Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ



 Τι ακούστηκε στη σημερινή συνέντευξη της ηγεσίας του ΥΥΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ

                 
  • Το αργότερο μέχρι 1 Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου
  • Στο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις που  το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ανέλαβε  από το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες αφορούν το α’ τρίμηνο και  β’ τρίμηνο 2012. Συνολικώς 23 πολιτικές. (άρα έχουμε δίκιο που τους καταμαρτυρούμε ότι είναι  όλα από καιρό  πριν αποφασισμένα ). 
  • Ισχυρίστηκε (προφανώς αφήνοντας εμβρόντητο το ακροατήριο ) ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ορισμένα ζητήματα που έχουν ενσωματωθεί στο  σχέδιο νόμου της υγείας τα έχει βάλει για …να εκβιάσει.Όπως:
-τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία από τους αυτοπασχολούμενους ιατρούς. (για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπεται από 1ης Μαρτίου η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία).
-τη δυνατότητα του φαρμακοποιού να χορηγεί εκείνος το φθηνότερο φάρμακο με βάση τη δραστική ουσία που συνταγογραφεί ο γιατρός
Δηλαδή ισχυρίστηκε ότι οι εν λόγω διατάξεις  ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο και θα υλοποιηθούν  μόνο εφόσον οι γιατροί δεν συνεργαστούν με το υπουργείο στα ζητήματα της υπερσυνταγογράφησης.
«Έχουμε πάρα πολλά μέτρα, που δεν θα χρειαστούμε τις δύο αυτές πολιτικές που δυσαρεστούν τους γιατρούς. Τους καλούμε, όμως, σε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ σε ό, τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση, την προκλητή κατανάλωση φαρμάκων, τη μη χρήσιμη συνταγογράφηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος.

  • Εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος η ηγεσια του ΥΥΚΑ επανέλαβε ότι  το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς και τους μη συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ, το καθιέρωσαν υπό την αίρεση ότι δεν θα συνταγογραφούν οι γιατροί  υπερβολικά. Διαφορετικά  θα το πάρει  πίσω
  • Ανακοίνωσε, αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική πράξη που έχει υπογράψει, ότι  οι ιατροί  του ΙΚΑ που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ μπορούν  να δέχονται στο ιατρείο τους και το απόγευμα μέχρι 150 ασφαλισμένους  με αμοιβή 10,00 ευρώ την επίσκεψη
  • Ανακοινώθηκε ότι  ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες  και σύντομα θα βγεί η προκήρυξη για πρόσληψη με διετή σύμβαση   5.000 γιατρών  και ότι οι συμβάσεις που θα γίνουν  θα είναι στοχευμένες σύμφωνα με τις ανάγκες ανά ειδικότητα και αριθμό κάθε γεωγραφικής περιοχής. Θα δοθεί έμφαση στις ειδικότητες των παιδιάτρων και των παθολόγων.Στη προκήρυξη θα υπάρχουν τα σχετικά κριτήρια για να εισαχθούν στο σύστημα νέοι ηλικιακά γιατροί (το 25% των 5000).

Σχετικά με τι ζήτημα της συνταγογράφησης από τους ειδικευόμενους γιατρούς η κατά λέξη απάντηση του προέδου του ΕΟΠΥΥ:

Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Κατ’ αρχήν για τους ειδικευόμενους. Όπως γνωρίζετε όλοι σας τα νοσοκομεία βρίσκονται σε μια προσπάθεια ένταξής τους σταδιακά στη δημιουργία θέσεων, κωδικών, δηλαδή να μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε στείλει σε όλα τα νοσοκομεία το κοινό συνταγολόγιο, έχει χρεωθεί στους διοικητές, οι οποίοι το διανείμουν σε γιατρούς υπεύθυνα προκειμένου να συνταγογραφούν για τους πολίτες όταν αυτό χρειάζεται.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό αν επεκταθεί και στους ειδικευόμενους δεν θα υπάρξει έλεγχος. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί ένα μέτρο, το οποίο αυτή της στιγμή χρειάζεται να βρίσκεται υπό έλεγχο, δηλαδή η συνταγογράφηση. Εξάλλου και από τη νομοθεσία ο ειδικευόμενος είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται κάτω από την κάλυψη τη συνεχή του Επιμελητού του ή του Διευθυντού του.
Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρεθεί ένας κλάδος, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται προκειμένου να αποκτήσει στο μέλλον την ικανότητα της ειδικότητας την οποίαν υπηρετεί.