Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Φάρμακο : απαγορευτική πολυτέλεια για το σύγχρονο Έλληνα


Και όμως, περίπου 9 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους, ενώ στο 70%, το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για την αγορά όλων των φαρμάκων. Το ίδιο ποσοστό ασθενών (90,6%) απάντησε ότι, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έχει μικρότερη δυνατότητά  αγοράς των φαρμάκων τους και η δυσκολία αυτή (93,8%)  αποδίδεται στην οικονομική κρίση. 


Στη μελέτη « Η φαρμακευτική συμπεριφορά Ελλήνων ασθενών εν μέσω οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στις αγροτικές περιοχές του Ν. Αχαΐας και συμμετείχαν 195 κάτοικοι, περισσότεροι από τους μισούς (55,4%) ερωτηθέντες δεν έλαβαν τα φάρμακά τους ή παρέλειψαν κάποια δόση λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής και επιστημονικός υπεύθυνος των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Πατρέων κ. Γεώργιος Μαντζουράνης, 90,3% των ασθενών αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες κάνουν περικοπές σε βασικές τους ανάγκες -όπως τρόφιμα, ρουχισμό, θέρμανση- προκειμένου να κατορθώσουν να αγοράσουν τη φαρμακευτική  τους αγωγή, ενώ 59,5% δεν πραγματοποίησαν παρακλινικές εξετάσεις ( αίματος, υπέρηχοι, αξονικές κλπ)  που είχε συστήσει ο ιατρός τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η αδυναμία λήψης της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας έχει επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση ενός μεγάλου ποσοστού των ερωτηθέντων (80%), δημιουργώντας σε αυτούς συναισθήματα κατάθλιψης, διαταραχές άγχους και ύπνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας του Γραφείου Συντονισμού Γενικής- Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στην οποία συμμετείχαν οι γιατροί : Τάσος Γιακουμής, Αθανασία Μπίτα, Αικατερίνη Κατσανάκη, Βασίλης Μπαμπαλής, Ιωάννης Λέντζας με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Γιώργο Μαντζουράνη και βραβεύτηκε για τη πρωτοτυπία και την αρτιότητά της στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής ( Κάστρο Κυλλήνης 18-22 Απριλίου 2012).


Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ