Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"Αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα"...

Πόσες φορές το έχουμε ακούσει;
Τελευταία το ακούσαμε ξανά εν χορδαίς και οργάνοις από σύσσωμη τη συγκυβερνητική τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Ποιος τους πίστεψε ;
Ουδείς εχέφρων και καλοπροαίρετος άνθρωπος.

Ως γνωστόν "Το ψέμα  έχει κοντα ποδάρια"
Και τη λαϊκή αυτή ρήση  έρχεται να την επιβεβαιώσει ένα σημερινό δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής".     ΚΛΙΚ ΕΔΩ

τι λέει το δημοσίευμα":


Ρήτρες αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων περιέχει το προσχέδιο του νέου μνημονίου, που κατήρτισε η τρόικα, ενώ αποκαλύπτει και την εντονότερη ανάμειξη του EFSF στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα η κυβέρνηση υποχρεώνεται, εντός του Δεκεμβρίου, να νομοθετήσει τις αυτόματες ρήτρες διόρθωσης των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό, που σημαίνει πως αν τα έσοδα υστερούν ή οι δαπάνες υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί, αυτομάτως θα κόβονται κονδύλια, από λειτουργικές ή άλλου είδους δαπάνες. Εξαιρούνται των «αυτόματων περικοπών» κονδύλια μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας.

Αυτόματες περικοπές προβλέπονται και για τις αστοχίες στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή εάν υστερούν τα έσοδα έναντι των στόχων, θα περικόπτονται κρατικές δαπάνες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2013 και πρέπει να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος οι στόχοι για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ και αν σημειωθεί απόκλιση, θα καλυφθεί από «ψαλίδισμα» κονδυλίων.

Ημιτελή αναφορά στον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου αποπληρώνονται τόκοι και χρεολύσια, περιέχει το προσχέδιο του μνημονίου, αλλά από αυτή προκύπτει ξεκάθαρα η έντονη ανάμειξη του EFSF στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα αναφέρει πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του ειδικού λογαριασμού, για την παρακολούθηση ταμιακών ροών και την εξασφάλιση της έγκαιρης εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπενθυμίζει πως ο νόμος 4063/2012 καθιέρωσε ένα ξεχωριστό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδα, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό από την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσω αυτού του λογαριασμού, αποπληρώνονται χρεολύσια και τόκοι, παράγωγα και κ.λπ. έξοδα του χρέους. Τα έσοδα του λογαριασμού αυτού, είναι τα κεφάλαια από τον EFSF (εκταμίευση των δανείων), καθώς και οι συνεισφορές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ωστόσο προσθέτει πως πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο συγκεκριμένος λογαριασμός και η διαχείρισή του να γίνεται από τον EFSF, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και λοιπών δαπανών του δημόσιου χρέους.

Το προσχέδιο του μνημονίου «κλειδώνει» και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, από τον προσεχή Μάρτιο. «Μέχρι το Μάρτιο του 2013, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα των ενδιάμεσων βημάτων για την πλήρη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.


Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικές πέσεις είναι η βάση για την περαιτέρω υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα έχουν ως τελικό στόχο τη συγκέντρωση εσόδων συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016 που θα διαρκέσει το ελληνικό πρόγραμμα.