Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ) για το κοινωνικό ιατρείο στα Γιάννενα.


Η ΕΙΝΗ είχε θέσει το στόχο της δημιουργίας Κοινωνικού Ιατρείου στα Γιάννενα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους κατοίκους που η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας τους στερεί το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, και τελικά το ίδιο το δικαίωμα στην υγεία. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και οι μετανάστες, είναι οι οικογένειες και τα παιδιά τους.
Η Ένωσή μας είχε απευθυνθεί και στο Δήμο Ιωαννιτών και συγκεκριμένα στον κ. Φ. Τσουμάνη, πρόεδρο του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, για στήριξη και βοήθεια στη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου. Πρόσφατα ανακοινώθηκε εκ μέρους του ότι το Κοινωνικό Ιατρείο σύντομα θα λειτουργήσει σε χώρο που διαμορφώνει ο Δήμος (Λ. Μακαρίου 11). Όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Τσουμάνης η πρόσβαση σε αυτό θα είναι ελεύθερη, όπως και η ΕΙΝΗ θεωρεί ότι πρέπει να είναι.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμούμε ότι είναι θετική για την πόλη μας και η ΕΙΝΗ την ενισχύει, τόσο με βοήθεια στην οργάνωση του Ιατρείου, όσο και με πρόσκληση προς τα μέλη της, αλλά και όλους τους υγειονομικούς γενικότερα, να επανδρώσουν τα ιατρεία.

Θέλουμε όμως παράλληλα να τονίσουμε:
• Η ανάγκη ανάπτυξης και έκφρασης της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι υποχρέωσή μας στις συνθήκες δραστικού περιορισμού των λαϊκών εισοδημάτων, είναι και όρος για να πετύχουμε την ανατροπή της απάνθρωπης πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα εναντίον του λαού.
• Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα της κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικά και την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας.
• Το Κοινωνικό Ιατρείο δεν λύνει το πρόβλημα της δωρεάν διενέργειας των απαραίτητων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και πολύ περισσότερο τη δωρεάν νοσηλεία όσων έχουν ανάγκη. Το ότι η ανασφάλιστη γυναίκα πχ. υποχρεώνεται σήμερα να πληρώσει 1300 Ε στο δημόσιο νοσοκομείο για τον φυσιολογικό τοκετό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τη βαρβαρότητα που διέπει το «αναμορφωμένο» «ΕΣΥ» του κ. Λοβέρδου.

Θεωρούμε ότι σαν νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και γενικότερα σαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων μπορούμε και πρέπει να επιβάλλουμε άμεσα τη δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία για εξέταση, διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία των ανασφάλιστων.

Καλούμε τους γιατρούς που προτίθενται να προσφέρουν υπηρεσίες στο Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά και όσους άλλους ενδιαφέρονται σε συγκέντρωση την Τρίτη, 6/12, 1μμ στο Αμφιθέατρο του Παν/κού Νοσοκομείου.

Γιάννενα, 30/11/2011