Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Εκτός συνταγογράφησης έως και δυο χρόνια οι "υπερσυνταγογραφούντες" ιατροί


Σε ψηφισθέν χθες  στη Βουλή νομοσχεδίου  του Υπουργείου Οικονομικών        ( «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011» και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων εφαρμογής του ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και άλλες διατάξεις»)  -ουφ τι τίτλος κι αυτός!- είχε κατατεθεί από τον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο η αναφερόμενη στο σύνδεσμο  τροπολογία ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως στη Βουλή επήλθε τροποποίηση της τροπολογίας, η οποία αναφέρει ότι όποιος γιατρός  προκαλεί μη αναγκαία συνταγογράφηση, παραβιάζοντας τις οδηγίες, τιμωρείται με απόφαση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ με τη διοικητική κύρωση να τεθεί έως και δύο χρόνια έξω από τον ΕΟΠΥΥ.


Και ένα σχετικό απόσπασμα από τη συζήτηση (για όλη τη συζήτηση ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

"ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ....Ακούστε, κυρίες και κύριοι, τι συμβαίνει, τώρα που χρησιμοποιούμε τις διασταυρώσεις, που χρησιμοποιούμε και την ΗΔΙΚΑ που κάνει ελεγκτική δουλειά, αλλά και τον ΕΟΠΠΥ. Υπάρχει γιατρός από την Ηλεία –δεν θα πω το όνομά του- που όταν ψηφίσουμε το άρθρο 10 σήμερα και εξοπλίσουμε με πειθαρχική αρμοδιότητα αυστηρή και άμεση τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, αυτός ο γιατρός είναι ο πρώτος που θα τεθεί εκτός ΕΟΠΠΥ για δύο χρόνια, βάσει της διατάξεως που περιλαμβάνεται στο άρθρο 10.
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Γιατί για δύο χρόνια και όχι για πάντα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το για πάντα θα κριθεί μετά την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου και των δικαστηρίων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τουλάχιστον για δύο χρόνια.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Να ακούσουμε τι έκανε ο γιατρός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ακούστε τι έκανε αυτός ο κύριος. Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 συνταγογράφησε από εννιακόσιες συνταγές που είχε μέχρι τότε πέντε χιλιάδες επτακόσιες εβδομήντα έξι συνταγές και χρέωσε τον ΕΟΠΠΥ με 408.000 ευρώ. Δεν είναι ογκολόγος. Τα κριτήρια έχουν σταλεί στους γιατρούς. Μπορεί ένας γιατρός να έχει πολύ μεγάλη πελατεία ή να είναι πολύ βαριά η ειδικότητά του, να έχει ασθένειες βαρείες που η ίασή τους είναι πολύ ακριβή. Εκεί, φυσικά, είναι δικαιολογημένη η δαπάνη. Όμως, αυτή η δαπάνη από γιατρό της δικής του ειδικότητας στο Νομό Ηλείας είναι αδικαιολόγητη.
Έρχομαι στο Αγρίνιο, κύριε Μακρυπίδη. Πέντε χιλιάδες συνταγές και 303.000 ευρώ επιβάρυνση. Στο Διδυμότειχο είχαμε πέντε χιλιάδες τετρακόσιες συνταγές και 297.000 ευρώ επιβάρυνση. Στην Αχαΐα προς Κορινθία, για να συνεννοηθούμε, τέσσερις χιλιάδες εκατόν ενενήντα δύο συνταγές και 270.000 ευρώ κοστίζουν τα φάρμακα. Δεν είναι ογκολόγοι, ξαναλέω, είναι γιατροί κοινών ειδικοτήτων. Έχουμε διασταυρωμένες τις οδηγίες από τον ΕΟΠΠΥ προς τους γιατρούς. Μπορώ να σας δώσω και τις σχετικές εγκυκλίους, για να καταλάβετε ότι δεν αδικούμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να μην συνεχίσω τον κατάλογο, γιατί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συντομεύετε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει γιατρίνα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μην παρασύρεστε από τα παραδείγματά σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι, κύριε Πρόεδρε, έχετε δίκιο.
Υπάρχει γιατρίνα στη Ζάκυνθο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Τώρα δεν σας είπα να διακόψετε τα παραδείγματα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το τελευταίο, που είναι και χαρακτηριστικό. Γιατρίνα στη Ζάκυνθο με εκατόν πενήντα κατοίκους στο χωριό της συνταγογράφησε για ένα μήνα του 2011 χίλιες συνταγές. Να είμαστε καλά! Υπάρχουν οι μέσοι όροι ανά ειδικότητα, κύριοι συνάδελφοι. Δεν παραλογίζεται κανείς, ούτε κάνει τον αυστηρό αδίκως.
Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή όλα αυτά συμβαίνουν, όχι πριν -που να το δικαιολογήσουμε πριν, ότι κάποιος δεν είχε καταλάβει- αλλά τώρα που αναζητούμε ακόμα και ένα ευρώ και που σωστά λέει ο συνάδελφος κ. Μακρυπίδης ότι ορισμένα μέτρα είναι έξω από λογική, τώρα που αναζητούμε το τελευταίο ευρώ, ρε κύριε, δεν ιδρώνεις!
Ιδρώνουμε, όμως, εμείς που δεν έχουμε να τα πληρώσουμε αυτά τα λεφτά. Γι’ αυτό με το άρθρο 10, που εισηγούμαι και έχει την καλοσύνη ο Υπουργός να το έχει συμπεριλάβει στο νόμο του, όποιος προκαλεί μη αναγκαία συνταγογράφηση, παραβιάζοντας τις οδηγίες, για τις οποίες σας έκανα λόγο, τιμωρείται με απόφαση του Διοικητή του ΕΟΠΠΥ με τη διοικητική κύρωση να τεθεί έως και δύο χρόνια έξω από τον ΕΟΠΠΥ.
Το έκανα δύο χρόνια και έχω αλλαγές τις οποίες καταθέτω εδώ, ακούστε, όμως, συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μισό λεπτό να σας πω. Μην κάνετε την κατάθεση ακόμη. Θέλω να σας ζητήσω να αναγνώσετε την ακριβή θέση που υπάγεται η αλλαγή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν είναι μόνο αυτή η αλλαγή, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ή οι αλλαγές. Σε ποιο σημείο, σε ποιο άρθρο, γιατί κάποια ασάφεια βλέπω. Προσέξτε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι το τέταρτο άρθρο. Στο τέταρτο άρθρο έχουμε την τροποποίηση στην παράγραφο 10 του άρθρου 80 του ν. 3996/2011 και έχω κάνει αναλυτική και μάλιστα χωροθετημένη μέσα στο άρθρο 4 παρέμβαση, γι’ αυτό την καταθέτω."...


ΥΓ: Σχετική μάλιστα συνέντευξη (πάλι;)  έδωσε  ο Α.Λοβέρδος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ   ΚΛΙΚ ΕΔΩ