Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστουγεννιάτικα "κάλαντα" της Ελληνικής ΠαπαΔημοκρατίας


Δεν προλαβαίνεις να πεις μια καλή κουβέντα , να σκάσεις ένα χαμόγελο στα πιτσιρίκια που χτυπάνε την πόρτα σου πρωί πρωί για τα Χριστουγεννιάτικα  κάλαντα, να ευχηθείς μέρες που διανύουμε, και νά σου η κυβερνητική τρόικα του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ  της Ελληνικής ΠαπαΔημοκρατίας (που απ’  ότι φαίνεται έχει  αλλεργία στις εκλογές), σου ανεβάζει την πίεση και αρχίζεις πρωιανιάτικα τα «γαλλικά». 


Πληροφορούμαστε λοιπόν από την ιστοσελίδα της "Ναυτεμπορικής"

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στρέφεται στον περιορισμό των ελαφρύνσεων που ισχύουν σήμερα και σε πιο «σκληρή» φάση  κατάργησης φοροαπαλλαγών, που θα περιληφθούν «πακέτο» στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επομένου έτους.
Συγκεκριμένα, το νέο καθεστώς, που επεξεργάζονται τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου στη φορολογία κεφαλαίου, προβλέπει μείωση των αφορολογήτων ορίων και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, καθώς με βάση τις μελέτες του υπουργείου Οικονομικών μόνο οι απαλλαγές για την πρώτη κατοικία ανέρχονται σε 205,19 εκατ. ευρώ και αυτές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές τα 795,4 εκατ. ευρώ. 
Ταυτόχρονα «ανοικτή» παραμένει ακόμη η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 395 εκατ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο που επεξεργάζονται οι παράγοντες του υπουργείου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%, σύμφωνα με πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
* Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Επισημαίνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και, παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στις τιμές πώλησης των ακινήτων, στις περισσότερες περιοχές της χώρας η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερβαίνει το 30%.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες». 

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:
* Πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν σε ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
* Κατάργηση των μειώσεων που ισχύουν σήμερα στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
* Περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Φόροι,φόροι,φόροι και χαράτσια...

 Ε λοιπόν, Υγεία να 'χουμε με αγώνες να τους ανατρέψουμε,  να τους…θάψουμε!