Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη της ΟΕΝΓΕ στα νοσοκομεία Αιγίου και Ζακύνθου


  Ενημερωτικό από τον Τάσο Γιακουμή,  μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ




Αίγιο (Δευτέρα 19/12/11):

Η επίσκεψη οργανώθηκε από την Τριμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑ προκειμένου να παραβρεθούμε σε συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Ακράτας.

Πριν τη συνέλευση προηγήθηκε συνάντηση με το διοικητή του ΓΝ Αιγίου και διασυνδεόμενου ΓΝ/ΚΥ Καλαβρύτων κο Φωτόπουλο (παρούσης της τριμελούς της ΕΙΝΑ και του Προέδρου του ΙΣ Αιγίου Σ. Κοίλια).
Στη συνάντηση αυτή έγιναν ερωτήσεις για τις αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, τη στελέχωση με προσωπικό, τις ελλείψεις υλικών και το γενικό κλίμα λειτουργίας.
Με το νέο οργανισμό οι κλίνες του Αιγίου μετατράπηκαν σε 100 από 120, οι θέσεις ιατρών σε 45 από 55 και του προσωπικού από 360 σε 300. 
Από το ΓΝ/ΚΥ Καλαβρύτων χάθηκαν 10 κλίνες από τις 30. Οι γιατροί που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις ανέρχονται στο ιλιγγιώδες νούμερο των 29 (από τις 45).
Συζητήθηκαν οι ελλείψεις σε υλικά που παρατηρούνται σε όλα τα νοσοκομεία και οι προσπάθειες κάλυψής τους.
Τέλος, το θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό δυναμικό ιδίως στην παθολογική κλινική άνοιξε -με πρωτοβουλία της διοίκησης- μια διαδικασία που αποσκοπεί στη μετακίνηση γενικών ιατρών από το ΚΥ Ακράτας προκειμένου να εφημερεύουν στο ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου Αιγίου. Εκφράσαμε την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτή τη μεθόδευση που απορρέει από την τραγική έλλειψη ιατρικού προσωπικού (με ευθύνη του Υπουργείου, της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης) και επιχειρείται να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αιγιάλειας και την κλήση των γιατρών να εκτελούν άλλα καθήκοντα και επιστημονική εργασία από αυτήν που έχουν εκπαιδευτεί. Την επόμενη μάλιστα, ημέρα της συνάντησης, ο Διοικητής απαίτησε την μετακίνηση γενικών ιατρών για τη στελέχωση ενός ιατρείου …συνταγογραφίας στο νοσοκομείο!!! Αναμένεται η αντίδραση των ιατρών και της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη Γενική Συνέλευση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Δημόσια Υγεία, τα προβλήματα των εφημεριών και των ελλείψεων σε ιατρικό και άλλο προσωπικό και οι τρόποι αντίδρασης (απεργία, μπλοκάρισμα εισπρακτικών μέσων στα νοσοκομεία, να αποταθούμε στις τοπικές κοινωνίες και να τις καλέσουμε να κινητοποιηθούν) προκειμένου να μην αποκοπούμε από τη στήριξη της κοινωνίας. Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν η κατάργηση των ΥΠΕ σαν γραφειοκρατικούς και σπάταλους σε πόρους και προσωπικό οργανισμούς. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Π. Χαραλάμπους και μίλησε για τις κινητοποιήσεις τους για τα δεδουλευμένα και τους κοινούς αγώνες που πρέπει να δοθούν για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Ζάκυνθος (Τετάρτη 20/12/11):

Η επίσκεψη έγινε κατόπιν πρόσκλησης της ΕΝΙΖ και του προέδρου της Ν. Ποταμίτη.

Προηγήθηκε και εδώ συνάντηση με το Διοικητή του ΓΝ Ζακύνθου κο Κομιώτη ο οποίος μας ενημέρωσε για τις συνθήκες στο νοσοκομείο. Ο οργανισμός έμεινε ο ίδιος με 160 κλίνες και οργανικές θέσεις προσωπικού και γιατρών (71). Κι εδώ όμως, υπηρετούν μόλις 42 γιατροί. Εκκρεμούν 14(!) διορισμοί για θέσεις που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους και δεν υπάρχει ΦΕΚ διορισμού.
Στο νοσοκομείο ορίστηκαν 6 κλίνες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που μετά από κινητοποίηση της ΕΝΙΖ τις προηγούμενες μέρες, “αποχαρακτηρίστηκαν”
Ενημερωθήκαμε ότι το νέο νοσοκομείο Ζακύνθου είναι έτοιμο και άρτια εξοπλισμένο, τέλειωσαν πρόσφατα οι εργασίες αφαλάτωσης του νερού και, αρχές Ιανουαρίου με την εγκατάσταση της ΔΕΗ ξεκινούν έλεγχοι λειτουργίας των δομών. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση υπάρξει θα βαρύνει την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο, τονίσαμε στο διοικητή.

Στη συνέλευση που ακολούθησε, έγινε ευρεία συζήτηση μεταξύ των γιατρών. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, στηλιτεύτηκε ο μη έγκαιρος διορισμός των αγροτικών ιατρών του νησιού, κάτι που προκαλεί συνθήκες ελλείψεων στα χωριά και εξαντλητικής υπερεργασίας στους -λιγοστούς- ειδικευόμενους γιατρούς που έχουν απομείνει στο νοσοκομείο. Ευρεία συζήτηση έγινε για το μέλλον των νέων γιατρών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον ΕΟΠΥΥ, το σταμάτημα των διορισμών στο ΕΣΥ και το επικείμενο Ν/Σ για τις εξετάσεις στην ειδικότητα.
Η πέραν του λογικού ορίου υπολειτουργία τμημάτων όπως του Καρδιολογικού, που έχουν μείνει μόνο δύο συνάδελφοι επιφορτισμένοι με την καρδιολογική κάλυψη όλου του νησιού. Χαρακτηριστικά ανέφεραν: Τί να το κάνουμε το νέο νοσοκομείο, όταν δε θα μπορούμε καν να νοσηλεύουμε ασθενείς σ' αυτό;
Τα λειτουργικά προβλήματα της ηλεκτρονικής καταγραφής των περιστατικών και της συνταγογράφησης στο νοσοκομείο που χωρίς καν γραμματειακή υποστήριξη και με τα αντιεπιστημονικά, ανορθολογικά, σπάταλα και εγκληματικά για τα ταμεία και τους ασθενείς Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, αδυνατούν πολλές φορές να ασχοληθούν με τους ασθενείς τους.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το αντιιατρικό κλίμα που, με την καθοδήγηση κύκλων του Υπουργείου και του ίδιου του υπουργού καλλιεργείται προκειμένου να στραφεί η κοινή γνώμη ενάντια στους γιατρούς που εργάζονται και αγωνίζονται καθημερινά και να περάσει χωρίς αντιδράσεις η διάλυση της Δημόσιας υγείας. Γι αυτό ζητήθηκε έντονη παρέμβαση από την ΟΕΝΓΕ και οι γιατροί της ΕΝΙΖ θα προσπαθήσουν να έρθουν σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία καθιστώντας την ενήμερη και σύμμαχό τους.

Προτάθηκε, με την παρουσία του Προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου Β. Τσόλα, να κινητοποιηθούν ενιαία οι δυο σύλλογοι κάτι που οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχουν οι γιατροί στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αποκλεισμό των ταμείων από αύριο.

Σα συμπέρασμα, θα λέγαμε πως η συχνή επαφή της ΟΕΝΓΕ με τους συναδέλφους, δίνει δύναμη σε όλους για τον πραγματικά σκληρό αγώνα που έχουμε να διεξάγουμε με όλη την κοινωνία για την επιβίωση του λαού μας και την αποπομπή των εντολοδόχων της τρόικας και των μέτρων τους.

Τετάρτη 21/12/11