Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ''ΘΗΛΙΑ'' ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!


ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ EUROGROUP ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!

Σε συμφωνία νεοαποκιοκρατικής κηδεμονίας της χώρας και εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας, κατέληξε η χθεσινή 15ωρη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία αυτή, υπερβαίνει ακόμα και τις πλέον απασιόδοξες εκτιμήσεις, σχετικά με τη φύση και το χαρακτήρα που θα έχει το νέο τροϊκανό πακέτο, δηλαδή το PSI - νέο μνημόνιο - νέα δανειακή σύμβαση.

Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες τα κυρίαρχα ΜΜΕ, προβάλλουν τα δήθεν "θετικά" της συμφωνίας όπως το μέγεθος της νέας τροϊκανής δανειοδότησης  και το κούρεμα του χρέους κατά €107 δις. Την ίδια, όμως, στιγμή υποβαθμίζουν, αν δεν αποκρύπτουν ωμά, τόσο τα μέτρα νεοαποκρατικής κηδεμονίας και "τριτοκοσμοποίησης" του κόσμου της εργασίας, όσο και το γεγονός πως το "κούρεμα", πέρα από τα αρνητικά του στοιχεία (αγγλικό δίκαιο κλπ), δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της Ελλάδας.

Ας δούμε όμως τα κύρια σημεία της επαίσχυντης συμφωνίας του Eurogroup

- Ο περίφημος ειδικός κλειστός λογαριασμός για τον οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση, λαμβάνει την πλέον αποκρουστική μορφή του, καθώς εκεί θα προκαταβάλλεται από το ελληνικό δημόσιο, ποσό ίσο με τα τοκοχρεολύσια του επόμενου τριμήνου!!! Επισημοποιείται, έτσι επί της ουσίας η προτεραιότητα των πιστωτών, έναντι του ελληνικού λαού, καθώς όλα δείχνουν πως θα υπάρχει αυτόματο "κόψιμο" δαπανών στην περίπτωση που μετά την πίστωση του ειδικού λογαριασμού, δεν υπάρχει επάρκεια πόρων για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες (μισθοί, υγεία, παιδεία κλπ).

- Επιπλέον, το κείμενο της απόφασης του Eurogroup, προβλέπει ρητώς, την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει προτεραιότητα στην εξόφληση των πιστωτών, ενώ αυτή η ρύθμιση θα ενσωματωθεί και στο ελληνικό Σύνταγμα (προφανώς στην αναθεώρησή του το 2013). Πρόκειται για έναν πραγματικό βιασμό της ελληνικής έννομης τάξης καθώς αυτό θα σημαίνει, πως μέχρι και το Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει πως οι πιστωτές έχουν μεγαλύτερη αξία από ότι ο λαός της χώρας. Πλέον, και επισήμως, όσοι ζουν στην Ελλάδα, θα δουλεύουν για να πληρώνουν πρώτα και κύρια τα τοκοχρεολύσια!

- Το ζήτημα της τροϊκανής επιτροπείας, αν και βαφτίζεται ως "τεχνική βοήθεια", προβλέπεται ρητώς στο κείμενο της απόφασης. Ουσιαστικά, η Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα οικονομικής διαχείρισης του ελληνικού δημοσίου, με "ενισχυμένη" και "μόνιμη παρουσία", τοποθετώντας σμήνη υπαλλήλων στα πλαίσια της Task Force, υπό τον Χ. Ράιχενπαχ. Προβλέπεται, ακόμη πως τα κράτη - μέλη (σσ εννοείται κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία) θα μπορούν να υποδεικνύουν την τοποθέτηση δικών τους τεχνοκρατών στην Task Force.

Μετά το πέρας του Eurogroup ο Όλι Ρεν, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους»

- Φυσικά, όλα τα παραπάνω, θα συνοδεύονται από την υποχρέωση της όσο το δυνατόν γρηγορότερης ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου 2, που προβλέπει κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις στο δημόσιο. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός λέει πως οι εφαρμοστικοί νόμοι θα έχουν ψηφιστεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου (ημερομηνία της νέας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ) ενώ όπως δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος μετά το Eurogroup, η νέα δανειακή σύμβαση θα έχει επικυρωθεί από τη Βουλή μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Τί προβλέπει η συμφωνία για το "κούρεμα"

Τα εγχώρια ΜΜΕ, επιμένουν από το πρωί να πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι υπήρξε μικρή αύξηση του ανεπαρκέστατου "κουρέματος" για τους ιδιώτες ομολογιούχους στο 53,5% (από 50%) ενώ θα υπάρχει και μια ελάχιστη, συμβολική σχεδόν, συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, με μείωση του χρέους κατά 1,8% του ΑΕΠ έως το... 2020.

Και φυσικά κρίσιμο σημείο της συμφωνίας για το κούρεμα είναι ότι τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους οι ιδιώτες πιστωτές, θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, αφαιρώντας από την Ελλάδα την οποιαδήποτε δυνατότητα να παρέμβει στα ομόλογα αυτά (κούρεμα, μείωση επιτικίου, διαγραφή κλπ) μέσω της νομικής οδού....

Όλα αυτά, όμως, τα ξεχνούν οι εγχώριοι πανηγυριώτες, μαζί με το γεγονός πως αυτή η συμφωνία ουδόλως δίνει απαντήσεις στο πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Καταρχήν, είναι πλέον γνωστό πως η μικρή αύξηση του κουρέματος και η συμβολική συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών, έγινε με μοναδικό σκοπό οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους να τοποθετούν το μέγεθος του στο... 120% του ΑΕΠ το 2020!!!! Όσο δηλαδή ήταν και το 2009!!!

Είναι προφανές πως αυτό δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της χώρας, ενώ και αυτές ακόμα οι τροϊκανές εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, βασίζονται σε εξωπραγματικές προβλέψεις τόσο για την πορεία της ύφεσης (πχ 4,2% για το 2012 με μείωση κατώτατων μισθών κατά... 22%), όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη (πρωτογενή πλεονάσματα κλπ).

Και πράγματι, ποιό το αντίκρισμα μιας ονομαστικής μείωσης του ομολογιακού χρέους προς τους ιδιώτες κατά €107 δις (λόγω του κουρέματος στους ιδιώτες κατά 53,5%), όταν το συνολικό μέγεθος του χρέους φτάνει τα €350 δις (συνολικό κούρεμα 30%);

Και όταν μάλιστα, η Ελλάδα, θα αντισταθμίσει μερικώς τη μείωση του χρέους της, καθώς θα λάβει έξτρα τροϊκανά δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το μέγεθος των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα €50 δις (βλέπε σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ημερησία)

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτές οι αποφάσεις του Eurogroup, όχι απλώς αμφισβητούνται από το διεθνή τύπο, αλλά μέχρι και το Spiegel "ζητά" τη διαγραφή του 100% του ελληνικού χρέους προκειμένου "να σταθεί η χώρα στα πόδια της" (βλέπε σχετικό δημοσίευμα της iskra πατώντας εδώ).

"Τεχνικές" πλευρές της συμφωνίας
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65%.

Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο ώς τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% ώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, η ζημία υπολογίζεται στο 75%.

Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 νέα ελληνικά ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 15% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης (1,50%). Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8% του ΑΕΠ της.

Κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8% του ΑΕΠ έως το 2020.



Πηγή: Iskra