Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Βλάπτουν μεν οι εναλλασσόμενες βάρδιες και η νυχτερινή εργασία αλλά ποιος- πλην των μελετών- το αναγνωρίζει;


Αναφέρει σήμερα το «Βήμα»
Βλάπτουν σοβαρά οι εναλλασσόμενες βάρδιες και η νυχτερινή εργασία
Μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τους εν λόγω εργαζομένους

Όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δουλεύουν τη μέρα, σύμφωνα με μία νέα καναδο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα. Η μελέτη συμπέρανε ότι το πρόβλημα αφορά γενικότερα, αν και σε μικρότερο βαθμό, όσους εργάζονται όχι μόνο το πρωί, αλλά σε ακανόνιστες ή εναλλασσόμενες βάρδιες.
Στο παρελθόν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, η οποία μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού (κιρκαδιανό ρυθμό), έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση αίματος και διαβήτη. Οι ερευνητές συστήνουν στους εργαζόμενους να περιορίσουν, στο μέτρο που μπορούν, τη νυχτερινή εργασία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Χάκαμ του πανεπιστημίου Γουέστερν στο Οντάριο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία από 34 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν μεγάλο δείγμα πληθυσμού (πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους) στο πλαίσιο μιας έρευνας που αποκαλείται μετα-ανάλυση.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες φαίνεται να αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (κατά 41%).
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σε μία αναπτυγμένη χώρα, όπου συχνά οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βάρδιες (π.χ. ένας στους τρεις εργαζόμενους στον Καναδά), το 7% των εμφραγμάτων και των περιστατικών στεφανιαίας νόσου, καθώς και σχεδόν το 2% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να συσχετισθούν με την εργασία σε βάρδιες.
Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εργασία σε βάρδιες δεν βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένη γενική θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.
Όπως είπε ο Χάκαμ, «οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ιδίως τη νύχτα, βρίσκονται στο πόδι όλη τη μέρα και δεν έχουν αρκετή ξεκούραση. Το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε συνεχή ενεργοποίηση, πράγμα κακό για την παχυσαρκία ή την χοληστερόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι τη νύχτα πρέπει να προσέχουν για πρόωρα συμπτώματα (υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο, αύξηση βάρους κ.ά.), που μπορεί να δείχνουν ότι δημιουργείται καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Η νυχτερινή εργασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της όρεξης και της πέψης, εξάρτηση από ηρεμιστικά χάπια ή διεγερτικές ουσίες, μειωμένη εργασιακή απόδοση και αυξημένα λάθη στη δουλειά, με συνέπεια ακόμα και ατυχήματα.
Οι ειδικοί συστήνουν σε εργοδότες και εργαζόμενους η νυχτερινή εργασία να μην είναι μόνιμη και οι εργαζόμενοι να έχουν κατά καιρούς την ευκαιρία να κοιμούνται κανονικά το βράδυ.


Η εργασία  της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών που εργαζονται σε νοσοκομεια και Κέντρα Υγείας ανήκει στα προαναφερόμενα.

Αλλά πέρα  από ένα ανθυγιεινό επίδομα τίποτε άλλο παρά μόνο … συμπάθεια!
.
Ούτε μείωση του ωραρίου, ούτε μείωση των νυχτερινών και των εναλλασσόμενων βαρδιών ούτε  έξοδος στη  πλήρη σύνταξη με λιγότερα χρόνια.
Εδώ οι συγκυβερνώντες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εξετάζουν πώς θα εξαντλήσουν και θα εξαθλιώσουν του εργαζόμενους όχι πώς θα τους προστατέψουν.