Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Το αποτέλεσμα μιας ακόμη «σωτηρίας»


Από τούτο το ιστολόγιο έχουμε εκφράσει επανειλημμένα ότι όσο ο λαός και οι εργαζόμενοι επιτρέπουν την παραμονή στο τιμόνι της χώρας όλου αυτού   του συγκυβερνητικού συρφετού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μαζί με  όλα τα τα εξαπτέρυγά τους που με διάφορες ονομασίες έχουν "σκάσει μύτη" προσφάτως, εκτός του ότι έχουν οδηγήσει σε πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τους  εργαζόμενους  και ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού,  οδηγούν και την ίδια την  ελληνική οικονομία στον όλεθρο κάτω από τους παιάνες των διαρκών μνημονίων και κουρεμάτων και τη συνεργασία ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Και δεν είναι μόνο η δική μας άποψη αυτή.
Έχουμε αναδημοσιεύσει κατά καιρούς πολύ καλές και τεκμηριωμένες αναλύσεις οικονομολόγων όπως πχ του Λεωνίδα Βατικιώτη.
Όλες οι πληροφορίες και εκτιμήσεις που έρχονται από σοβαρές πηγές τόσο μέσα από  τη χώρα όσο και έξω από αυτή οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.

Δεν πάνε  πολλές μέρες που όλα αυτά τα πολιτικά σκύβαλα υπό τον Παπαδήμ(ι)ο σε συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για τη δήθεν  σωτηρία της χώρας μετά   το περιβόητο "κούρεμα" ομολόγων.

Διαβάστε σημερινή ανάλυση από την ιστοσελίδα της "Ναυτεμπορικής" στην οποία βέβαια ουδείς μπορεί να προσάψει  ... "αριστερές εξαλλοσύνες" !

"Υπό την απόλυτη απαξίωση της αγοράς τελούν τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI, εξέλιξη που αντανακλά τις ανησυχίες των αγορών για το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας σε αυτές, αλλά και τη δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της γιγαντιαίας ανταλλαγής ομολόγων, στη μείωση του ελληνικού χρέους.
Οι αποδόσεις των νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων, παρά τις εγγυήσεις που φέρουν και το αγγλικό δίκαιο που τα διέπει, έχουν εκτιναχθεί στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν και τα ομόλογα προ του haircut.
Αιτία είναι τα σενάρια των οικονομικών αναλυτών, ότι το PSI δεν ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους και πως θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης, από το 2015 και μετά.
Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα κατά 32 έως 67 δισ. ευρώ, από το 2015 και μετά, που σημαίνει και εκτίμηση για αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Το οξύμωρο είναι πως το νέο μνημόνιο συνυπογράφεται και από το ΔΝΤ. Επίσης, ξένοι αναλυτές προεξοφλούν και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά με το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα να έχει συρρικνωθεί αισθητά και το μεγάλο κομμάτι της πίτας του χρέους να συνιστά χρέος προς κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικές των θέσεων της αγοράς είναι η αξία των νέων ελληνικών 11ετών ομολόγων, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 22% των ονομαστικών τους τιμών, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία από την έκδοσή τους (12 Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.
Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των νέων ομολόγων διευρύνουν αισθητά τις απώλειες που υπέστησαν από το PSI οι κάτοχοί τους, θεσμικοί και φυσικά πρόσωπα. Ενώ το haircut ήταν 53,5%, η τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι μειωμένη έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών κατά 72-75%. Η απαξίωση δηλαδή των νέων ομολόγων μειώνει επιπλέον σχεδόν κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες την τρέχουσα αξία των ομολόγων.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του συνδέσμου ομολογιούχων που δεν συμμετέχουν στο PSI.
 Τις ίδιες απώλειες με τους θεσμικούς (72-75%) υφίστανται και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τώρα τις προσδοκίες, που το ίδιο είχε καλλιεργήσει, για την αποζημίωσή τους.
Εκπρόσωποι του συνδέσμου που συγκρότησαν, συναντήθηκαν χθες με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρο Χριστοδούλου, ζητώντας κάλυψη των απωλειών που υφίστανται λόγω του PSI. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, απογοητεύτηκαν, καθώς ο κ. Χριστοδούλου τούς είπε ότι αντιδρούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ενδεχόμενο κάλυψης των ζημιών. Πάντως, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κατά του PSI"

Η ανατροπή όλου αυτού του μαύρου μετώπου που οδηγεί όλους στον όλεθρο είναι ταξικό καθήκον των εργαζομένων αλλά και πατριωτικό καθήκον όλων των Ελλήνων