Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ-ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Φίλε Ξανθιώτη,

Την ώρα που μειώνεται ο μέσος χρόνος ζωής των Ελλήνων κατά 10 χρόνια (σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες) και αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αυτοκτονιών, λόγω της οικονομικής αφαίμαξης του λαού από συγκυβέρνηση-τρόικα, προχωρούν:
-στη συγχώνευση-κατάργηση 50 «διασυνδεόμενων» νοσοκομείων.
-στη ληστεία των καταθέσεων νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 70% (με την υποχρεωτική μετατροπή τους σε άχρηστα ομόλογα).
-στη μείωση της χρηματοδότησης νοσοκομείων – Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Όλα αυτά προωθούνται στο όνομα αφ’ ενός μεν της πάταξης της διαφθοράς στην Υγεία την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν και συγκάλυψαν και αφ’ ετέρου του εξορθολογισμού των δαπανών τη στιγμή που δεν χάνουν ευκαιρία για να χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και τους δανειστές.
Έτσι σήμερα Ο ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα 4 δις ευρώ αδυνατεί να πληρώσει νοσοκομεία, φαρμακεία και γιατρούς. Αυξάνεται δραματικά η ζήτηση στα νοσοκομεία, τη στιγμή που το προσωπικό τους μειώνεται συνεχώς, δεν εξασφαλίζεται  η επάρκεια υλικών και φαρμάκων. Ενισχύεται η «εισπρακτική» λογική στα νοσοκομεία που λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις και εντείνεται η οικονομική «αφαίμαξη»  των ασθενών. Περικόπτονται συνεχώς τα προγράμματα των εφημεριών και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών. Περιορίζεται δραστικά η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη με την απαγόρευση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Τμήμα Επειγόντων, την τραγική δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, τους δυσμενέστατους όρους για σύμβαση ιδιωτών γιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  με αποτέλεσμα την ουσιαστική απουσία συμβεβλημένων γιατρών στη Ξάνθη. 

Φίλε Ξανθιώτη,   

 κατανοούμε την αγανάκτησή σου όταν περιμένεις ώρες για να εξεταστείς στα επείγοντα, που οφείλεται στο ότι ο ίδιος εξαντλημένος εφημερεύων γιατρός πρέπει να περιθάλψει 40 νοσηλευόμενους ασθενείς (μερικοί των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση) και ταυτόχρονα να εξετάσει 60-70 προσερχόμενους στα επείγοντα!! Στρέψε την αγανάκτησή σου στους πραγματικά υπεύθυνους δηλαδή την κυβέρνηση και όχι ενάντια στον κατάκοπο γιατρό που αμείβεται με 3 ευρώ την ώρα και είναι απλήρωτος εδώ και 3 μήνες, ή τη νοσηλεύτρια των 600 ευρώ που δουλεύει 3μ.μ.-11μ.μ., 7π.μ.-3μ.μ., 11μ.μ.-7π.μ. χωρίς τη νόμιμη ανάπαυση.
Η μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας με βάση τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας  και Νοσοκομειακής περίθαλψης. Σε καλούμε να αγωνιστείς μαζί μας για ένα λαϊκό κίνημα διεκδίκησης ενός ενιαίου, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας.

Στα πλαίσια αυτά οι γιατροί του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από 9/4/2012.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. 6/4/2012



Παραθέτουμε και την πλήρη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης:

 
ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.ΞΑΝΘΗΣ 6/3/2012

Η Γ.Σ. ομόφωνα:
1) Απορρίπτει την κυβερνητική απόφαση να περικόψει την αμοιβή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κατά 30%. Καταδικάζει  και τις όποιες προσπάθειες ορισμένων να πιέσουν τους γιατρούς κάτω από το βάρος απλήρωτων λογαριασμών και δανείων να συναινέσουν σε αυτήν την περικοπή. Κανείς γιατρός δεν πρόκειται να συναινέσει με οιονδήποτε τρόπο.
2) Δέχεται κατ’ αρχήν τη δήλωση του διοικητή του Γ. Ν. Ξάνθης (Αθ.Μπαμπαλίδη) ότι και ο ίδιος δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμία περικοπή των δεδουλευμένων και ζητά να δεσμευτεί με γραπτή δήλωσή του.
3) Ζητά έγγραφη δέσμευση του διοικητή ότι δεν θα κινήσει οιαδήποτε διαδικασία κατά των γιατρών που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. 
4) Επιφυλάσσεται του δικαιώματος άσκησης ποινικής δίωξης και αγωγής ενάντια σε όποιον συναινέσει στην περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών.
5) Απορρίπτει το περικομμένο και λίαν ανασφαλές πρόγραμμα εφημεριών που αποφάσισε το Δ.Σ. και καλεί τους διευθυντές κλινικών και το επιστημονικό συμβούλιο να καταθέσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών με συνεχή παρουσία των γιατρών στο νοσοκομείο.
6) Θεωρεί κάθε πρόγραμμα που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου και του διευθυντή της κάθε κλινικής ως παράνομο και θα ενημερώσει σχετικά την εισαγγελία. Προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά των μελών του Δ.Σ. σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης σοβαρού περιστατικού κατά την εφημερία.
7)  Μετά την παραίτηση του προέδρου του επιστημονικού  συμβουλίου λόγω της υιοθέτησης ανασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, θεωρεί παράνομη την αντικατάστασή του από γιατρό που δεν έχει βαθμό συντονιστή διευθυντή ή δεν είναι ο μοναδικός διευθυντής της κλινικής του. Απαιτεί την άμεση διεξαγωγή εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου και θα προσβάλλει οιαδήποτε απόφασή του μέχρι τη νέα εκλογή ως παράνομη.
8) Καταδικάζει την προσπάθεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου με την απόσπαση γιατρών σε άλλα νοσοκομεία.
9)  Αποφασίζει την έκδοση προκήρυξης προς τους Ξανθιώτες για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να διαλύσει το Ε.Σ.Υ.
10) Καταγγέλλει τη ληστεία των αποθεματικών των νοσοκομείων και του Τ.Σ.Α.Υ. από την Τράπεζα Ελλάδας κατ’ εντολή της κυβέρνησης.
11) Αποφασίζει ανάρτηση πανώ, αφίσας και εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης για ενημέρωση των πολιτών.
12) Προτείνει κοινή εκδήλωση για το μέλλον του ΕΣΥ στις Ενώσεις Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), Καβάλας, Δράμας και στους αντίστοιχους ιατρικούς συλλόγους.


Η Γ.Σ. αποφασίζει με πλειοψηφία 98% την έναρξη επίσχεσης εργασίας ειδικευομένων και ειδικών από 9/4/2012. Στη διάρκεια της επίσχεσης δεν θα γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ΚΕΝ, ICD10, δεν θα γίνονται τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις, δεν θα χορηγούνται γνωματεύσεις. Θα αντιμετωπίζονται πλήρως όλα τα επείγοντα περιστατικά (προσωπικό ασφαλέιας οι έχοντες ενεργό εφημερία) και θα εξυπηρετούνται τα σοβαρά χρόνια περιστατικά με κριτήριο το συμφέρον των ασθενών. Στη διάρκεια της επίσχεσης θα γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα για τους γιατρούς και εκδηλώσεις για τους πολίτες.

Επίσης η Ένωση αποφασίζει την ενημέρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσεως εργασίας σε κοινή συγκέντρωση.

                           Για το Προεδρείο της Γ.Σ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ                     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ