Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν....


Ένα ακόμη ενδιαφέρον δημοσίευμα από το ιστολόγιο «Μετανάστες Ιατροί»

Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο τουκ. Roland Detsch ανεξάρτητος συντάκτης, δημοσιογράφος συγγραφέας στο Landshut και το Μόναχο με Μετάφραση: Καρολίνα Τακτικού-πηγή από το Ινστιτούτο Γκαίτε

«Ο ανταγωνισμός δεν έχει έλεος. Όταν στην Ελλάδα που ταλανίζεται από την κρίση, ένα πλήθος δυσαρεστημένων γιατρών βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία του κράτους, η Κεντρική Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης, όλως τυχαίως, διοργάνωσε στις αρχές Απρίλη 2011 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Εύρεσης Εργασίας για Γιατρούς». Απευθύνονταν σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που τους δινόταν η δυνατότητα να ενημερωθούν για «τις συνθήκες ζωής και εργασίας στη Γερμανία». Κυρίως απευθύνονταν σε πτυχιούχους «που περιμένουν να κάνουν την ειδικότητά τους ή το αγροτικό τους», μια καθόλου δημοφιλής αλλά και αναπόφευκτη πρακτική άσκηση στην ελληνική επαρχία, με την οποία οι νέοι Έλληνες γιατροί συνηθίζουν να συντομεύουν το μεγάλο χρόνο αναμονής, που μπορεί να διαρκέσει από δύο έως δώδεκα χρόνια, μέχρι να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους.

Οι γιατροί ως εμπροσθοφυλακή

Είναι γνωστό ότι στη Γερμανία εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε κάποιους ιατρικούς τομείς. Επίσης, η ιατρική περίθαλψη θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά κυρίως στα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια. Ήδη από το 2005, ένας στους πέντε γιατρούς που εργάζονται στην Ανατολική Γερμανία προέρχονται από το εξωτερικό. Στην πλειοψηφία τους Έλληνες, που έκαναν την ειδικότητά τους στη Γερμανία. Αυτοί όμως αποτελούν μόνο την εμπροσθοφυλακή. Ακριβώς 32 χρόνια μετά την επίσημη παύση προσλήψεων Ελλήνων «γκασταρμπάιτερ», τα γερμανικά γραφεία εύρεσης εργασίας βγαίνουν ξανά έξω προς αναζήτηση υποψηφίων όπως έκανε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η Γερμανική Επιτροπή εν Ελλάδι (Deutsche Kommission in Griechenland).

Ακόμα, βέβαια, η έξοδος είναι περιορισμένη και απέχει πολύ από την εποχή που ένας στους δέκα Έλληνες αναζητούσε την τύχη του στο εξωτερικό, κάνοντας ολόκληρα χωριά και περιοχές να ερημώσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η ελληνική εταιρεία δημοσκοπήσεων Kapa Research τον Αύγουστο του 2010, περισσότερα από τα δύο τρίτα των νέων πτυχιούχων σκέφτονται να μεταναστεύσουν – καθόλου περίεργο αν λάβουμε υπόψη ότι η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 40 τοις εκατό. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι κυρίως οι νέοι δεν καταγράφονται καν ως αιτούντες εργασία διότι δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Έτσι κι αλλιώς όμως η εύρεση εργασίας μέσω των υπηρεσιών του ταμείου ανεργίας είναι μάλλον απίθανη, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων στην Ελλάδα γίνεται μέσω προσωπικών σχέσεων.

Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ένας γερμανός δημοσιογράφος περιγράφει τόσο παραστατικά την αλήθεια για τους έλληνες γιατρούς….

Διάβαζα προ ημερών σε εφημερίδες και ιστολογία στο ιντερνέτ διάφορα, γιατί φεύγουν στη Γερμανία οι νέοι γιατροί, ποιοι οι λόγοι που φεύγουν, τι ωθεί τους νέους γιατρούς κι άλλα τέτοια σχόλια, παρατηρήσεις , απόψεις και διάφορα κ.λ.π.
Θέλω εδώ και καιρό να διευκρινίσω κάτι που με τρώει…
Ναι λόγοι πολλοί αλλά ο ένας και ο κύριος? Η ανεργία! Είναι έξυπνοι και μεγάλα μυαλά αυτοί που φεύγουν? Όχι κατά κύριο λόγο άνεργοι είναι! Δεν μπορεί κανείς να ξέρει και είναι υπερβολικό να λέμε φεύγουν τα μεγάλα μυαλά…Εγώ θα έλεγα φεύγουν τα μυαλά που αντιλαμβάνονται ότι είναι άνεργα ή ότι δεν θέλουν να είναι άνεργα για το διάστημα που είναι…Άλλο έναν λόγο που προβάλλουν είναι η αναμονή στην εισαγωγή για ειδικότητα 11 χρόνια…Μάλλον λίγο υπερβολικό το βρίσκω αυτό…Κι έρχεται και το τελευταίο κάτι τρελά τραλαλά ποσά αμοιβών στη Γερμάνια ? 000 ευρώ από κάτι παιδάκια και χαζεύω….*δεν έβαλα ποσό, βάλτε μονοψήφιο άνω του 4!...τόσο βάζουν…*

Ναι θα συμφωνήσω με τους λόγους «ανεργία και την υποαπασχόληση μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες» καθώς επίσης «ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011 και το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί πάντως πάρα πολύ ο αριθμός των γιατρών που φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό λόγω της κατάστασης που επικρατεί και λόγω του συστήματος εξετάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας, γιατί αδικεί αυτούς που περιμένουν ήδη πολλά χρόνια για έναρξη ειδικότητας».

Αυτοί που φεύγουν λοιπόν από την Ελλάδα και παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς είναι μεγάλο ποσοστό και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα….Δεν θα διαφωνήσω στο σημείο αυτό, δεν είμαι η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας, απλά θα αναφέρω κάτι ποσά που ίσως τα βρείτε ενδιαφέροντα μαζί με τα παρακάτω στοιχεία της Γερμανίας… Πηγές μου πάντα γερμανικές σελίδες στο ιντερνέτ…

Ø Συνολικός αριθμός γιατρών στη Γερμανία 421.686,….101.989 εξ αυτών να μην ασκούν καμιά ιατρική δραστηριότητα…

Ø Νοσοκομειακοί γιατροί 146.300

Ø 58.095 οικογενειακοί γενικοί γιατροί , 77.293 άλλων ειδικοτήτων

Ø 21.784 αλλοδαποί ιατροί εργάζονται στη Γερμανία, εξ αυτών Έλληνες, Ρουμάνοι, Ούγγροι *κατά σειρά ποσοστών*

Ø 2,3% αυξάνεται ο αριθμός των ιατρών για το 2010 στη Γερμανία

Ø 3241 γερμανοί ιατροί το 2010 αφήνουν τη Γερμανία για την Αμερική, Ελβετία

Ø 2408 γιατροί στη Γερμανία ακόμα δηλώνουν άνεργοι το 2010

Βλέπουμε λοιπόν ότι προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση είναι γεγονός που υφίσταται και στη Γερμανία….
Για 60 ώρες δε εργασίας την εβδομάδα οι αμοιβές ποικίλουν από 1700 ευρώ καθαρά το κατώτατο μέχρι και 3500 ευρώ το ανώτατο.
Ακούμε λοιπόν αστρονομικά ποσά για την αμοιβή χωρίς όμως να διευκρινίζεται το ωράριο και η περιοχή καθώς και η κλινική/νοσοκομείο που δουλεύει κάποιος, τι συμβόλαιο υπογράφει καθώς και σε τι βαθμολογική κλίμακα βρίσκεται (ειδικευόμενος, επιμελητής)…..
Με λίγα ή πολλά λόγια η μετανάστευση πρέπει να αποτελεί προσωπική καθαρά επιλογή και όχι καταναγκαστική λύση.
Πουθενά δεν είναι ονειρικά σε καμιά χώρα, αλλά εμείς μπορούμε ακόμα να ονειρευόμαστε.....


Καλη χρονια σας ευχομαι.......