Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οι τράπεζες φαλίρισαν, εθνικοποιήστε τις!


Σοκ και δέος προκαλούν τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή το μεσημέρι (κι αφού έκλεισε το Xρηματιστήριο...) για το μέγεθος των ζημιών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξαιτίας της συμμετοχής του στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Αθροιστικά, οι ζημιές πέντε μόνο τραπεζών (Εθνική, Άλφα, Πειραιώς, Γιούρομπανκ και Άτικα) υπερβαίνουν τα 28 δισ. ευρώ! 

Ειδικότερα, οι ζημιές των Άλφα και Γιούρομπανκ (9,3 δισ. ευρώ αθροιστικά) είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Πρακτικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι νεκρό!

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φαλιρίσει και το επόμενο μάλιστα διάστημα οι ζημιές τους θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι πελάτες τους (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο που βεβαιώνει πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας παρά την εύνοια που έχει δεχτεί είναι ο πλέον προβληματικός και ζημιογόνος τομέας της οικονομίας, η απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου να χορηγήσει 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες (αφήνοντας τις λεπτομέρειες για την επόμενη κυβέρνηση) ισοδυναμεί με πρόκληση! 
  •  Καταρχάς επειδή την ίδια τύχη δεν είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία κ.ά.) που αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος στο κούρεμα, με αποτέλεσμα η συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων να αποτελεί και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, δηλαδή της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους.
  • Κατά δεύτερο επειδή αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, ίσο με το 42% του ελληνικού ΑΕΠ, θα πληρωθεί από τον ελληνικό λαό, μια και περιλαμβάνεται στο δάνειο που ενέκριναν ΕΕ - ΔΝΤ.

Μειώνονται δηλαδή μισθοί και συντάξεις, έτσι ώστε ο κάθε αποτυχημένος τραπεζίτης να συνεχίσει να έχει υπό την κατοχή του την τράπεζά του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πριν περάσει στα χέρια των Γερμανών.

Οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν πως το αίτημα εθνικοποίησης των τραπεζών χωρίς αποζημίωση δεν είναι μόνο κοινωνικά αναγκαίο, αλλά και επιβεβλημένο λόγω του καθεστώτος χρεοκοπίας στο οποίο έχουν περιέλθει.

Πηγή: ΠΡΙΝ