Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Από ενημέρωση τοπικών ΜΜΕ -φορέων για την παρούσα κατάσταση στην Υγεία από Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟY

(Στις 3.4.12 στα γραφεία του Ι.Σ.Αιγίου δόθηκε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ και τους φορείς της πόλης για την παρούσα κατάσταση στο χώρο της υγείας. Συμμετείχαν σε ένα πανυγειονομικό μέτωπο της Αιγιάλειας και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τον Ιατρικό σύλλογο, τον φαρμακευτικό σύλλογο, την τριμελή επιτροπή των Νοσοκομειακών γιατρών, τους ειδικευόμενους καθώς και από το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ-ΦΟΡΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει παραδώσει την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, τους αγώνες της, την φιλοσοφική της σκέψη στους ξένους επικυρίαρχους, σε αυτούς που διαχειρίζονται τον παγκόσμιο πλούτο, σε αυτούς που σκέπτονται με αποκλειστικό γνώμονα το χρήμα, σε αυτούς που οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση και στους πολέμους.
Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε σε κάθε πόστο σε κάθε υπεύθυνη θέση ξένους επιτηρητές λες και εμείς δεν έχουμε κατάλληλους ανθρώπους, λες και τα δικά μας άπειρα φωτεινά μυαλά είναι για άλλες χώρες και όχι για τον τόπο μας.
Είναι τέτοια η δουλικότητα των κυβερνώντων μας που θυμίζουν τους κοτζαμπάσηδες της τουρκοκρατίας.
Δεν έχουν καμιά συναίσθηση για το που οδηγούν έναν ολόκληρο λαό αρκεί να επιβιώσουν οι ίδιοι.
Παράγουν δεκάδες fast track νομοθετημάτων made in troika που αλυσοδένουν την χώρα για δεκαετίες πανηγυρίζοντας για τις επιτυχίες τους προσπαθώντας με την συνέργεια των ανθρώπων τους στα ΜΜΕ να εμφανιστούν και ως γενναιόδωροι.
Θέλουν να δημιουργήσουν μια ξεφτιλισμένη Ελλάδα που οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως χώρα διεφθαρμένων και κοπριτών υπαλλήλων.
Όταν πριν από 2 χρόνια μπαίναμε στο ΔΝΤ κάποιοι από εμάς έλεγαν ότι ο μέσος όρος ζωής στις χώρες που παρενέβη το ΔΝΤ μειώθηκε  7 χρόνια  περίπου και μας θεωρούσαν υπερβολικούς.
Σήμερα όλα αυτά τα παρανοϊκά για πολλούς μέτρα που παίρνουν είναι στοχευμένα σε αυτή την κατεύθυνση. Να μην καταφέρνει κανείς να φθάνει σε όριο συνταξιοδότησης. Από τη μια αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης  ή χρησιμοποιούν τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές ανασφάλιστης εργασίας, και από την άλλη κάνουν το παν για να διαλύσουν το ήδη προβληματικό με δική τους ευθύνη σύστημα υγείας, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα καθαρά ιδιωτικού τύπου σύστημα υγείας όπου όποιος έχει χρήματα επιβιώνει.
Παρακολουθούμε καθημερινά και το ζούμε όλοι το πόσο έχει υποβαθμιστεί και το πόσο έχει δυσκολέψει η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
 Είναι γνωστή η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων να εξυπηρετηθούν μέσω του 184 όπου τα ραντεβού σε πολλές περιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα ξεπερνούν και τους 2 μήνες.
Από 1.1.12 στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ και τώρα  ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται επιπλέον και οι ασφαλισμένοι των ταμείων ΟΓΑ-ΟΑΕΕ-ΟΠΑΔ- ΤΥΔΚΥ. Από 1.4.12 προστέθηκαν οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ, από 1.5.12 θα συμμετέχει το ΤΑΥΤΕΚΩ και από 1.6.12 και το ΕΤΑΑ. Το 99% τουλάχιστον των ασφαλισμένων στην Ελλάδα θα εξυπηρετείται από ένα και μοναδικό ταμείο με τις υπάρχουσες δομές του πρώην ΙΚΑ που μεθοδευμένα φρόντισαν χρόνια τώρα να τις υποβαθμίσουν και να τις απαξιώσουν.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και του ΝΑΤ που είχαν έστω αυτή την υποτυπώδη και προβληματική αλλά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα δεν έχουν ακόμα πλήρως συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί με τις υπηρεσίες  υγείας, αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία στο θέμα της ασφάλισης και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί πληρώνουν ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής τους περίθαλψης από την τσέπη τους.  
Οι ασθενείς επίσης βιώνουν καθημερινά και τα τεράστια προβλήματα στην δευτεροβάθμια περίθαλψη στα νοσοκομεία. Εκτός του ότι έχει γίνει  πάρα πολύ δύσκολη η εισαγωγή, τους ζητούν από φάρμακα που έπαιρναν σαν εξωτερικοί ασθενείς να τα έχουν μαζί τους ενώ είναι υποχρέωση του νοσοκομείου, μέχρι και απλά καθημερινά αναλώσιμα(χαρτί τουαλέτας, βαμβάκι, οινόπνευμα, γάζες, σύριγγες)
Το σύνολο των νοσοκομείων της επικράτειας βρίσκεται σε συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους σε αυτά, ενώ το αρμόδιο υπουργείο προκλητικά αδιαφορεί ή και το χειρότερο ακόμα χλευάζει, απαξιώνει, υποτιμά  προσβάλλει και συκοφαντεί τους ανθρώπους εκείνους που πραγματικά μοχθούν.
Συγχωνεύσεις  και κλείσιμο νοσοκομείων , κατάργηση κλινικών, μείωση κλινών, έλλειψη προσωπικού, κόψιμο εφημεριών και επιδομάτων, χρωστούμενα άπειρα ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας, έλλειψη απλών καθημερινών και βασικών αναλώσιμων δημιουργούν μια εφιαλτική εικόνα για όποιον χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη.
Από την άλλη για να σκεπάσουν την πλήρη και συνειδητή ανεπάρκειά τους ανακαλύπτουν, διογκώνουν  και προβάλλουν υπαρκτά μεν σκάνδαλα τα οποία όμως οι ίδιοι τόσα χρόνια ανέχθηκαν και υπέθαλψαν.
Δημιουργούν σε κάθε βαθμίδα ελεγκτικούς μηχανισμούς τέτοιους ώστε να παραλύσουν τα πάντα, εκφοβίζοντας και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα τους γιατρούς να μην γράφουν παρά ελάχιστα φάρμακα στους ασθενείς με άμεσο κίνδυνο στην υγεία τους. Θέλουν λίγο πολύ για κάθε γιατρό  να αντιστοιχεί και ένας ελεγκτής γιατρός που θα τον απομακρύνουν όμως από την άσκηση των θεραπευτικών του καθηκόντων με ανυπέρβλητες συνέπειες στην ομαλή περίθαλψη των ασθενών.
Οι άνθρωποι δεν παίζονται. Ψηφίζουν νομοθετικά διατάγματα για την επιβράβευση τάχα της αποδοτικότητας των εργαζομένων στην πράξη όμως την ποινικοποιούν. Θα ακούσατε βέβαια για την επιβολή προστίμου 1 ΕΥΡΩ για κάθε χειρόγραφη συνταγή. Φανταστείτε λοιπόν έναν αγροτικό γιατρό στην ορεινή Αιγιάλεια που είναι δυνατό να γράψει και πάνω από 1000 συνταγές τον μήνα και που αμείβεται με 800 ΕΥΡΩ από την υπηρεσία του. Θα έχει και χρέος 200 ΕΥΡΩ για να πληρώσει την ανεπάρκεια της πολιτείας να θεσμοθετήσει νόμους που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων οδηγούν στην ζοφερή παραπάνω εικόνα που περιέγραψα.
Το κούρεμα με το PSI των αποθεματικών των ταμείων, οι μειωμένες εισφορές λόγω αύξησης της ανεργείας και ασφαλώς η υποχρηματοδότηση φέρνουν ένα βήμα μετά το χείλος του γκρεμού όλο το επίπλαστο οικοδόμημα του ΕΟΠΥΥ, στην πλήρη κατάρρευση.  
Οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι από τον 9ο του 2010 ενώ οι περισσότεροι εργαστηριακοί γιατροί από τον 4ο του 2010. Πως θα επιβιώσουν αυτοί; Θα δούμε πραγματικά και εδώ στο Αίγιο ακόμα πολλά ιατρεία να κλείνουν. Ήδη 2 συνάδελφοί μας έκλεισαν τα ιατρεία τους και εργάζονται στο εξωτερικό.
Οι ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν με ένα ιδιότυπο καθεστώς που αφενός ευτελίζει την ιατρική εργασία και αφετέρου μειώνει και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ασφαλισμένου.
Τα πολυϊατρεία Του ΕΟΠΥΥ Αιγίου λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.
Τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ παραμένουν κλειστά, το μεν Μικροβιολογικό από 5μήνου το δε Ακτινολογικό από 5ετίας, προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ΕΥΡΩ στον νέο φορέα καθώς και αφάνταστη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που επιβαρύνονται και οικονομικά.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο μας όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αγωνιούν για το πολύ θολό μέλλον τους και κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας χρωστούμενα προηγούμενων μηνών.  
Οι ειδικευμένοι γιατροί του νοσοκομείου μας με μειωμένο συνολικό εισόδημα τουλάχιστον κατά 40% με απλήρωτες και περικοπές εφημεριών δουλεύουν πάνω και από τα φυσικά τους όρια αντοχών και ασφάλειας ιδιαίτερα της χειρουργικής και Παθολογικής Κλινικής
Οι  μειώσεις  των  αποδοχών  σε  συνδυασμό  με  την  σημαντική  καθυστέρηση  πληρωμής  των  εφημεριών,  καθώς  και  με  την  παραπέρα  περικοπή  των  εφημεριών  που  αναλογούν  για  σωστή  λειτουργία  του  Νοσοκομείου  Αιγίου  και  του  Κ.Υ. Ακράτας    οδηγούν  σε  επισφαλείς  καταστάσεις  εφημέρευσης.
Οι  εφαρμοστικοί  νόμοι  με  τις  υπουργικές  αποφάσεις  για  τις  απελευθερώσεις  επαγγελμάτων  γιατρών  και  φαρμακοποιών  δημιουργούν  σοβαρά  προβλήματα  επιβίωσης  στους   ελευθεροεπαγγελματίες.  Η  μείωση  του  ποσοστού  κέρδους  και  η  ολοήμερη  εφημέρευση  των  φαρμακείων  τους  εξουθενώνει.
Η κατάσταση γενικότερα στο χώρο της υγείας φαίνεται ότι θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο εφόσον συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι ίδιες μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές. Οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι που αυξάνονται δραματικά θα διογκώσουν ακόμα περισσότερο το παραπαίον σύστημα υγείας.
  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για
  ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλους τους πολίτες της χώρας.

Αίγιο 3.4.12 

Σ. Κοίλιας
Πρόεδρος ΙΣ Αιγίου