Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ολοταχώς στη ρότα της συρρίκνωσης των Δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας, ολοταχώς στη ρότα του ξεπουλήματος και των ΣΔΙΤ


Επανερχόμαστε στο θέμα, γιατί από ότι φαίνεται θα είναι η αιχμή του δόρατος της συγκυβερνητικής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο χώρο της Υγείας, το προσεχές διάστημα.

Αυτά που  συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής «Αγ. Βαρβάρα»..
ΚΛΙΚ ΕΔΩ   
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 δεν είναι τυχαία, αλλά είναι η τροχιοδεικτική βολή για το σφυροκόπημα που θα  επακολουθήσει αμέσως μετά.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να απασχολήσουν όχι μόνο τους εργαζομένους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ή και τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης του, αλλά όλο το υγειονομικό κίνημα και γενικότερα το λαϊκό κίνημα και τα συνδικάτα πανελλαδικά.

Ίσως δεν υπάρχει πιο σαφής επιβεβαίωση  στο πού το πάνε, από τις κατευθύνσεις που εκφράζονται σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο «ΚΕΡΔΟΣ», το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Μια επωφελής λύση για τα δημόσια νοσοκομεία
Η πρόσφατη απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, για τη μεταφορά 30 νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», προκειμένου να λειτουργήσει τις κλινικές νευροχειρουργικής, ουρολογικής και γναθοχειρουργικής, μόνο επωφελής θα είναι για τα δύο νοσοκομεία.
Το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», πρώην «Λοιμωδών», είναι μία μονάδα με προσωπικό 278 ατόμων (93 γιατρούς και 185 νοσηλευτές) και τα κρεβάτια που απασχολεί δεν ξεπερνούν τα 44, από τα 100 που διαθέτει, λόγω χαμηλής πληρότητας
Αναλογούν δηλαδή πάνω από 6 άτομα προσωπικό για κάθε κρεβάτι.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε το νοσοκομείο για το έτος 2010, είχε έσοδα 5,1 εκατ. ευρώ και κατέβαλε για μισθοδοσία 13,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,5 φορές τα έσοδά του. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Νοσοκομείου μαζί με τις δαπάνες για αγορές υλικών και φαρμάκων ήταν 15,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 3 φορές τα έσοδά του. Προσθέτοντας σε αυτά, έξοδα διοίκησης και λοιπά έξοδα, το αποτέλεσμα ήταν να καταγράψει ζημιές ύψους 15 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκαν από κρατικές επιχορηγήσεις ποσού 13,4 εκατ. ευρώ.
Είναι ευνόητο πως στο Νοσοκομείο, με βάση τη σημερινή πληρότητα του 44%, υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο μπορεί να καλύψει ανάγκες άλλων μονάδων καθώς και ότι με τα σημερινά έξοδα που έχει, η λειτουργία του κρέμεται από μία κλωστή.
Από την άλλη μεριά, το Νοσοκομείο «Αττικόν» είναι μία σύγχρονη μονάδα, με 735 κρεβάτια, από τα οποία απασχολούνται μόνο τα 460, λόγω έλλειψης προσωπικού, κάτι που οδηγεί στο να μην λειτουργούν κάποιες κλινικές και χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου. Το 2010 το «Αττικόν» είχε έσοδα 72,7 εκατ. ευρώ και δαπάνες μισθοδοσίας 37 εκατ. ευρώ, ήτοι το 51% των εσόδων. Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό ώστε να μην καταγράψει υψηλές ζημιές, για λόγους όμως που δεν άπτονται των εξόδων μισθοδοσίας. Τα χαμηλά κρατικά τιμολόγια και τα μεγάλα έξοδα προμήθειας υλικών και φαρμάκων είναι οι κύριοι λόγοι που όχι μόνο το «Αττικόν» αλλά και τα 134 κρατικά νοσοκομεία εμφανίζουν μεγάλες ζημιές.
Εάν μάλιστα στο πλαίσιο του περιορισμού των κρατικών δαπανών, από το νέο κυβερνητικό σχήμα, μειωθούν ή εξαλειφθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, οι ζημιές θα πολλαπλασιαστούν και πολλά δημόσια νοσοκομεία, κυρίως τα μικρότερα, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Το θέμα όμως είναι να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της υγείας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη συγχώνευση μονάδων είτε με τη μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από μία μονάδα σε μία άλλη, που έχει έλλειψη προσωπικού.
Απ' ό,τι αντιλαμβανόμαστε, στην κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται η πρόσφατη απόφαση για τη μεταφορά των 30 νοσηλευτών από το «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν» και άποψή μας είναι ότι θα ήταν καλύτερο για το σύνολο των εργαζομένων του «Αγία Βαρβάρα» να μεταφερθούν τόσο οι ίδιοι αλλά και οι κλινικές/τμήματα μαζί με τους ασθενείς της μονάδας στο «Αττικόν», ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το «Αγία Βαρβάρα» και αυτό να παραχωρήσει τη λειτουργία του για εύλογο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της μονάδας και τη στελέχωσή της, διατηρώντας το δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΔΙΤ.
Οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο «Αγία Βαρβάρα», με αιχμή το πλήγμα στην προστασία της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και το ενδεχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου, δεν ευσταθούν, καθώς εκτός του ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στον δρόμο, αφού θα μεταφερθεί στο «Αττικόν», οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής θα εξυπηρετούνται ούτως ή άλλως από το «Αττικόν», ενώ με την παραχώρηση του «Αγία Βαρβάρα» σε ιδιωτικό φορέα, θα έχουν πλέον δύο υπερσύγχρονες μονάδες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ παράλληλα όχι μόνο διασφαλίζουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και νέες θέσεις, καλό είναι να επικρατεί η λογική.


Το ζουμί, για να μη μακρηγορούμε:

  • "Εάν μάλιστα στο πλαίσιο του περιορισμού των κρατικών δαπανών, από το νέο κυβερνητικό σχήμα, μειωθούν ή εξαλειφθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, οι ζημιές θα πολλαπλασιαστούν και πολλά δημόσια νοσοκομεία, κυρίως τα μικρότερα, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο". 
  • «θα ήταν καλύτερο για το σύνολο των εργαζομένων του «Αγία Βαρβάρα» να μεταφερθούν τόσο οι ίδιοι αλλά και οι κλινικές/τμήματα μαζί με τους ασθενείς της μονάδας στο «Αττικόν», ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το «Αγία Βαρβάρα» και αυτό να παραχωρήσει τη λειτουργία του για εύλογο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της μονάδας και τη στελέχωσή της, διατηρώντας το δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΔΙΤ».
και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε !!!

Αλλά επειδή η "πληρότητα" και η "αποδοτικότητα" και η "παραγωγικότητα" της κάθε νοσηλευτικής μονάδας εξαρτάται…

αλλά καλύτερα να αφήσουμε έναν από τους «ειδικούς»..
να μας το εξηγήσει..

Αναφέρει λοιπόν ο Γ. Κυριόπουλος-κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας-..

σε ένα σημερινό ρεπορταζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ΚΛΙΚ ΕΔΩ

"η πληρότητα ενός νοσοκομείου εξαρτάται από το πόσο «ελκυστικό» είναι στους πολίτες. «Η τεχνολογία, η εύκολη πρόσβαση, η άνεση στην παραμονή και τα “μεγάλα ονόματα” γιατρών είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα νοσοκομείο ελκυστικό». Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται άμεση παρέμβαση στις υπηρεσίες υγείας στην κατεύθυνση της καλύτερης ανταπόκρισης των αναγκών του πληθυσμού, όταν η μέση πληρότητα σε μια νοσηλευτική μονάδα πέσει κάτω από το 70%".

Σωστά !!!

Μόνο που θα συμπληρώναμε τον κ. καθηγητή,  με ορισμένους επίσης παράγοντες που "ξέχασε" (;) να αναφέρει..
και οι οποίοι καθιστούν το νοσοκομείο «ελκυστικό»:

Η επαρκής χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό , η επαρκής στελέχωσή του με όλες στις ιατρικές ειδικότητες και το αναγκαίο νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό ..
(γιατί, τι να το κάνει το νοσοκομείο ο πολίτης όταν του λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες , όταν δεν υπάρχουν  οι αντίστοιχες  και κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό για να κάνουν "άνετη την παραμονή του" σε αυτό και ασφαλή την περίθαλψή του;)

Και τι έκαναν οι διοικήσεις και οι κυβερνησεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  διαχρονικά..
όταν έβλεπαν την μέση πληρότητα να πέφτει κάτω από 70%;

Με τις  πολιτικές τους που περιελάμβαναν:
  • άγριες περικοπές απαραίτητων δαπανών, 
  • την υποστελέχωση σε ιατρικές ειδικότητες και  και σε νοσηλευτικό προσωπικό
  • και την ιατροτεχνολογική απαξίωση   

 έδιναν  μια "ξεγυρισμένη" στην "πληρότητα" ..

 και την έστελναν... στο 40%!!!

 Με πρόθεση  και με  δόλο .

Γιατί στόχος τους και διακαής πόθος τόσο των εκάστοτε κυβερνώντων..
όσο και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας..
είναι αυτό που αναφέρει και το 'ΚΕΡΔΟΣ":

παραχωρηθούν σε "λιμνάζοντα" ιδιωτικά κεφάλαια..
(όσοι δεν γνωρίζετε, ψάξτε να μάθετε ποιο είναι το μέσο ποσοστό κέρδους στις  ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο  ποσοστό σε άλλους τομείς της οικονομίας και το ...ξανασυζητάμε!) 

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ..

ΤΩΡΑ !!!