Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας: Εφημερίες –Μισθοί – Δικαιώματα. ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ;


ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 994470
WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr

Αρ. Πρωτ.: 12 / 19-02-2012
Πάτρα, 19 Φεβρουαρίου 2012
Ενημερωτικό δελτίο
Συνάδελφοι,
πέρα από τις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν στο χώρο της δημόσιας υγείας, και που με λίγα λόγια θα χαρακτηρίζαμε ως διάλυση (το ΔΣ της ΕΙΝΑ έχει ήδη πάρει πολλές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα αυτό), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα για τα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω από το ζήτημα της πληρωμής των εφημεριών, καθώς και το πρόβλημα των μισθολογικών μας απολαβών.
Α) Όπως ήδη γνωρίζετε, η διαδικασία πληρωμής των εφημεριών έχει επανέλθει με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών , στο παλιό καθεστώς της έγκρισης από τον επίτροπο. Πέρα όμως από την καθυστέρηση που προκύπτει απ’ αυτό και μόνο, υπάρχει η περικοπή των κονδυλίων πανελλαδικά κατά 7%. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να πληρωθούμε έγκαιρα αν από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων είχαν διαμορφώσει την τελική κατάσταση με την αμοιβή που αναλογεί ανά γιατρό με βάση αυτήν την περικοπή, αν είχε εγκριθεί από την επίτροπο και αν είχε εκταμιευτεί το ποσόν. Όμως, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να στείλουν καταστάσεις γιατί …ακόμα δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ με την κατανομή των κονδυλίων που έχει κάνει η ΥΠΕ εδώ και τουλάχιστον 1 μήνα !! Ουσιαστικά δηλ. δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων… Αυτό δημιουργεί απόλυτη ασάφεια για τον χρονικό ορίζοντα της αποπληρωμής των εφημεριών από Δεκέμβριο και μετά.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο μετά την ψήφιση του 2ου μνημονίου, όπου ρητά αναφέρεται η απόφαση για παραπέρα μείωση του προϋπολογισμού εφημεριών του 2012 για ακόμα 50 εκ €..
Ήδη ανακοίνωσαν περιορισμό του ωρομισθίου υπερωρίας κατά 17% από 1/1/12 αναδρομικά. Με τον περιορισμό των εφημεριών λόγω εφημερίας τομέα που νομοθετούν σήμερα, οι εφημερίες θα εκτελούνται «τζάμπα» από τους γιατρούς και μέσα σε άγριες και πολύ πιο επικίνδυνες συνθήκες.
Β) Ταυτόχρονα, το μνημόνιο 2 προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 10% (αρχικά από τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια από τον Ιούλιο…), χωρίς να είναι γνωστό αν θα παραμείνει τελικά αυτό το ποσοστό, τι θα αναλογεί σε κάθε βαθμίδα και αν θα υπάρχει αναδρομική ισχύς…
Ανάλογη μείωση θα επέλθει εκ νέου για τις εφημεριακές απολαβές που θα ξεπεράσουν τελικά το 30%!
Συνάδελφοι,
το σίγουρο είναι ότι σχεδιάζεται μεγάλο «κούρεμα» των μισθολογικών απολαβών μας μέσα από την περικοπή του μισθού και την μείωση των κονδυλίων για εφημερίες. Δεν θα μπορούσαμε να αποτελούμε εξαίρεση μέσα σε ένα συνολικό σχέδιο φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, όταν μάλιστα στη φάση αυτή, η τρόικα και η κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στις δαπάνες για την Υγεία .

Το ερώτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε .
Μόνο αν αντισταθούμε μαζικά και δυναμικά θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε το «δεύτερο κύμα» κοινωνικής ισοπέδωσης.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος αν συνεχίζουν να μας κυβερνούν και καθορίζουν την τύχη μας οι ίδιες πολιτικές.
Ας αποφασίσουμε να πάρουμε εμείς τις τύχες μας στα χέρια μας !
Η μόνη απάντηση είναι η μαζική κινητοποίηση !

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/2 στις 9.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΡΙΟ (ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8.00-12.00

Ο Πρόεδρος


Γιαννάκενας Κων/νος



Ο Γραμματέας


Γιακουμής Τάσος