Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το ΕΣΥ εάλω



 Της Λαμπρινής  Σούρδη  Γιατρού- Νευρολόγου

Ιδιαίτερα προικισμένος ο Υπουργός Υγείας και ελπιδοφόρο επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ  να γκρεμίσει ότι είχε χτιστεί δεκαετίες τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Ακολουθώντας την πολιτική πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι διέλυσε στην κυριολεξία τα πάντα. Ανίκανος να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τις μίζες και το φακελάκι, κακοφορμισμένες πληγές στο ΕΣΥ έβαλε κι αυτός βαθειά το χέρι στις τσέπες των ασθενών να αρπάξει ότι και εάν έχει περισσέψει  κάτι από τα χαράτσια.
Αντί να εξυγιάνει τα ταμεία πήρε ότι χειρότερο είχε το καθένα και ένωσε τα προβλήματά τους σε ένα ενιαίο ταμείο τον πολυδιαφημισμένο ΕΟΠYΥ.   Αντί να καταπολεμήσει τη διαπλοκή, τις ουρές και ατέλειωτους χρόνους αναμονής του ΙΚΑ, έφερε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτου ταμείου σ΄ αυτή την κατάσταση. Επέβαλε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις, εισιτήριο σε όλους  για επίσκεψη στα  Νοσοκομεία και έκοψε βασικές εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα ως οικονομικά ασύμφορα.
Πιστός υπηρέτης της τρόικας και του μνημονίου καταλήστεψε τα αποθεματικά των νοσοκομείων,  τα άφησε χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα υλικά καθημερινής χρήσης για να μη μιλήσουμε για εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Σε πολλά νοσοκομεία δημιουργούνται προβλήματα ακόμα και στη σίτιση και θέρμανση των νοσηλευομένων . Κομματικά στελέχη χρήστηκαν διοικητές  με μοναδικό προσόν την πολιτική τους  ένταξη και μοναδικό σκοπό να κόψουν με κάθε τρόπο ότι και όσα περισσότερα μπορούν από τα έξοδα του νοσοκομείου.
Το φακελάκι  ζει και βασιλεύει και οι κατά καιρούς κορώνες για γιατρούς που συλλαμβάνονται δήθεν χρηματιζόμενοι δεν πείθουν κανέναν γιατί όλοι  γνωρίζουν τι γίνεται και δεν περιμένουν να το ακούσουν από την τηλεόραση. Αν υπήρχε πραγματικά πολιτική βούληση δεν θα περίμενε ο Υπουργός την επώνυμη καταγγελία του αρρώστου που βρίσκεται στην ανάγκη, του παππού ή της γιαγιάς από το χωριό  να τα βάλει με τους γιατρούς ενίοτε δε και μεγαλογιατρούς. Αν ήταν ικανός και κυρίως αν ήθελε θα εύρισκε τον τρόπο.
Όλοι γνωρίζουμε τα κυκλώματα που λειτουργούσαν δίνοντας σύνταξη και επιδόματα ακόμα και στις πέτρες. Ο Υπουργός συνέλαβε μόνο τους πεθαμένους που συνέχιζαν να παίρνουν σύνταξη. Κουβέντα για τις επιτροπές των γιατρών που βάφτιζαν αναπήρους και αποφάσιζαν αυθαίρετα και με το αζημίωτο βέβαια.
Τέλος η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση που τόσο εξυμνήθηκε, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, χωρίς πρόγραμμα και υποδομή το μόνο που κατάφερε είναι να φέρει σε κατάσταση υστερίας γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς. Οι μεν γιατροί χρειάζονται μία ολόκληρη μέρα να γράψουν 4-5 συνταγές διότι το σύστημα συνέχεια “κολλάει”, ενώ οι ασθενείς πρέπει να χάσουν δύο με τρία μεροκάματα τον μήνα για να καταφέρουν να γράψουν τα φάρμακά τους. Τι περιμένεις από Υπουργό όταν το πρωί στα τηλεοπτικά μέσα διατρανώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι παράνομο να αναγράφεται από τους γιατρούς μαζί με τη δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου στις συνταγές και το ίδιο απόγευμα το νομοθετεί;

Εύχομαι στον Υπουργό Υγείας καλή επιτυχία στις εκλογές τόσο σ αυτόν προσωπικά όσο και στο κόμμα του για να συνεχίσει το έργο του. 
Αν έμεινε δηλαδή και τίποτα να γκρεμίσει.