Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Παλλαϊκό Πανυγειονομικό μέτωπο ανατροπής.


Σιγά σιγά μας αποχαιρετά το 2011 και ίσως έχει κάποια αξία χρήσης μια εκτίμηση αυτών που διαδραματίστηκαν φετος  στο χώρο της Υγείας. 

Θα έχει αξία αυτός ο απολογισμός όμως μόνο αν βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα και γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κατάσταση μεγάλα τμήματα των απασχολούμενων  στο χώρο της υγείας.

Ο «δημιουργικός» απολογισμός του υπουργού Υγείας - και των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετέχει- για το 2011,  για τον οποίο δηλώνει περήφανος, περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και:

  • Αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων με την επιβολή «διοδίων» 5 ευρώ για όλους τους πολίτες που προσέρχονται να εξεταστούν, ενώ για τους ανασφάλιστους που συνεχώς αυξάνονται ζητά να υπογράφουν δήλωση αποδοχής χρέους για τα νοσήλια.
  • Μείωση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία με την κατάργηση εξετάσεων που καλύπτονταν και την εξαίρεση από τις λίστες συνταγογράφησης εκατοντάδων φαρμάκων που πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι.
  • Περικοπή των κονδυλίων που κατευθύνονται για μισθολογικές δαπάνες (μισθοί, εφημερίες πρόσθετες  αμοιβές , υπερωρίες) με αποτέλεσμα απλήρωτη εργασία.
  • Περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα συνεχείς ελλείψεις υγειονομικών υλικών ή προμήθεια ακατάλληλων.
  • Κατάργηση 11.000 οργανικών κλινών με παράλληλη συγχώνευση νοσοκομείων.
  • Εκχώρηση 560 κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για τέλεση ιατρικών πράξεων με το αζημίωτο, επιβαρύνοντας οικονομικά τους ασφαλισμένους.
  • Εφαρμογή στα νοσοκομεία των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) με αύξηση του κόστους της ημερήσιας νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 300-600%, με κίνδυνο την άμεση κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
  • «Δέσμευση» ότι δεν θα προσλάβει κανένα γιατρό στο ΕΣΥ
  • «Υπόσχεση» ότι οι χιλιάδες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό θα καλυφθούν με αναλογία προσλήψεων 1/10 και βλέπουμε!!
  • Εφαρμογή του μέτρου των συγκαλυμμένων απολύσεων (εφεδρείας) αρχικά για διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό, αλλά σύντομα και στο σκληρό πυρήνα του ΕΣΥ ( γιατρούς, νοσηλευτές, άλλους επαγγελματίες υγείας).
  • Συγχώνευση - κατάργηση προνοιακών δομών (από 92 έμειναν περίπου 30).
  • Υποχρηματοδότηση έως και 50% μονάδων ψυχοκοινωνικής φροντίδας, απεξάρτησης κ.ά.
  • Παρακράτηση έως και 80% των επιδομάτων των χρονίως πασχόντων ατόμων που διαβιούν σε ιδρύματα, για την κάλυψη των αναγκών της νοσηλείας τους.
  • Εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο μειώνονται με ανάλγητο και αντικοινωνικό τρόπο τα ποσά που χορηγούνταν στους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ για θεραπείες, τοκετό κ.λπ., αλλά και για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία, κινητικά ανάπηροι, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια βοηθητικών θεραπευτικών μέσων και για παρακλινικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.
  • Προλεταριοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με καθαρές  αμοιβές που θα τριγυρνάνε και  πάλι γύρω από... το χιλιάρικο.

Επιπλέον στους άμεσους σχεδιασμούς του κ. Λοβέρδου για την «αναβάθμιση» του ΕΣΥ περιλαμβάνονται:
  • Το «κούρεμα» ως 50% των κλινικών του ΕΣΥ και η δημιουργία κλινικών-μαμούθ (άνω των 40 κλινών) στα μεγάλα νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών.
  • Η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης
  • Η εφαρμογή μοντέλου κοινής διοίκησης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, με την οποία επισπεύδεται η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα.
  • Η δυνατότητα ίδρυσης διαγνωστικών μονάδων ΠΦΥ από οποιονδήποτε επιχειρηματία, χωρίς κανένα περιορισμό επιστημονικής ιδιότητας, αδειοδότησης, αριθμού και τοποθεσίας, διευκολύνοντας τα συμφέροντα μεγάλων ομίλων υγείας.
  • Δοκιμές για γενικευμένη στάση πληρωμών των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας
  • Επιβολή εξετάσεων για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου στρώματος ανειδίκευτου ιατρικού προλεταριάτου που θα «μπαζώσει» καλύπτοντας τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και δημιουργία μιας μικρής απόλυτα ελεγχόμενης εξειδικευμένης επιστημονικής ιατρικής   ελίτ.


Και για το τέλος αφήνουμε την προφητεία του:

"Το 2013 όλες οι δομές του κοινωνικού κράτους τίθενται υπό αμφισβήτηση στην ολότητά τους, ως προς τη διατήρησή τους στην ολότητά τους εννοώ”

Δεν χρειάζεται να ανακυκλωνόμαστε γύρω από τα ίδια πράγματα.

Είναι λάθος εκτίμηση, κατά την άποψή μας, ότι ο Λοβέρδος διακατέχεται από αντιϊατρικό ή από αντινοσηλευτικό, κλπ μένος.

Ο Λοβέρδος και οι αστικές  κυβερνήσεις (πρώτα του ΠΑΣΟΚ και τώρα των  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) στις οποίες συμμετέχει, διακατέχονται γενικώς από αντιλαϊκό μένος!

Ο καπιταλισμός της πιο βαθειάς κρίσης , της  σαπίλας,  έχει ανάγκη από όλες αυτές τις βάρβαρες και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις οποίες προχωρά, για να επιβιώσει σαν σύστημα .
Δεκάρα τσακιστή  δεν δίνει για τις ανάγκες της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας.
Δεκάρα  δεν δίνει το κεφάλαιο και οι  πολιτικοί του εκπρόσωποι για στρώματα που κάποτε με τον ένα ή άλλον τρόπο  προσπαθούσαν με μικροπαροχές και μικροπρονόμια  να τα έχουν με το μέρος τους,   συμμάχους τους .
Σήμερα σαν  νέος Κρόνος σε παράκρουση,   το κεφάλαιο απαξιώνει και καταστρέφει δικά του τμήματα , σάρκα από τη σάρκα του.
Στους παλιούς «συμμάχους»  του θα  κολλήσει;  

Όσο λοιπόν τμήματα των απασχολούμενων στον τομέα της Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κλπ)  έχουν αυταπάτες ότι μπορούν με παλιές μεθόδους και αιτήματα,  με παζαρέματα, με συντεχνιακές λογικές  να αποσπάσουν  κάποια ψίχουλα από το τραπέζι, τόσο  κάθε μέρα θα σπάνε  τα μούτρα τους .
Όσο θα νομίζουν ότι έχουν το μαγικό κοκαλάκι της νυχτερίδας που θα τους προστατεύει από το κακό  μάτι..
Θα καταλήγουν σε καταστάσεις γελοιοποίησης, όπως πριν λίγες μέρες όταν διοικήσεις  ιατρικών  συλλόγων και μάλιστα των μεγαλύτερων   της χώρας , τη μια μέρα έβγαιναν και πανηγύριζαν και την επομένη για το ίδιο ζήτημα ξέσπαγαν σε μοιρολόγια!

Ξέρουμε ότι απευθυνόμαστε σε συναδέλφους, σε στρώματα εργαζομένων (αποτελούμε και μείς ένα κομμάτι τους) που τους "ξαφνιάζει" η γλώσσα μας , ίσως τη θεωρούν και "ξύλινη" , "ξεπερασμένη" , ίσως θεωρούν αυτά που πρεσβεύουμε "ουτοπικά"..

Αλλά..
Όσο οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας (γιατροί , νοσηλευτές, άλλοι επαγγελματίες υγείας) δεν εντάσσουν τα αιτήματά τους  σε ένα συνολικό φιλολαϊκό σχέδιο, όσο δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μπει πλέον ανεπιστρεπτί σε εποχές που η τύχη τους , τα συμφέροντά τους, ταυτίζονται με αυτά της υπόλοιπης εργαζόμενης πλειοψηφίας..
Όσο δεν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από την επερχόμενη οικονομικό-κοινωνική καταστροφή (και δική τους) βρίσκονται ταξικά οικονομικά και  πολιτικά συμφέροντα,  όσο δεν εντάσσουν και δεν υποτάσσουν εν μέρει,   τον ιδιαίτερο  αγώνα τους στο συνολικό αγώνα  αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών και αυτών των συμφερόντων ..

Τότε ας περιμένουν και πολύ σύντομα  τα χειρότερα.

Ο Α. Λοβέρδος ήταν αποκαλυπτικός

«Σας προλέγω ότι ο Ιανουάριος θα είναι πολύ καυτός μήνας για την υγεία»
.
«Το 2013 όλες οι δομές του κοινωνικού κράτους τίθενται υπό αμφισβήτηση στην ολότητά τους, ως προς τη διατήρησή τους στην ολότητά τους εννοώ»
 

Υπάρχει η λύση και είναι δίπλα μας.
Μέτωπο τώρα ανατροπής, Πανυγειονομικό -Παλλαϊκό

Κλείνουμε υπενθυμίζοντας ένα από τα πολλά ανάλογα δημοσίευματά μας, που αναρτηθηκε το Φλεβάρη του 2011 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)