Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το τίμημα της οικονομικής κρίσης στην Υγεία των Ελλήνων


Αναφορά των New York Times στις επιπτώσεις της κρίσης στην Υγεία των Ελλήνων
                                     ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα συνήθιζε να έχει ένα σύστημα υγείας το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε όλο τον πληθυσμό. Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, οι δανειστές της χώρας έχουν απαιτήσει τη δραματική μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και πολλαπλασίασε τον αριθμό των φτωχών και των άνεργων που δεν μπορούν να αντέξουν το εισιτήριο, που εν τω μεταξύ έχει επιβληθεί, για την επίσκεψη σε δημόσια νοσοκομεία.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί καταγγέλλουν σημαντικές ελλείψεις σε διάφορα υλικά από χαρτί τουαλέτας μέχρι καθετήρες και σύρριγγες αλλά και βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν υπολογιστικά συστήματα  και τα οποία  δεν επισκευάζονται, ενώ οι νοσηλεύτριες καλούνται να εξυπηρετήσουν τέσσερις φορές περισσότερους ασθενείς απ’ ότι θα έπρεπε και οι χρόνοι αναμονής ακόμα και για χειρουργικές επεμβάσεις καρκινοπαθών έχουν αυξηθεί.

Παράλληλα, η πρόσβαση σε φάρμακα επίσης έχει επηρεαστεί καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, στις οποίες το Δημόσιο χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν προμηθεύουν πλέον τα ελληνικά νοσοκομεία.