Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Καλό κατευόδιο ... στο 12% για τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών!

«Δεν ευοδώθηκε η διαβούλευση μεταξύ των υπουργείων»!!!

Αυτή είναι η  κυβερνητική απάντηση (μέσω του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Μ. Μπόλαρη  ) στη Βουλή, σε σχετική αναφορά του...  συγκυβερνητικού Βουλευτή  Καβάλας Δημητρίου Παπουτσή,  σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν. 3868/2010 για την αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Συγκεκριμένα ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα ότι  :
Το ποσοστό που εφαρμόζεται  για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών (η αποζημίωση των γιατρών για τις πρόσθετες εφημερίες είναι ποσοστού μέχρι 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε ΥΠΕ) δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων για εφημερίες, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Και ζήτησε  να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό Κοινή Υπουργική Απόφαση που να ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 12%, όπως είχε υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Και τι απάντησε ο υφυπουργός Υγείας;

…«Το θέμα είναι αν η αποζημίωση των γιατρών για τις πρόσθετες εφημερίες θα είναι ποσοστού μέχρι 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε ΥΠΕ ή αν θα είναι 12%.
Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας υπήρξε πρωτοβουλία για την αύξηση του ποσοστού από το 9%, στο 12%. Αυτό έπρεπε να καταλήξει σε μία ΚΥΑ. Αυτή η ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί. Υπάρχει μία διαβούλευση, για την οποία ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι συναντά δυσχέρειες, διότι πολλές φορές άλλο είναι το τι θέλουμε, άλλο είναι το τι προγραμματίζουμε, άλλο είναι το τι επιδιώκουμε και άλλο είναι το αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν τα κονδύλια τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε, είναι λιγότερα απ’ αυτά που θα θέλαμε.
Δεν έχει εκδοθεί, λοιπόν, η κοινή υπουργική απόφαση η οποία ανεβάζει το ποσοστό της αμοιβής για τις πρόσθετες εφημερίες από 9% σε 12%. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό και στους γιατρούς του Νοσοκομείου Καβάλας έχει απαντήσει η Δ΄ Υγειονομική Περιφέρεια και τους είπε ότι στο μέτρο και στο βαθμό που οι πρόσθετες εφημερίες ξεπερνούν το 9%, δεν μπορούν να πληρωθούν.
Εκεί εστιάζεται το ζήτημα, κύριε συνάδελφε. Δεν είναι θέμα το αν υπάρχει καλή προαίρεση ή αν έγινε η πρόταση. Το γεγονός είναι πως η διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων δεν έχει ευοδωθεί στο να καταλήξει σε νομοθέτηση με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε το ποσοστό από 9% να ανέβει στο 12%».

Για να κλείσει  το θέμα στη δευτερολογία του:

«ήταν η βούληση και η πρόθεση να πάμε σε μία αύξηση αυτού του ποσοστού, αλλά προσκρούουμε σε ζήτημα οικονομικό. Επομένως, η συζήτηση αυτή τη στιγμή για το Υπουργείο Υγείας έχει τελειώσει».


Όπως καταλάβατε δεν «ευοδώθηκε»…
Οπότε..
Καλό κατευόδιο στο 12 %!!!!