Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ιδού το δίλημμα που θέτει το μαύρο μέτωπο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στους εργαζόμενους του Δημοσίου: Απολύσεις ή νέες μειώσεις μισθών!!!!



Νέο «ψαλίδι» στους μισθούς και απολύσεις στο Δημόσιο
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2168237


Απολύσεις από το Δημόσιο ή νέες μειώσεις αποδοχών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους-πέραν των ειδικών μισθολογίων- είναι το δίλημμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές, από τον προσεχή Ιούνιο, όταν θα κληθεί να εξειδικεύσει τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, που δίνονται στην προεκλογική περίοδο, η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα, με οποιοδήποτε τρόπο πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2,06 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, που σημαίνει ετήσια εξοικονόμηση κατά 1 δισ. ευρώ.

Επιστρέφει η τρόικα

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν γνώση των απόψεων της τρόικας, στόχος των ελεγκτών, που επανέρχονται στα μέσα Μαΐου για έλεγχο και διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, που σήμερα καλύπτει το 42% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, ή το 32,5% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων).

Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», που ενσωματώνει πλήθος από πολιτικές που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, αλλά και επιπλέον αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ποσού των 1 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, στοχευμένα, σε υψηλόμισθους ή οριζόντια που θα αφορά όλους.

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014 είναι:

1. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, με κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών που έχουν περιορισμένο ρόλο.

2. Ο περιορισμός των νέων προσλήψεων σε αναλογία μεγαλύτερης του 1/5, με τον συνυπολογισμό και των μετατάξεων υπαλλήλων από φορείς που θα ανασταλεί η λειτουργία τους.

3. Το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις δεκάδων δημοσίων φορέων, με περιορισμένο ή ανύπαρκτο έργο.

4. Η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας των υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων, με ερωτηματικό τη διάρκειά της εφεδρείας, όσων είναι μακριά από τα όρια συνταξιοδότησης.

5. Η πιστή εφαρμογή του καθεστώτος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, που αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου, που απέχουν δύο χρόνια από τη συμπλήρωση ορίου συνταξιοδότησης.

6. Οι απολύσεις υπαλλήλων, που θα κριθεί ότι είναι υπεράριθμοι.

7. Οι νέες μειώσεις των αποδοχών όλων των υπαλλήλων, σε συνέχεια της μείωσης που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους, κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος των μισθών τους στις 31-12-2009.

Αξιολόγηση στα τέλη Μαΐου

Πάντως, περί τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί οι γραπτές εξετάσεις που θα υποβληθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να αξιολογηθούν οι σπουδές, οι ικανότητες, οι ξένες γλώσσες και η πείρα που διαθέτουν για τη θέση που κατέχουν, και τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν ένα σοβαρό κριτήριο για την τύχη των υπαλλήλων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημ. Ρέππας, δεν έχει αποκλείσει τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο το νέο ζήτημα που μπαίνει στη συζήτηση είναι η νέα μείωση των μισθών, στο Δημόσιο, η οποία θα επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ. Το ύψος της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα (συνυπολογιζόμενης της μείωσης των ειδικών μισθολογίων) για φέτος έχει προσδιοριστεί σε 20,52 δισ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2011 (20,51 δισ. ευρώ) και έναντι 21,91 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010.

Ειδικά μισθολόγια

Οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου που επέφερε το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, θα επεκταθούν και στα ειδικά μισθολόγια, που μέχρι τώρα έχουν εξαιρεθεί.

Οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 12% κατά μέσο όρο, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις, μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών υπαλλήλων και θα εφαρμοστεί από τη μισθοδοσία του Ιουλίου,

Στόχος είναι η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 0,2% του ΑΕΠ ή 410 εκατ. ευρώ ετησίως (ή 210 δισ. ευρώ, στο β' εξάμηνο του 2012), ενώ το συνολικό κονδύλι των αμοιβών των ειδικών μισθολογίων ξεπερνά οριακά το ποσό των 6 δισ. ευρώ, ετησίως.

Τα περιθώρια παρεμβάσεων, από την επόμενη κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια είναι περιορισμένα και θα προβλέπουν την κατάργηση του επιδόματος γάμου και θα χορηγείται οικογενειακή παροχή μόνο σε όσους έχουν παιδιά, όπως προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και του επιδόματος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι δικαστικοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, που χορηγείται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμενων και στα Σώματα Ασφαλείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν, αλλά θα περικοπεί το ύψος τους, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τα επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το ερευνητικό επίδομα για τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

«Μονόδρομος»

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρούν μονόδρομο τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διαπιστώνοντας ότι η εφεδρεία και οι απολύσεις των περίπου 7.500 υπαλλήλων που υπηρετούν στους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους φορείς, δεν επαρκεί για να καλύψει το στόχο της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 άτομα μέχρι το έτος 2015. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου απαιτεί αποχωρήσεις από την ενεργό υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο περισσότερων από 30.000 υπαλλήλων το χρόνο.

Μελέτη για περικοπές 11,5 δισ.

Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ ή κατά 11,5 δισ. ευρώ στα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες, επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για εφιαλτική υποχρέωση, που θα φέρει σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, καθώς οι περικοπές θα είναι τεράστιες και επώδυνες. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πρόσφατα πως έχει ανατεθεί στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών η σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη σκοπιμότητα των υφιστάμενων δαπανών, η οποία θα παραδοθεί στη νέα κυβέρνηση και θα είναι ο οδηγός για τις περικοπές. Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, οι μειώσεις θα αφορούν σε:

* Κοινωνικές μεταβιβάσεις 1,5% του ΑΕΠ ή 3,09 δισ. ευρώ.

* Διοικητική μεταρρύθμιση 1% του ΑΕΠ ή 2,06 δισ. ευρώ.

* Επισκόπηση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης 3% του ΑΕΠ ή 6,18 δισ. ευρώ.

Η τρίτη κατηγορία «επισκόπηση δαπανών κεντρικής κυβέρνησης» λόγω του γενικού της χαρακτήρα μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει κενά που θα αφήσουν οι εξοικονομήσεις από τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις μειώσεις των κοινωνικών μεταβιβάσεων, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες κατηγορίες των δαπανών του προϋπολογισμού είναι οι μισθολογικές δαπάνες και ακολουθούν οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr 


ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ!!!!