Κέντρο
υγείας κατάντησε το Νοσοκομείο της Ρόδου
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απαγορεύονται με απόφαση του διοικητή Μιχάλη Κόκκινου και μέχρι την έλευση του απαιτούμενου προσωπικού τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απαγορεύονται με απόφαση του διοικητή Μιχάλη Κόκκινου και μέχρι την έλευση του απαιτούμενου προσωπικού τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Παρά τις προσπάθειες του διοικητή του Νοσοκομείου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αυτό δεν κατέστη εφικτό και έτσι με τη λήξη της σύμβασης 40 εργαζομένων στο τέλος του έτους, αναβάλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία και μπαίνουν σε λίστα αναμονής όλοι οι ασθενείς.
Μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο διοικητής του Νοσοκομείου χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την απόφαση που έλαβε, αφού όπως επισημαίνει δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την οργή των εργαζομένων.
«Είναι απολύτως δικαιολογημένη η οργή των εργαζομένων. Πρόκειται για τους ανθρώπους που βοήθησαν με τις δικές τους ενέργειες να είναι το Νοσοκομείο σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των οικονομικών του και για τον εξορθολογισμό των δαπανών του και για το ότι είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα της χώρας σε ανάπτυξη. Το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο η υποστελέχωση διευρύνεται ενώ η πρόσληψη 60 εργαζομένων έχει μπλοκαριστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Εχουν απόλυτο δίκιο να αγανακτούν για το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρωθούν οι υπερωρίες τους και παρά τις προσπάθειές μας, τα κονδύλια επαρκούν για να καλύψουν μόνο το υπόλοιπο του Ιουλίου, ο Αύγουστος κι ένα μεγάλο μέρος του Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η προσπάθειά μου για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους θα σταματήσει. Η οργή τους είναι λογικό να στρέφεται και προς το πρόσωπό μου, ως ενδιάμεσος κρίκος με το υπουργείο Υγείας. Είμαι όμως σίγουρος ότι η οργή τους δεν στρέφεται κατά του προσώπου μου αλλά κατά του φορέα που εκπροσωπώ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Ακουσα πολλές φωνές που με προέτρεψαν να συνεχίσω να αγωνίζομαι κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω όχι για να κρατήσω την καρέκλα μου αλλά για να συνεχίσω να προσφέρω στον κοινό αγώνα όλων μας για το καλό του Νοσοκομείου. Φρονώ ότι σήμερα το Νοσοκομείο χρειάζεται τη βοήθειά μου περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αν κρίνω κάποια στιγμή ότι η παραίτησή μου θα βοηθήσει την κοινή προσπάθεια, τη βελτίωση της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, θα οδηγήσει στην πρόσληψη προσωπικού, στην καταβολή των οφειλόμενων υπερωριών ή σε οτιδήποτε άλλο, να είστε σίγουροι ότι δεν θα διστάσω ούτε μια στιγμή να την υποβάλω. Προέχει όμως να μείνω εδώ και να δώσω έναν ακόμα μεγαλύτερο αγώνα με το νέο έτος για τα χρήματα των εργαζομένων και για την πρόσληψη προσωπικού».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα με τον Γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πόκκια όπου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και ζήτησαν την παρέμβασή του για να λυθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου, εκτιμώντας ότι θα δώσει σύντομα λύσεις παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα. «Εκτιμώ ότι ο Υπουργός Υγείας θα δώσει σύντομα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο έχει πετύχει όλους του τους στόχους του Μνημονίου και παράλληλα είναι μέσα σε πρώτα σε ανάπτυξη στη χώρα αλλά και το πιο υποστελεχωμένο απ΄όλα. Δυστυχώς μετά από τη σύσκεψη που είχα χθες με τους συντονιστές διευθυντές, καταλήξαμε στην απόφαση από 1η Ιανουαρίου να αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία και οι έκτακτες εισαγωγές προκειμένου το υπάρχον προσωπικό να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των ασθενών, μέχρι την έλευση προσωπικού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μ. Κόκκινος ο οποίος αφήνει ανοικτό το θέμα της παραίτησής του σε περίπτωση που καθυστερήσει η πρόσληψη προσωπικού από το νέο έτος.
Ο Μιχάλης Κόκκινος, έχει καταβάλει μέχρι σήμερα υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου σε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον τομέα υγείας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους γιατρούς, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Η παρουσία του στο Νοσοκομείο της Ρόδου αποτελεί εγγύηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, και παρά το ότι από κακή συγκυρία βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα ως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας αυτό όχι μόνο δεν τον αποθαρρύνει αλλά τον ωθεί να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για να επανέλθει η νηνεμία στους κόλπους του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να επιτύχει στόχους, που άλλοι διοικητές δεν κατάφεραν σε ολόκληρη τη θητεία τους.
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Βασίλης Κινούς με δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ» αναφέρει ότι στηρίζουν την πρόταση του διοικητή του Νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση μόνο των τακτικών χειρουργείων αφού τη δεδομένη περίοδο φαντάζει ως η μοναδική λύση για να βοηθηθεί το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου, μετά και τη λήξη της σύμβασης άλλων 40 εργαζομένων στο τέλος του έτους. «Εμείς από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα συνένωσης κλινικών. Η διακοπή των τακτικών χειρουργείων και εισαγωγών για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι και δεν μπορούν να πληρωθούν τις υπερωρίες τους και καλούνται να φέρουν εις πέρας μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, φαίνεται να είναι επί του παρόντος η μοναδική λύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Κινούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν τα χρήματα των υπερωριών για το υπόλοιπο του Ιουλίου, τον Αύγουστο κι ένα μεγάλο μέρος του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων στο διοικητή του Νοσοκομείου
Αποφάσεις που …τσακίζουν κόκαλα πήρε χθες η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Οι εργαζόμενοι απειλούν με μηνυτήρια αναφορά τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Μιχάλη Κόκκινο, ενώ προτίθενται να του καταθέσουν εξώδικη προειδοποίηση ότι δεν θα προσέλθουν σε βάρδια μετά τις 10 το βραδυ. Επίσης, οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού μας δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε επίσχεση εργασίας με δίωρη στάση εργασίας κατά την πρωινή βάρδια και ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών τους, που προέρχονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου. Παράλληλα εκφράζουν την αντίδρασή τους για την συρρίκνωση του Νοσοκομείου και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας.
Η απόφαση για τη Γενική Συνέλευση πάρθηκε λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας και όταν το ελεγκτικό συνέδριο δεν ενέκρινε τις δαπάνες αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία και αμοιβές για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Με έγγραφό του προς το Διοικητή, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρόδου σχετικά με τα δεδουλευμένα επεσήμανε ότι την ευθύνη για τη μη καταβολή τους, μπορεί να έχει η 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και ο ίδιος ο διοικητής που όφειλε να εξασφαλίσει εγκαίρως τα απαιτούμενα κονδύλια.
Το κλίμα χθες στο Νοσοκομείο ήταν κάτι παραπάνω από τεταμένο. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής τους και ζουν με το διαρκές άγχος της σωστής εξυπηρέτησης των ασθενών.
Ήδη πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, οι νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν και δήλωναν αποφασισμένοι να παραιτηθούν, καθώς δεν έχουν πλέον άλλες αντοχές να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντά τους και μάλιστα μέσα στο κλίμα της “αποδιοργάνωσης” που επικρατεί.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, όλα αυτά τα προβλήματα, αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα μειωθεί περαιτέρω το προοσωπικό. Το Αιμοδυναμικό τμήμα π.χ., το οποίο χθες δεν μπόρεσε να κάνει προγραμματισμένη αιμοληψία στο στρατό, λόγω έλλειψης προσωπικού, θα μείνει με δύο άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του. Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και σε κλινικές.
“Αυτές οι αποφάσεις του Συλλόγου είναι μία ύστατη προσπάθεια των εργαζομένων να ξυπνήσουν αυτούς που πρέπει για να συνδράμουν ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο έτσω και την τελευταία αυτή στιγμή. Όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς και παράγοντες πρέπει να βοηθήσουν το Νοσοκομείο”, δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, κ. Λούση Καλαμάτα.
Βλέποντας λοιπόν ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν κάνει εδώ και χρόνια για να λυθούν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, έπεσαν κυριολεκτικά στο κενό, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου πήραν σκληρές αποφάσεις, οι οποίες δείχνουν τη μεγάλη αγωνία τους για το μέλλον του νοσηλευτικού ιδρύματος της Ρόδου, το οποίο απειλείται με υποβάθμιση.
Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση εκδόθηκε δελτίο τύπου με τις αποφάσεις των εργαζομένων. Το Δελτίο τύπου έχει ως εξής:
“Σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Ρόδου αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:
1. Επισημαίνουμε ότι σαν εργαζόμενοι του Γ.Ν.Ρόδου, ως Ροδίτες και ως κάτοικοι αυτής της ακριτικής περιοχής, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης, συγχώνευσης και γενικότερα υποβάθμισης του Νοσοκομείου και της μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας.
2. Την αποστολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον Διοικητή του Γ. Ν. Ρόδου και όλη την πολιτική ηγεσία της 2ης ΥΠΕ κα Παπανικολάου Χριστίνας, κου Ζώτου Σωτήριου και κου Πλάτση Χαράλαμπου και του Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου Ανδρέα, για την μη καταβολή των υπερωριών και εξαιρέσιμων αργιών για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (4 μήνες).
3. Εξώδικη προειδοποίηση προς το Διοικητή του νοσοκομείου ότι το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν θα προσέλθει σε βάρδια μετά τις 10:00μμ, καθώς και τις εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες (για απόγευμα και νύχτα), μετά από την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου.
4. Επίσχεση εργασίας με καθημερινή 2ωρη στάση εργασίας κατά την πρωινή βάρδια, χωρίς προσωπικό ασφαλείας (μετά από την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου).
5. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που προέρχονται από τα έσοδα του νοσοκομείου”.
Πηγή:ΠΡΟΟΔΟΣ
Σχόλια:
1. Αυτό που δεν κατάλαβε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου είναι ότι το Νοσοκομείο περιήλθε σε αυτή τη κατάσταση, διότι ακριβώς "έχει πετύχει τους στόχους του Μνημονίου" όπως ισχυρίζεται ο ίδιος!
2.Καλά υπάρχουν διοικητές νοσοκομείων που μετά απ' όλα αυτά που τους προσάπτουν , αναγνωρίζουν τα δίκαια των εργαζομένων και τον αγώνα τους και δεν προχωρούν σε... ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους;
Θεέ και Κύριε.....