Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Επίσχεση εργασίας ειδικευομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας


            ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ  ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Από την κατεδάφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας  δεν έχουν εξαιρεθεί οι Ειδικευόμενοι Ιατροί , που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε :
 -τις μισθολογικές μας απολαβές να συρρικνώνονται δραματικά (ενώ ετοιμάζονται και περαιτέρω μειώσεις με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια)
 -να ακυρώνεται η μελλοντική εργασιακή μας  προοπτική, με το πάγωμα κάθε πρόσληψης στο ΕΣΥ και την θεσμοθέτηση του ΕΟΠΥΥ, που θα συμβάλλεται με ελάχιστους γιατρούς, οι οποίοι μάλιστα θα αμείβονται με εξευτελιστικά ποσά.
 -Το καθημερινό φόρτο εργασίας να υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια αντοχής.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί αποτελούν τα γρανάζια στη λειτουργία των νοσοκομείων καθώς και την κόλλα που κλείνει κάθε τρύπα σε αυτόν τον δυναμικό οργανισμό.
Το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων καταφέρνει να παραμένει ζωντανό εκμεταλλευόμενο την εργατικότητα, αυτοθυσία, φιλότιμο, και αγάπη των Ιατρών προς τον άρρωστο. Χρέη γραμματειακά, νοσηλευτικά, τραυματιοφορέα, προσώπου ασφάλειας εκτελούνται από τους αδόκιμα αποκαλούμενους, «βοηθούς».

Εξάλλου οι Ειδικευόμενοι Ιατροί δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων πέραν του βασικού μισθού και τις εφημερίες, οι οποίες συνιστούν περίπου το μισό των εσόδων τους. Αποτελούν, λοιπόν, μοναδικό εργασιακό κλάδο του οποίου έχει γίνει περικοπή των μηνιαίων απολαβών του κατά το ήμισυ!! Σε αυτό προστίθενται φυσικά οι μειώσεις σε ωρομίσθιο, επιδόματα, και βασικό μισθό, προβλήματα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες την περίοδο αυτή.

Όσοι νέοι γιατροί επιλέγουν να στηρίξουν την πατρίδα τους και να μην μεταναστεύσουν, αντιμετωπίζουν στα Ελληνικά νοσοκομεία συνθήκες εργασίας επικίνδυνες και απαξιωτικές. Ελλείψεις σε όλα τα υλικά, ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αυξημένη κίνηση ασθενών που δεν καλύπτεται από τις προδιαγραφές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απάνθρωπα ωράρια που δεν εναρμονίζονται με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, πενιχρή εκπαίδευση, ακόμα και αυτοεκπαίδευση, και φυσικά καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων για πολλούς μήνες, περιγράφουν αυτή την δυστυχή καθημερινή πραγματικότητα...

Συγκεκριμένα για το Γ. Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ :

Η υποστελέχωση των κλινικών οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας, με εξέταση μεγάλου όγκου ασθενών και με εφημερίες που σχεδόν πάντα ξεπερνούν τις 7 και φτάνουν ακόμα και τις 10 το μήνα !! (φυσικά απλήρωτες...). Ούτε λόγος βέβαια δε γίνεται για το κατά τα άλλα κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ημέρα ανάπαυσης μετά την εφημερία (ρεπό) . Η απουσία ειδικευομένων σε νευραλγικές για το νοσοκομείο κλινικές (νευρολογική, καρδιολογική, Ωρλ, ουρολογική, νευροχειρουργική) αφενός αυξάνει δραματικά το φόρτο εργασίας των ειδικευομένων της χειρουργικής και της παθολογικής κλινικής, αφετέρου μειώνει την ποιότητα περίθαλψης των ασθενών στις εν λόγω κλινικές.
Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην αυξημένη, λόγω της οικονομικής κρίσης, προσέλευση των ασθενών. Στα ΤΕΠ καθημερινά δίνεται μάχη από την μεριά μας για να ανταπεξέλθουμε, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν απίστευτες ταλαιπωρίες ούτως ώστε να εξεταστούν.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο προϋπολογισμός για το ΓΝ Κέρκυρας το έτος 2010 ήταν 30 εκ. €, το 2011 ήταν 24 εκ. €, για το 2012 είναι 12 εκ. € !! Από τον Ιούνιο 2011 έχουν λήξει οι συμβάσεις εποχικών και επικουρικών εργαζομένων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναπληρωθεί κανένα από τα κενά. Οι ανάγκες και τα κενά είναι μεγάλα, όχι για εποχικό αλλά για μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.Υπάρχει τεράστια δυσκολία στην κατάρτιση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων στις κλινικές και όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση αντιμετωπίζουμε τώρα και τη νέα αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση της πληρωμής των εφημεριών των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου...
Πίσω από αυτήν την καθυστέρηση κρύβεται η  πολιτική του υπουργείου Υγείας να αποστείλει μειωμένα τα κονδύλια των εφημεριών προφανώς στα πλαίσια των άγριων περικοπών που επιβάλλει το μνημόνιο και στο χώρο της Υγείας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ : Δεν ανεχόμαστε άλλη καθυστέρηση στην καταβολή των εφημεριών !

Είχαμε προειδοποιήσει από προήγουμενη κινητοποίησή μας ότι κάθε μήνα, μετά την πάροδο έστω και μίας ημέρας καθυστέρησης της πληρωμής των εφημεριών, πέραν του νομίμου χρονικού ορίου, οι Ειδικευόμενοι Ιατροί, με ατομική μας ευθύνη, θα προβαίνουμε σε επίσχεση εργασίας και θα εξαντλούμε όλα τα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο.

Ως εκ τούτου, από την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 προβαίνουμε σε
ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με αποχή από το πρωινό ωράριο και τις εφημερίες.

Θέλουμε στο πλευρό μας τους συναδέλφους μας Ειδικευμένους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές, το προσωπικό των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, και τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε από κοινού να αλλάξουμε ριζικά το άρρωστο πρόσωπο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας.

Καλούμε σε συμπαράταξη στο δίκαιο αγώνα μας την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας , το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων ,  τον Ιατρικό Σύλλογο ,όλους τους εμπλεκόμενους συλλογικούς φορείς .

Οι νέοι γιατροί έχουμε όραμα και θα παλέψουμε.
Όλοι μαζί μπορούμε να ξανακερδίσουμε την κλεμμένη μας αξιοπρέπεια και να αναγεννήσουμε το ΕΣΥ.

 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ