Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια Υγεία: Σε ιδιώτες τα εργαστήρια.


Το ξεπούλημα στη δημόσια Υγεία δεν έχει ούτε όριο ούτε τελειωμό.
Το τρίο της μνημονιακής συγκυβέρνησης συνεχίζει να μην αφήνει τίποτα όρθιο στην υγεία και σαν λαίλαπα κατασπαράζει τα πάντα.
Μετά τη συρρίκνωση των νοσοκομείων, την κατασυκοφάντηση των γιατρών, την έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού , τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σειρά έχει ένας άλλος νευραλγικός κάδος των νοσοκομείων να δοθεί βορά  στην ιδιωτική υγεία.
Όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στον τομέα των παραϊατρικών ειδικοτήτων  και εργαστηρίων, ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι και άλλες ειδικότητες σε ακτινολογικά , αιματολογικά, βιοχημικά και άλλα νοσοκομειακά εργαστήρια, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα ξεχωρίσει αυτόν τον κλάδο των νοσοκομειακών ειδικοτήτων από το καθεστώς που υπάγονται σήμερα  και θα τους εντάξει στο διοικητικό προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς υγείας απαλλάσσονται από το νόμο για τις εργασιακές εφεδρείες μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και με την ένταξή  τους στο διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων , αυτομάτως θα υπάγονται και αυτοί στο νόμο για τις υποχρεωτικές  εργασιακές εφεδρείες.
Πέρα από το γεγονός ότι σε αυτές τις ειδικότητες παρατηρείται  τεράστια έλλειψη , τώρα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας των νοσοκομειακών εργαστηρίων.
Οι πρώτες εγκύκλιοι έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις διοικήσεις διαφόρων νοσοκομείων όπως στο Ασκληπιείο Βούλας και στο «Ανδρέας Συγγρός».
Σκοπός αυτού του νόμου που ετοιμάζεται είναι ο εργαστηριακός τομέας των νοσοκομείων να περάσει βαθμιαία στα χέρια της ιδιωτικής υγείας, μετά την τεράστια έλλειψη προσωπικού που θα δημιουργηθεί και που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις βασικές ανάγκες των νοσοκομείων εργαστηριακά.
Ακόμη και οι διαιτολόγοι θα υπαχθούν στο διοικητικό προσωπικό.
Όπως μας καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, αυτή θα είναι η χαριστική βολή στη δημόσια υγεία.
Έχει ακουστεί μάλιστα και ο φορέας ιδιωτικής υγείας που είναι έτοιμος να αναλάβει καθ’ ολοκληρίαν το τομέα των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων και όλοι μιλούν για την Βιοϊατρική .

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΡΙΝ» της 4ης Δεκεμβρίου 2011

Σχόλιο: Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση νομοσχεδίων και υπουργικών αποφάσεων που θα δώσουν πολλαπλά κτυπήματα  τόσο στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά και στο επίπεδο και την ποιότητα  της παροχής υπηρεσιών περίθαλψης  στους ασθενείς και τα οποία έχουν σχέση:
Με το μισθολόγιο των γιατρών.
Το τρόπο και τη διαδικασία  εφημέρευσης στα νοσοκομεία.
Τη επιβολή των εξετάσεων για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας.
Τη δραματική συρρίκνωση ( σε βαθμό κατάργησης )  των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, πέρα από τα μέχρι τώρα γνωστά .
Τη αλλαγή του τρόπου στελέχωσης και λειτουργίας των νέων δομών (αντι των τμημάτων ) που θα δημιουργηθούν.
Τη δημιουργία νέων υπερδομών λειτουργίας, πέρα από τα μέχρι τώρα γνωστά,   σε επίπεδο νοσοκομειακών συγκροτημάτων με διαρκείς  μετακινήσεις προσωπικού.
Τη δραματική συρρίκνωση, μέχρις κατάργησης των διοικητικών υπηρεσιών σε πολλά νοσοκομεία και τη συγκέντρωσή  τους σε λίγες μονάδες, μετά την εφαρμογή της εφεδρείας και απολύσεων,.
Την κατάργηση ολόκληρων κλάδων από τα νοσοκομεία ακόμη  κι αυτών που εντάσσονται  στη νοσηλευτική υπηρεσία.

Θα επανέλθουμε με νέο και πιο αναλυτικό δημοσίευμα.