Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων :Καταγγελία για τη σκανδαλώδη απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου


Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών
και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων
(Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)
Διεύθυνση: Ζωοδ. Πηγής 113Β, τηλ. 6977177173, 6978697033
email: psi_somatio@yahoo.gr


Αθήνα, 19 Απριλίου 2012     

Καταγγελία για τη σκανδαλώδη απόλυση
του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, 10 Απριλίου 2012 ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος, υπεύθυνος του Ξενώνα «ΘΕΤΙΣ»[1], μετά από 14 χρόνια υπηρεσίας του στον ίδιο Ξενώνα, απολύθηκε από τη Διοίκηση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η οποία είχε αναλάβει τον παραπάνω Ξενώνα -και δύο ακόμα- όταν η ΕΨΥΠΕ αποφάσισε να μην έχει πια την ευθύνη τους. Ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι δεν ταιριάζει η χημεία ανάμεσα στον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο και τη Διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, παρότι η εν λόγω Διοίκηση αναγνώρισε ότι ο συνάδελφος εκτελούσε τα καθήκοντά του με σεβασμό και συνέπεια.

Η αναγνώριση των ποιοτικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών του συναδέλφου από όλους τους συνεργάτες του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου όλα αυτά τα χρόνια αλλά και η αποδοχή του από τους ενοίκους του Ξενώνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σημαντική του προσφορά στην ψυχική υγεία και την επίτευξη των πραγματικών σκοπών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα 14 χρόνια της παραμονής του στον ίδιο χώρο, παρόλα τα προβλήματα, είναι η απόδειξη της προσήλωσης του σ’ αυτή τη δουλειά. Η συμμετοχή του σε κάθε δράση για τη διεκδίκηση της συνέχισης της ποιοτικής λειτουργίας των δομών είναι αξιοσημείωτη επίσης.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, ήρθε σε ρήξη με τη διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, όταν διαφώνησε ανοιχτά στην πρόταση που έγινε στους υπευθύνους όλων των δομών της ΕΠΑΨΥ να παρακρατηθεί μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των εξυπηρετούμενων για να καλυφθεί μέρος των λειτουργικών δαπανών. Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος διαφώνησε αφενός γιατί αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ενοίκων των δομών -θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες- και αφετέρου γιατί η παρακράτηση ήταν παράνομη! Δυστυχώς, πλέον όπως και με μια σειρά άλλων μέτρων, το παράνομο και το ανήθικο έγινε νόμος του κράτους. Όταν, λοιπόν, η διοίκηση θα μπορούσε νόμιμα να παίρνει από τις συντάξεις των ασθενών τότε επέλεξε να απολύσει και τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο, έχοντας καλυμμένα τα νώτα της.

Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος δε δίσταζε να εκφράσει τη γνώμη του μέσα στην ΕΠΑΨΥ, όπου δεν ευνοείται κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα η φιλοσοφία της Εταιρίας είναι να υπακούουν όλοι στις επιταγές και τις αποφάσεις της διοίκησης ακόμα κι αν αυτή δεν υπηρετεί τους ασθενείς, ακόμα και αν αυτή δεν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει δημιουργήσει. Σε έναν φορέα-δομή που λειτουργεί στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα και την ίδια αξίωση να συνδιαμορφώνουν τους κανόνες και τη λειτουργία του χώρου και χαίρουν της ελευθερίας έκφρασης.

Οι στεγαστικές δομές δεν ανήκουν στις διοικήσεις αλλά στην κοινωνία, στους ασθενείς και τους λειτουργούς τους. Στην προκειμένη περίπτωση η αυθαιρεσία της διοίκησης να απολύσει έναν τόσο έμπειρο, αξιόλογο και αξιόπιστο λειτουργό- επαγγελματία είναι σκανδαλώδης. Το να μην ταιριάζει η χημεία τους δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να απολύουν και να στερούν από το «ΘΕΤΙΣ» και τους ασθενείς ένα τόσο σημαντικό για το χώρο συνάδελφο. Η προσωπική εμπάθεια των ανθρώπων της Διοίκησης για τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο, δεν τους άφησε το περιθώριο να προβλέψουν ένα χρονικό διάστημα προκειμένου ο συνάδελφος να αποχαιρετήσει ενοίκους και συνεργάτες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον Ξενώνα και τους ασθενείς, αδιαφορώντας για την αποσταθεροποίηση της θεραπευτικής λειτουργίας. Αν ρωτούσαν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο «ΘΕΤΙΣ» τη γνώμη τους για την απόλυση αυτή θα άκουγαν ένα βροντερό όχι, γι’ αυτό υποθέτουμε δε ρώτησαν. Έδειξαν τα δόντια τους και μέσα από την παραδειγματική απόλυση δίνουν το μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να διαφωνήσουν με την απόλυτη διοίκηση.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Δίκτυο «ΑΡΓΩΣ» να πάρουν θέση για την απόλυση αυτή και να την εκφράσουν δημόσια.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό μέσο που διαθέτει αλλά και θα δημοσιοποιήσει τη σκανδαλώδη απόλυση που συνιστά συνδικαλιστική δίωξη, του μέλους του, Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, και θα μαχηθεί μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, συλλόγους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ
 Η Πρόεδρος                                                           Ο Γραμματέας
Αγγελική Συλλιγαρδάκη                                              Δημήτρης Ταγκλής



[1]Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” (Ξενώνας – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης), λειτουργεί από το 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος  αποασυλοποίησης  του ΠΙΚΠΑ Λέρου, και παρέχει στέγη, φροντίδα και υποστήριξη σε δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δύο εκ των οποίων διαμένουν πλέον σε Προστατευόμενο Διαμέρισμα. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουν ανάλογες κοινοτικές δομές.