Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τι συμβαίνει με τα Ολοήμερα Σχολεία της Πρέβεζας;


          ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

                ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ;

        Όταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς γράφαμε για τον σικελικό εσπερινό του δημόσιου σχολείου, που έβαλε λουκέτο μεταξύ άλλων και σε πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίσευσης (Π.Ε.) του νομού Πρέβεζας, είχαμε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
      Τότε έκλεισαν στο νομό μας πολλά σχολεία που είτε ήταν σε αναστολή λειτουργίας είτε ήταν έτοιμα να κλείσουν λόγω έλλειψης μαθητών. Ωστόσο ταυτόχρονα έκλεισαν και σχολεία που μπορούσαν να επιβιώσουν (π.χ. το  Δημοτικό Σχολείο Στεφάνης), ενώ λίγους μήνες αργότερα, χάρη στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αποτράπηκε η συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Βουβοποτάμου με το Δημοτικό Σχολείο Γλυκής Θεσπρωτίας.
        Τώρα, ένα χρόνο μετά, ανακοινώνεται ότι θα κλείσουν δυο – τρία ακόμα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ολιγοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία της υπαίθρου και το χειρότερο είναι ότι ταυτόχρονα κυκλοφορεί μια επίμονη «προειδοποιητική» φημολογία για κατάργηση ολοημέρων σχολείων του νομού Πρέβεζας ή επιμέρους θέσεων σε αυτά.
        Το χειρότερο όμως σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι στον τοπικό τύπο (βλ. http://www.dimosprevezas.gr/news/385---22-.html) εμφανίζεται ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας να ανησυχεί για το τι θα γίνει με τις οργανικές θέσεις των συναδέλφων μας στα υπό κατάργηση ολοήμερα και ο πρόεδρος του συλλόγου να αναφέρει ότι «στο νέο μνημόνιο είναι φανερό ότι κατάργηση οργανικής θέσης είναι συνώνυμο της απόλυσης» κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση για τις προθέσεις της διοίκησης.
        Η ιστορία αυτή όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους συναδέλφους που έχουν οργανικές στα ολοήμερα. Αν μάλιστα αληθεύει η σχετική φημολογία τότε πολλοί συνάδελφοι μας θα βρεθούν «ξεκρέμαστοι» σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και δεκάδες άλλοι θα χάσουν οριστικά την προοπτική μιας θέσης σε σχολείο της πόλης της Πρέβεζας. Και μιλάμε για εκπαιδευτικούς που πληρώνουν σχεδόν το μισό μισθό τους για να μετακινούνται για τη δουλειά τους έξω από την πόλη.
        Το λιγότερο λοιπόν που πρέπει να κάνει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας στην περίπτωση αυτή είναι να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τη Δ/νση Π.Ε. Δεν γίνεται συνδικαλισμός με φήμες και μισόλογα!
        Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας υποκριτικά «κρυβόταν» πίσω από τις αποφάσεις της 66ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (1997), οι οποίες πρότειναν «μετά από μελέτη, να καταργηθούν τα ολιγοθέσια σχολεία και να απορροφηθούν από τα Σχολικά Κέντρα» κι έτσι έλεγε ναι σε κάθε πρόταση της διοίκησης για κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων.
     Τώρα που οι αδυσώπητες επιταγές του μνημονίου 2 φαίνεται ότι την απαλλάσσουν βίαια από χρόνιες αυταπάτες, εμείς την καλούμε να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίσταση των εκπαιδευτικών πριν μας απαλλάξει όλους το μνημόνιο από τη δουλειά μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος!