Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ανθυγιεινό: Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα;


Του Χρήστου Κόνιαρη από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr


Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα (προσοχή προσχέδιο δείτε το εδώ) υπουργικής απόφασης χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος στο Δημόσιο. Σε αυτό φαίνεται ότι ειδικότερα στα νοσοκομεία στους εργαζόμενους στη Νοσηλευτική υπηρεσία, τα εργαστήρια, τους ακτινολογικούς θαλάμους και στην καθαριότητα από 1 Ιουνίου 2012 θα καταβάλλεται ανθυγιεινό επίδομα 150 € ενώ στους τεχνικούς το προσωπικό εστίασης και ιματιοθήκης 70 €.
Είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στην υγεία, ιδιαίτερα τα σωματεία που έχουν μια αγωνιστική κατεύθυνση έχουν εδώ και χρόνια θέσει το ζήτημα της επέκτασης του θεσμού των Βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο και κατ’ επέκταση και στο χώρο των Νοσοκομείων και της Πρόνοιας.
Οι Κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ κωφεύουν και αρνούνται να προχωρήσουν σε αυτή την εφαρμογή. Ακόμα και σήμερα ο κανονισμός των ΒΑΕ του ΙΚΑ, που παρόλο που πετσοκόπηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφαιρέθηκαν από αυτόν κλάδοι που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και υποτίθεται ότι επεκτάθηκε και στο δημόσιο, μέχρι σήμερα παραμένει κενό γράμμα. Δεν φτάνει μάλιστα αυτό, αντίθετα γενικευμένα με τον ασφαλιστικό νόμο αυξάνει και τα όρια ηλικίας σε όλους και βεβαίως και σε αυτούς που εργάζονται σε κλάδους που είναι στα ΒΑΕ.
Είναι προφανές ότι το κύριο ζήτημα δηλαδή της ουσιαστικής επέκτασης των ΒΑΕ που έχει θέσει το εργατικό κίνημα στο Δημόσιο και ειδικότερα στην Υγεία και των ωφελημάτων (δηλαδή λιγότερων χρόνων για τη συνταξιοδότηση, μείωσης των ωρών εργασίας, προσαύξησης του μισθού αλλά και της σύνταξης) είναι αυτό που αρνείται επίμονα να υλοποιήσει η σημερινή Κυβέρνηση.
Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό; Απλά γιατί αυτό έχει οικονομικό κόστος που η Κυβέρνηση κατ΄ εντολή των εργοδοτών και της τρόικας δεν θέλει να το καταβάλει.
Αν έτσι είναι τα πράγματα, προξενεί εντύπωση πώς με τόση ευκολία προβλέπεται χορήγηση επιδομάτων που στο συγκεκριμένο προσχέδιο προσδιορίζεται ότι το κόστος καταβολής τους για το 2012 είναι 133 εκατ € ενώ για το 2013 φτάνει τα 200 εκατ €. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι την ίδια ώρα γίνονται δραματικές περικοπές σε χρηματοδότηση στην υγεία, για λειτουργικά έξοδο, ποσά για εφημερίες γιατρών, περικοπές στα φάρμακα μέσω του νέου μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
Ίσως κάποιοι ισχυριστούν ότι αυτά που επισημαίνουμε το κάνουμε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Κάθε άλλο. Η καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος ενσωματωμένου μάλιστα στο βασικό μας μισθό είναι διεκδίκηση του εργατικού κινήματος στην υγεία πρόνοια και από αυτή την άποψη αν αυτό συμβεί θα έρθει κάτω από τους αγώνες όλων των υγειονομικών.

Όμως πέρα από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν προχωρά στο ουσιαστικό δηλαδή την ουσιαστική ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επιπλέον επισημάνσεις.

1.Το προσχέδιο απόφασης κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές των Υπουργών. Η μοναδική υπογραφή που φέρει είναι του κ Σαχινίδη, δηλαδή αυτού που απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή είπε ότι δεν υπάρχουν για το Δημόσιο Βαρέα Ανθυγιεινά και απέρριψε οποιαδήποτε οικονομική παροχή επειδή έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. (δείτε παλιότερο δημοσίευμα )
2.Το προσχέδιο προβλέπει εφαρμογή μετά την 1 Ιουνίου του 2012 δηλαδή μετά την υποτιθέμενη ημερομηνία των εκλογών, γεγονός που μας οδηγεί σε σκέψεις για το αν πραγματικά έχουν την πρόθεση να εφαρμοστεί ή αποτελεί απλώς μια βαλβίδα εκτόνωσης για τις αντιδράσεις που υπάρχουν απέναντι στα βάρβαρα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν παρθεί και ειδικότερα στις μεγάλες περικοπές των αποδοχών μας και τις καταργήσεις κλαδικών επιδομάτων όπως το νοσοκομειακό.
3.Εξαιρεί κλάδους που αποδεδειγμένα εργάζονται σε περιβάλλον ανθυγιεινό.
Αν λοιπόν ακόμα και αυτά, που είναι κουτσουρεμένα δεν υλοποιηθούν και συνεχίσουν να παραμένουν κενό γράμμα, δηλαδή ακολουθηθεί η γνωστή ιστορία των υποσχέσεων που και στο παρελθόν έχουν δοθεί, η διαρροή αυτού του εγγράφου και η σκοπιμότητα της θα μοιάζει με μια κακόγουστη φάρσα.