Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε στην πορεία προς τις εκλογές


Εάν επιτρέψουμε στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ-ΔΗΣΥ να έχει μετα τις εκλογές  τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας...


Στα μέσα του Μάη, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας θα καταφθάσουν στην Αθήνα, να συνεννοηθούν με τη διάδοχη κυβέρνηση, να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεμότητες για το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα. 

Ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης έχει ήδη προαναγγείλει το νέο αντιλαϊκό πακέτο στο 7% του παραγόμενου ΑΕΠ, δηλαδή με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις τους σε περίπου 15 δισ. ευρώ

Ξέχωρα από αυτό, παρά και την προεκλογική περίοδο, κάνουν λόγο για ανάγκη για την κατάθεση δεύτερου στη σειρά συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 με πρόσχημα τις «αποκλίσεις» και αντιλαϊκές αστοχίες της κλιμακούμενης βαρβαρότητας.

Απόλυτα δεδομένες είναι οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και σε ό,τι αφορά τη λεηλασία μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Προχωρούν με την πλήρη κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους. Σκοπεύουν να συνεχίσουν με την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο των νοικοκυριών, με τη διαμόρφωση νέας φορολογικής κλίμακας - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα. Στα συρτάρια τους βρίσκονται και οι προτάσεις των ΕΕ - ΔΝΤ, όπως για την πλήρη κατάργηση του ήδη διαλυμένου αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους. Απόλυτα μέσα στις βλέψεις τους είναι η ...εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ προκειμένου να βάλουν ασήκωτα χαράτσια στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης. Απόλυτα κοινές είναι και οι στοχεύσεις τους και για τα νέα βαριά χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, που εμπλουτίστηκαν και από την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή νέου «φόρου ιδιοκατοίκησης».

         Ο εφιάλτης που ετοιμάζουν περιλαμβάνει τα παρακάτω νέα μέτρα:
  • Νέες μειώσεις σε βασικούς μισθούς και παράλληλα θα επανεξεταστεί η τύχη του 13ου και 14ου μισθού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Παραπέρα περικοπές των κύριων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνέχεια της καρατόμησης 12% για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ.
  • Παραπέρα περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις με σκοπό την «εξοικονόμηση δαπάνης» τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014!
  • Αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, όπως έχει υποδειχτεί από ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.ά. Τους επόμενους μήνες η κατάσταση προδιαγράφεται εφιαλτική.
  • Βέβαιη είναι η νέα καρατόμηση στα ποσά του εφάπαξ από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Κατακρήμνιση στα κοινωνικά επιδόματα - ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. - με την εφαρμογή ελάχιστων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης. Στόχος, να αποκόψουν από κάθε «ενίσχυση» και επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και σημερινούς δικαιούχους. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, και πολύτεκνους κ.ά. θα συνδεθούν με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του πραγματικού ή «τεκμαρτού» εισοδήματος, το οποίο ήδη έχουν απογειώσει στα ύψη, επίσης με τυχόν περιουσιακά στοιχεία των σημερινών δικαιούχων!
  • Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 με τουλάχιστον 50.000 απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για τυχόν προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας του «1 προς 5», ενώ θα αυξάνεται κάθε χρόνο η εργασιακή εφεδρεία και οι θέσεις που χηρεύουν θα καλύπτονται από μετατάξεις.
  • Επανεξέταση της «αποδοτικότητας» του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με επίκεντρο τις μισθολογικές ωριμάνσεις.
  • Νέες, πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.). Η μείωση προδιαγράφεται από το Σεπτέμβρη φέτος.
                              Χαράτσια-κόλαση
Από τον Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, κλιμακώνουν παραπέρα τη ληστεία με την εξίσωση του συντελεστή των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Οι νέες ανατιμήσεις φτάνουν τουλάχιστον στο 40%, με τη λιανική τιμή να απογειώνεται στα 1,40 ευρώ το λίτρο, από περίπου 1 ευρώ σήμερα.
  • Στις αντιλαϊκές «επεξεργασίες» περιλαμβάνεται και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με κάποιας μορφής «έκπτωση φόρου».
  • Καρατόμηση στα φορολογικά κλιμάκια από τα 8 σήμερα στα 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι στα μικρά και μεσαία εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες). Κλίμακα - λαιμητόμο για το λαϊκό εισόδημα περιλαμβάνει το κοινό πόρισμα των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) για το φορολογικό. Για παράδειγμα σε εισόδημα 16.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνει στα 280 ευρώ, σε κραυγαλέα και αγεφύρωτη αντίθεση με μεγαλοεισοδηματία των 500.000 που τον ελαφρύνουν με 22.920 ευρώ το χρόνο.
  • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη). Στόχος, οι παραπέρα ελαφρύνσεις, τουλάχιστον κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15% από 20%).
  • Νέο τσεκούρι ή και πλήρη κατάργηση ετοιμάζουν στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» από το φόρο εισοδήματος του 10% για τόκους στεγαστικών δανείων (Α' κατοικία, νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικά έξοδα κ.ά.).
  • Περικόπτονται ή καταργούνται φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά Α' κατοικίας, γονικές παροχές και κληρονομιές.
  • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Καταργούνται και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Κατά τα λοιπά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κόπτονται για την ...τουριστική κίνηση.
  • Αγρότες με ετήσιο τζίρο πάνω από ένα ορισμένο όριο θα ενταχτούν σε καθεστώς ΦΠΑ, θα φορολογούνται όπως και οι επαγγελματίες, θα πληρώνουν κάθε χρόνο και το επιπλέον χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα στα 400 ευρώ).
  • Για το ΦΠΑ κεντρική κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση «ενιαίου συντελεστή», πιθανόν στο 19% ή στο 21% (έναντι των 3 που υπάρχουν σήμερα: 6,5%, 13% και 23%). Αυτό θα σημάνει την εκτόξευση της φοροληστείας στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (σήμερα στο 13%), όπως για τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τους κατοίκους νησιών του Αιγαίου όπου σήμερα ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (5%, 9% και 21%).
  • Για τη λαϊκή κατοικία προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» - απογείωσης των κάθε είδους χαρατσιών. Στο «ενιαίο τέλος» θα συνυπολογίζουν το ΦΑΠ μαζί και το χαράτσι «ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων» που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το οποίο ήδη δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.
  • Ερχονται να χαρατσώσουν κάθε σπιθαμή γης. Ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων συνεπάγεται τον περιορισμό ή την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ, επίσης την επιβολή φόρου κατοχής στα αγροτεμάχια και άλλες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται.
  • Ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, μέτρο που στοχεύουν να εφαρμόσουν ενδεχομένως από το Γενάρη του 2013 ή ακόμη και από φέτος. Το μέτρο προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, δηλαδή επίσης με τη συνυπογραφή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αυτόματα επέρχονται μια σειρά άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως αυτά που σήμερα μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η «αναπροσαρμογή» 25% στις αντικειμενικές τιμές θα προκαλέσει ανατιμήσεις πάνω από 14% μέχρι και 33% στα ποσά του Ειδικού Τέλους, που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Η αύξηση του Ειδικού Τέλους (χαράτσι μέσω ΔΕΗ) θα προκύψει επειδή σε πολλές περιοχές η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει την ανά τ.μ. επιβάρυνση σε υψηλότερα κλιμάκια του Ειδικού Τέλους.
                         Ανασφάλιστη εργασία
Το ΔΝΤ ανοιχτά έχει προτάξει τη «μετατόπιση του βάρους» από τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, χαράτσια στη λαϊκή κατοικία) στο πλαίσιο μιας «βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής υποτίμησης» που θα διαμορφώσει φτηνότερο το «κόστος εργασίας» και πιο ακριβή την κατανάλωση! «Προτείνεται» η ελάφρυνση της εργοδοσίας από τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης με τη θέσπιση ορίου μηνιάτικων ακαθάριστων αποδοχών κάτω από το οποίο καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ! Το όριο αυτό «προτείνεται» να κυμανθεί από 100 μέχρι 400 ευρώ το μήνα! Το σχεδιαζόμενο μέτρο αποτελεί κράχτη και για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, τη μαζική εκχώρηση βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων της παραγωγής και της οικονομίας, φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας. Αυτή είναι και η «ανάπτυξη» που λιγουρεύονται τα μονοπώλια.

Πηγή: Απόσπασμα από ρεπορταζ της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" (14-15 Απριλίου 2012)



ΥΓ: 

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΪΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ   ΦΟΡΑ.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΣΑΣ , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ..
ΚΑΙ ΜΕΤΑ..

ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ.

ΦΟΥΜΟ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΕ και του ΔΝΤ!