Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η φτώχεια δεν γιατρεύεται με αστική φιλανθρωπία, αλλά μόνο με ανατροπή


Σαρώνει η φτώχεια και η εξαθλίωση σε όλη την Ελλάδα, φαινόμενο που γίνεται πιο αισθητό τις γιορτές. Απολυμένοι και μακροχρόνια άνεργοι ή νέοι που δεν βρήκαν δουλειά. Εργαζόμενοι σε πάρα πολλές επιχειρήσεις απλήρωτοι για μήνες, σε μερικές περιπτώσεις χωρίς ακόμα και το δώρο. 
Εργαζόμενοι με πετσοκομμένους μισθούς, αλλά και συνταξιούχοι που είδαν τον αγώνα μιας ζωής να λεηλατείται από το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.

Δεν πρόκειται βέβαια για κτύπημα της μοίρας, αλλά για συνειδητή πολιτική και ταξική επιλογή, κλοπής και αφαίμαξης των εργαζομένων - παραγωγών του πλούτου. Πολιτική που έχει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων, EE, ΔΝΤ και του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ που συγκυβερνά. 

Και μέσα σε αυτή την κοινωνική αθλιότητα, έρχονται οι εκπρόσωποι του «επιχειρηματικού κόσμου» των νταβατζήδων των ΜΜΕ, μαζί με την αχόρταγη Εκκλησία και τις καλοθρεμμένες ΜΚΟ, να παραδώσουν μαθήματα φιλανθρωπίας και εθελοντισμού. Αυτοί που απολύουν μαζικά, αυτοί που απαιτούν να κοπούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, αυτοί που ύμνησαν το δρεπάνι των δολοφονικών μνημονίων, όλοι αυτοί που κάθονται αναπαυτικά πάνω στον προκλητικά κλεμμένο πλούτο, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευαισθησίες του λαού, για να βγάλουν οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη από τη φιλανθρωπία.

Βεβαίως πολλοί άνθρωποι, ελλείψει ενός εργατικού αγωνιστικού δικτύου αλληλεγγύης, προστρέχουν σε αυτές τις «δράσεις», με πραγματικά αγνά αισθήματα. Αλλά δεν μπορούν να σωθούν ένα εκατομμύριο άνεργοι από μερικά ευρώ, ούτε να ξεδιψάσει η φτώχεια τριών εκατομμυρίων ντόπιων και μεταναστών από μερικά μπουκάλια γάλα. Απαιτείται αντικαπιταλιστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, απαιτείται αγώνας για να πληρώσει το κεφάλαιο.

Για να αυξηθούν οι μισθοί και τα επιδόματα ανεργίας, να απαγορευθούν οι απολύσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτού του αγώνα πρέπει να ανθίσει η γνήσια, η πανίσχυρη αλληλεγγύη των ίδιων των εργαζομένων και του λαού, που ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα. Αποτελεί πυλώνα ενός αγωνιστικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής, που «θα μας σώσει και από την πείνα» και από τη σκλαβιά.

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΡΙΝ" μέσω της ιστοσελίδας «ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»