Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!


 



 Το πνεύμα των Χριστουγέννων μας έχει κατακλείσει…
ξεχείλωμα ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, κούραση

Και επειδή ο Χριστός γεννιέται κάθε χρόνο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα αφεντικά για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους αυξάνουν την εκμετάλλευση. Μέσα στο καταναλωτικό γιορτινό πανηγύρι ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων εξαφανίζεται. Ιδιαίτερα φέτος, με αφορμή την οικονομική κρίση τα αφεντικά απαιτούν περισσότερη δουλειά, ακόμη μεγαλύτερο ξεχείλωμα των εορταστικών ωραρίων. Δουλειά την Κυριακή, υποχρεωτικές υπερωρίες, απλήρωτες υπερωρίες, αν ήταν δυνατόν 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.

Το 8ωρο, το ρεπό, η Κυριακάτικη αργία, η αποζημίωση της υπερωρίας, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες. Με τέτοιους αγώνες πρέπει να τα υπερασπιστούμε, κόντρα στις ορέξεις των εργοδοτών που συμπιέζουν συνεχώς τις ζωές μας.

Συνάδελφε εμποροϋπάλληλε, πρέπει να γνωρίζεις ότι, και στην περίοδο των γιορτών το 5ήμερο και το 8ωρο ισχύουν, δεν καταργούνται. Μην «μασάς» στις ντρίπλες του αφεντικού. Το εορταστικό ωράριο έχει να κάνει με τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και όχι με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Μην δέχεσαι διευθέτηση του χρόνου εργασίας σου («δούλεψε τώρα στις γιορτές παραπάνω και θα το πάρεις σε ρεπό από Γενάρη»). Είναι παράνομο. Αν δουλέψεις παραπάνω, είναι υπερεργασία ή υπερωρία. Δικαιούσαι να πληρωθείς τις επιπλέον ώρες και όχι να σου τις δώσουν σε ρεπό κάποια άλλη στιγμή.

………………………………………………………………………………………………………………….

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑ;
Η απασχόληση 5 ώρες την εβδομάδα πέρα των 40, θεωρείται υπερεργασία και εφόσον ζητηθεί από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος πρέπει να τις δουλέψει. Για κάθε ώρα υπερεργασίας καταβάλλεται ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%.
Το νόμιμο ημερήσιο ωράριο εργασίας είναι κατά κανόνα το 9άωρο (συμπεριλαμβανομένης της 1 ώρας την ημέρα που είναι η υπερεργασία). Η υπέρβαση εντός της ίδιας ημέρας του 9ώρου συνιστά υπερωρία, ακόμα και όταν δεν πραγματοποιείται κατά την εβδομάδα υπέρβαση των 45 ωρών ή υπέρβαση του συμβατικού ωραρίου των 40 ωρών. Για κάθε ώρα υπερωρίας καταβάλλεται ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Αν μέσα στη χρονιά ο εργαζόμενους έχει ήδη κάνει 120 ώρες υπερωρία, οι ώρες μετά τις 120, αμείβονται με προσαύξηση 60%
 Η υπερεργασία και η υπερωρία πρέπει να γίνονται μέσα στο 5θήμερο Το ρεπό είναι απαραβίαστο. Δεν μπορεί ο εργοδότης να πει στον εργαζόμενο, «θα δουλέψεις 6 ημέρες, 40 ώρες τις 5 ημέρες και τις παραπάνω ώρες την 6η ημέρα θα στις πληρώσω υπερωρία». 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να είναι νόμιμη η υπερωρία, πρέπει να ισχύουν μια σειρά από προϋποθέσεις (π.χ. έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας, έγκαιρη ενημέρωση του εργαζόμενου, υπογραφή του εργαζόμενου στο βιβλίο υπερωριών κ.λπ.). Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να δουλέψει υπερωριακά. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η υπερωρία είναι παράνομη και εφόσον πραγματοποιηθεί αποζημιώνεται με 80% προσαύξηση του ωρομισθίου.

Πώς υπολογίζουμε την υπερεργασία και την υπερωρία:
Αρχικά, βρίσκουμε το ημερομίσθιο, διαιρώντας το μισθό διά του 25 (μισθός/25 = ημερομίσθιο). Κατόπιν, για να βρούμε το ωρομίσθιο, διαιρούμε το ημερομίσθιο με το 6,67 (ημερομίσθιο/6,67 = ωρομίσθιο). Τέλος, για να βρούμε την υπερεργασία προσαυξάνουμε το ωρομίσθιο κατά 25% και για την υπερωρία κατά 50%.
………………………………………………………………………………………………………………..

Για φέτος οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν μια Κυριακή στο τέλος της χρονιάς. Αυτή η Κυριακή είναι στις 18/12. Οι εμποροϋπάλληλοι, επειδή δουλεύουν αυτή την Κυριακή, δεν δουλεύουν στις 2/1/2012. Γι' αυτή την Κυριακή πληρώνονται, στη μισθοδοσία του Γενάρη, το 75% του ημερομισθίου τους.

Όσα η εργατική νομοθεσία προβλέπει για το ωράριο εργασίας είναι ούτως ή άλλως σε αντεργατική κατεύθυνση. Ας μην αφήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία να τα κάνει ακόμη πιο αντεργατικά.
Συνάδελφοι, τα αφεντικά σάς θέλουν φυλακισμένους στα μαγαζιά, οι οικογένειές σας και οι φίλοι σας σάς θέλουν κοντά τους για να περάσουν χαρούμενες γιορτές.

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Μίλησε για όλα αυτά με τους συναδέλφους σου στη δουλειά. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ σας για να εμποδίσετε τις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Μάθε τα δικαιώματά σου. Ψάξε το. Απευθύνσου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Έλα σε επαφή με το σωματείο του κλάδου σου. Πάλεψε, ώστε τα σωματεία να αγωνίζονται για τα εργατικά συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα των κομματικών παρατάξεων.


ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ – ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ



Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας)