Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Συνέχιση της κατάληψης στο Υπουργείο Υγείας


Την Παρασκευή 17/2 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων.
Στη συνέλευση είχαν κληθεί και μίλησαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, των φορέων Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας. Κοινή συνισταμένη των ομιλιών των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων ήταν η ανάγκη συνέχισης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που η παράνομη κυβέρνηση και οι δανειστές χτυπάνε βάναυσα κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα και οδηγούν τον λαό στην εξαθλίωση. Επίσης, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Υπουργείου και τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού αγώνα για την υγεία, αλλά και τη διάχυση του αγώνα σε όλους τους κλάδους.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των μελών του Δ.Σ. και πολλών εργαζομένων. Όλοι μίλησαν για την ανάγκη επαγρύπνησης, κινητοποίησης και κλιμάκωσης του αγώνα. Υπήρξαν συνάδελφοι που δουλεύουν σε κρίσιμες διευθύνσεις του Υπουργείου που εξήγησαν τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την “αναδιοργάνωση” των υπηρεσιών του Υπουργείου. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι οι ανακατατάξεις που γίνονται είναι εξαιρετικά πρόχειρες, δε στηρίζονται σε καμία ουσιαστική μελέτη και έχουν τρεις ολοφάνερους στόχους: την περικοπή των δαπανών, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας (ειδικά των προνοιακών ιδρυμάτων) και τις απολύσεις μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων. Συνάδελφοι μίλησαν με στοιχεία για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραμείνουν στο Υπουργείο 200 εργαζόμενοι από τους 900 περίπου που δουλεύουν τώρα.
Μετά τις ομιλίες, κατατέθηκαν για ψήφιση οι προτάσεις για τη συνέχιση του αγώνα. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ., παρά τους παθιασμένους αγωνιστικούς τους λόγους, πρότειναν τη συνέχιση του αγώνα με ανοιχτό Υπουργείο και με τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα για να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Κύριο στοιχείο του σκεπτικού τους ήταν ότι ο συντονισμός με τους άλλους φορείς παίρνει χρόνο και δεν πρέπει να προβαίνουμε σε αδιέξοδες καταλήψεις όταν δεν έχουν υποστήριξη από την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ και τον υπόλοιπο χώρο της υγείας. Υποστήριξαν επίσης, ότι είναι προτιμότερο να μείνει ανοιχτό το Υπουργείο για να πραγματοποιηθεί το επιτελικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς, οι Υφυπουργοί και ο Υπουργός προκειμένου να τους συναντήσουμε επιτόπου και να ζητήσουμε απευθείας ενημέρωση.
Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε ζητούσε συνέχιση της κατάληψης από Δευτέρα και νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη μέσα στο κατειλημμένο Υπουργείο για να αποφασιστεί η συνέχιση του αγώνα μας στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και του συντονισμού με τους εργαζομένους των υπόλοιπων φορέων. Η πρόταση αυτή στηρίχτηκε από ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ., την εκπρόσωπο της Αυτόνομης Παρέμβασης και πολλούς εργαζομένους εκτός Δ.Σ. Βασικά επιχειρήματα υπέρ αυτής της πρότασης ήταν ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει καμία συνάντηση, κανένα επιτελικό συμβούλιο και να μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία που, πλέον είναι φανερό, ότι μόνο στόχο έχει τη διάλυση των παροχών υγείας και την ισοπέδωση των ζωών μας. Ειπώθηκε από πολλούς ότι δεν έχουμε πια να περιμένουμε τίποτα από τις ενημερώσεις της πολιτικής ηγεσίας προς το Δ.Σ. του συλλόγου. Όλοι ξέρουμε τι σχεδιάζουν. Από όσους στήριξαν αυτή την πρόταση, τονίστηκε η ανάγκη αυτή η κατάληψη να πάρει περιεχόμενο μέσα από το συντονισμό με τους εργαζομένους στους φορείς ψυχικής υγείας, αλλά και με όσους φορείς ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συμμετάσχουμε όλοι ενωμένοι στη διήμερη απεργία που έχουν κυρήξει πολλά νοσοκομεία την Τετάρτη και την Πέμπτη και να κάνουμε το Υπουργείο Κέντρο Αγώνα για όλη την Υγεία και την Πρόνοια.
Μετά από αρκετές αντεγκλήσεις και τις συνήθεις πρακτικές κάποιων παρατάξεων είτε να διαλύσουν τη συνέλευση, είτε να καπελώσουν τον αγώνα, προχωρήσαμε σε ψηφορία. Η πρόταση που υπερψηφίστηκε ήταν η δεύτερη που ζητούσε συνέχιση των καταλήψεων και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Καλούμε όλους τους εργαζομένους από τους χώρους της Υγείας, της Πρόνοιας και όλης της Δημόσιας Διοίκησης να ενωθούμε κάτω από ένα κοινό ακηδεμόνευτο αγώνα που θα ρίξει αυτή την κυβέρνηση και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.
Όλα τώρα αρχίζουν.