Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Merry Christmas ή μέρες κρίσιμες


Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ήρθαν  τα Χριστούγεννα και η φύση αγαλλιάζει. Οι άνθρωποι ,σε όλο τον κόσμο, αναζητούν την επαφή με τα θεία  με την θρησκευτική πνευματικότητα. Εγκλωβισμένοι στην δύσκολη καθημερινότητα  προσπαθούν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης .
Παντού ηχούν αγγλόφωνα κάλαντα και η παρουσία των ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Η τηλεόραση μας είναι παράρτημα των ΗΠΑ και πολλοί πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα είναι αποκλειστικά μία αμερικάνικη γιορτή.
 Σήμερα γιορτάζουν οι 70 μάρτυρες αλλά για να ήμαστε σωστοί υπολογίζουμε, τουλάχιστον  στην Ελλάδα , σε 11.000.000 εκατομμύρια κόσμο που βασανίζεται και ταλαιπωρείται  λόγω  φτώχειας και εξαθλίωσης.
Πως να γελάσει το χειλάκι μας αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσα;
Κάθε ημέρα που περνάει  ο εφιάλτης συνεχίζεται .Βιώνουμε μία  κακόγουστη φαρσοκωμωδία μίας δήθεν ανεξάρτητης Ελλάδας με κομπάρσους τους έλληνες και κύριους πρωταγωνιστές τους ξένους .Δεν τηρούνται  τα προσχήματα και καθημερινά οι «φίλοι» μας, μας χλευάζουν και μας λοιδορούν. Στις 16 του Γενάρη θα επιστρέψει η τρόικα στη χώρα μας, ασκώντας έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα έρθουν οι τρείς μάγοι, παρντόν,  οι εκπρόσωποι της τρόικας όχι για να μας φέρουν δώρα αλλά για να μας καρφώσουν  πιο σταθερά το καπάκι στο φέρετρο.
 Η Αθήνα μας στολίστηκε μίζερα και οι ζητιάνοι είναι παρατεταγμένοι κάθε τέσσερα μέτρα στους δρόμους του κέντρου. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στήθηκαν  αλλά η προσέλευση του κόσμου ήταν 30% λιγότερη  από άλλα έτη. Τα μαγαζιά  προσπαθούν να σκαρφαλώσουν, με εκπτώσεις και διάφορες εφετζίδικες μανούβρες, αλλά πάλι έλλειμμα έχουν στα ταμεία τους .Ο κόσμος έξω βγαίνει για να κάνει  window shopping αφού αδυνατεί να ξοδέψει έστω και για μικρά δώρα. Ελάχιστες είναι οι οικογένειες που δεν είναι στριμωγμένες οικονομικά ή που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό να βρούνε μία καλύτερη τύχη.
 Οι μόνοι που καλοπερνάνε είναι οι πολιτικοί μας . Η οικονομική κρίση και τα φοροτεχνικά μέτρα  τους άγγιξαν πολύ διακριτικά. Δεν έχουν αγωνία παρά για τις επόμενες εκλογές και σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να «αρέσουν» και να καβαντζάρουνε μία καρέκλα στο κοινοβούλιο. Η αρχική συμφωνία των τριών πάει περίπατο αφού ο Φλεβάρης θα ξεχαστεί και προχωράμε για αρχές Απριλίου. Ο κύριος Καρατζαφέρης  που ανησυχεί για την συμμετοχή του στην  δόξα  και στην  οικονομική σταθερότητα  της Ελλάδας  ξέρει ότι έχει την ίδια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με άλλο πρωθυπουργό  και ζητά ανασύσταση του κυβερνητικού σχήματος.
Αναφορικά με τις εκλογές λέει ότι πρέπει να γίνουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς, καθώς «διαφορετικά το Μνημόνιο δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί». Πρωταπριλιά να μη είναι οι επόμενες εκλογές  και μας πούνε πάλι ψέματα!