Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Φάρμακα μόνο με μετρητά από 1η Ιανουαρίου


Σταματούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 την πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία οι φαρμακοποιοί της χώρας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα χρέη των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της χώρας ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές τους ζητούν άμεση εξόφληση ή μεγάλες προκαταβολές και 800 φαρμακεία οδηγούνται σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, οι 12.000 φαρμακοποιοί της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, με ορατό πλέον τον κίνδυνο συσσωρευμένων λουκέτων, με τα κατασχετήρια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν και οι οικογένειες των 24.000 υπαλλήλων στον χώρο του φαρμάκου, με την ανεργία να τους απειλεί.

Συνδρομή

Με βάση πραγματικά στοιχεία η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,3 δισ. ευρώ το 2009 στα 3,5 δισ. το 2010. Από την  διαφορά των 2 δισ. τα 400.000.000 αποτελούν την  εισφορά των φαρμακοποιών.

Επιπλέον, άλλα 200.000.000 ευρώ θα δώσουν μέσα στο επόμενο έτος γιατί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό  του 2012, η περικοπή τα φαρμακευτικής δαπάνης θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την 1η Ιανουαρίου του 2012 οι φαρμακοποιοί αναστέλλουν την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, ξεκινούν Γενικές Συνελεύσεις σε  όλους του Συλλόγους της χώρας προκειμένου να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις  διαρκείας.
 
"Τα φαρμακεία βιώνουν συνθήκες οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσουν και συγχρόνως αισθάνονται την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης. Μας έχουν στοχοποιήσει ζητώντας την περεταίρω μείωση τους εισοδήματος μας με τρόπο που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή μας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.Ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι η φαρμακευτική περίθαλψη καταρρέει εξαιτίας:
  • Των πολύμηνων  και παράνομων  καθυστερήσεων πληρωμών των ταμείων παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις.
  • Των κυβερνητικών  σχεδιασμών  εξόντωσης των φαρμακείων.
  • Της πιστωτικής ασφυξίας και της σημερινής οριακής οικονομικής κατάστασης των φαρμακείων.
  • Της υποβάθμισης της περίθαλψης , της απαξίωσης του φαρμακοποιού και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.
Αιτήματα

Οι φαρμακοποιοί ζητούν:
  • Να υλοποιηθούν άμεσα  οι κυβερνητικές  διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των πολύμηνων καθυστερήσεων και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών όπως προβλέπει η ελληνική και η  κοινοτική νομοθεσία.
  • Να παρέμβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία η οποία οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομική αδυναμία λειτουργίας καθώς οι προμηθευτές συντονισμένα έχουν σταματήσει την πίστωση.
  • Να στηριχθεί η αποστολή και ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακείου και να σταματήσει το συνεχές κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους.
Έρευνα

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τον ρόλο του φαρμακοποιού αλλά και την διαμόρφωση της ελληνικής αγοράς φαρμάκου προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα για την Υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).

Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα αναφέρονται:

Η κοινωνική προσφορά των φαρμακοποιών έρχεται δεύτερη (64%) μετά των δασκάλων (67%) και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%).

Το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με ένα φαρμακοποιό και μόνο.

Το 14% προτιμά λίγα φαρμακεία με πολλούς φαρμακοποιούς. Το 63% κρίνει την  σχέση με το φαρμακοποιό του ως «πολύ καλή» και μόνο το 2% ως «μέτρια».


Πηγή: ΙΑΤΡΟΝΕΤ