αλλά και τοποθετημένες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με τους κατακρεουργημένους προϋπολογισμούς και με τα μειωμένα κονδύλια, εφαρμόζουν διάφορές τεχνικές που όλες είναι αδιέξοδες.
Από   αναδρομικό-«αναλογικό» κόψιμο-σβήσιμο δεδουλευμένων εφημεριών, μέχρι καθιέρωσης συγκεκριμένων ποσών (επιδόματος)  ανά βαθμίδα (πάρτε τα, αυτά είναι και κανονίστε την κάλυψη του νοσοκομείου).
Την κατάσταση επιδεινώνει η απόφαση της συγκυβέρνησης να διαθέσει  για τις εφημερίες από τον Ιανουάριο και εφεξής  κονδύλια μειωμένα έτι  κατά 30%!

Αλήθεια με ποια νομιμοποίηση ( και ηθική)  οι διοικήσεις θα στερήσουν δεδουλευμένα από γιατρούς σε διάφορα τμήματα , πολύ δε περισσότερο που εκ της φύσης της ειδικότητάς τους,  δεν μπορούσαν να «ξεμυτίσουν»  από το τμήμα κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους;
Τι θα τους πει;
Ας προσέχατε όταν διαλέγατε ειδικότητα;
Ας προσέχατε όταν επιλέγατε ως επαγγελματίες το ΕΣΥ;
Ποιο  είναι το μήνυμα που περνάνε σε προσωπικό και ασθενείς;
Και πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία από δω και πέρα με τέτοιες λογικές;
Ποιος διοικητής νοσοκομείου  και ποια διοίκηση θα πάρει την ευθύνη για μονιμοποίηση της ανασφαλούς λειτουργίας των κλινικών και ιδιαίτερα  των ειδικών  τμημάτων (πχ Μονάδες) ;
Ποιο επιστημονικό Συμβούλιο θα δώσει επιστημονική κάλυψη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργίας των νοσοκομείων;

Και επιτέλους ας κατανοήσουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ότι αν νοιώθουν υποχρεωμένες να υλοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική της κατακρεούργησης μισθών, πρόσθετων αμοιβών  και λειτουργικών δαπανών, άλλο τόσο υποχρεωμένες πρέπει να νοιώθουν για την εκπλήρωση στο ακέραιο  των υποχρεώσεών τους απέναντι στους εργαζομένους, αλλά και  την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την ασφάλεια και ορθή περιθαλψη των ασθενών .
Και όχι  να θυμούνται την ασφάλεια των ασθενών μόνο στις …επισχέσεις των εργαζομένων!

Αλλά και οι ίδιοι οι  νοσοκομειακοί γιατροί (τουλάχιστον το έντιμο και αγωνιζόμενο τμήμα  τους  ) πρέπει  να κατανοήσουν ότι η λύση δεν είναι ο ενδοϊατρικός εμφύλιος στα νοσοκομεία (ποιος θα πάρει πόσο από την πίτα -για την ακρίβεια από το εναπομείναν …ξεροκόμματο πλέον-  των εφημεριών), χωρίς όμως να κλείνουν τα μάτια και στις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τμήματος,  αλλά η πλήρης και πραγματική  διάθεση για ενωτικούς αγώνες για την διεκδίκηση όσων τους ανήκουν  ως εργαζόμενους, αλλά και  η συμβολή τους στη δημιουργία κοινωνικού κινήματος  διεκδίκησης ενός ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας.


Και την κατεύθυνση αυτή δείχνει και η πρόσφατη απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ    ( κλικ εδώ)

Το Γενικό Συμβούλιο  της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε άμεσες συγκρούσεις με την κυβερνητική πολιτική υγείας, με μορφές  που περιλαμβάνουν:
- Επίσχεση εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Ήδη πολλά Νοσοκομεία βρίσκονται σε επίσχεση και η ΟΕΝΓΕ καλεί και καλύπτει την έναρξη επίσχεσης σε όλα τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Απαιτούμε την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα αποπληρώνονται στο ακέραιο και έγκαιρα, χωρίς την παρεμβολή γραφειοκρατικών κωλυμάτων που συνιστούν ουσιαστικά έμμεση στάση πληρωμών.
- Συμμετοχή στην κινητοποίηση που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 29 Μαρτίου, προβάλλοντας τη συγκεκριμένη ημέρα ως μέρα δράσης σε όλα το δημόσιο τομέα για ανάδειξη των προβλημάτων υγείας, καθώς και σε ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6  Απριλίου.
-Απεργιακές κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν σε συντονισμό με σωματεία, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 
Επίσης το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει:
•Διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επίδοση μόνον χειρόγραφων συνταγών σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν ή εξετάσθηκαν στα Επείγοντα Ιατρεία μέχρι να αναιρεθεί με τρόπο ρητό και χωρίς χρονικά προαπαιτούμενα η επιβολή του προστίμου στις χειρόγραφες συνταγές και να εξομαλυνθεί ο τρόπος καταβολής εφημεριών.
•Πάγωμα της συμμετοχής των γιατρών του ΕΣΥ σε Υγειονομικές Επιτροπές και σε κάθε είδους άλλες Επιτροπές που συγκροτούν τα Νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας.
•Άρνηση αναγραφής των Κ.Ε.Ν.
•Καταλήψεις γραφείων Διοικήσεων Νοσοκομείων
Μαχητικό συντονισμό με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, με στόχο την υπεράσπιση των Νοσοκομείων που «συγχωνεύονται», τις προσλήψεις που είναι επιτακτικές, την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, αποτελεσματικές – ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες της.
•Ανάρτηση πανό στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας με σύνθημα: «διαλύουν το ΕΣΥ, απαξιώνουν το ιατρικό έργο, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ»