Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Γαλέρα το κράτος.


Τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές
Μαζική φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Νέα σφαγή στο ασφαλιστικό

Ένα άλλο κράτος , ένα πολύ πιο αντιδραστικό Δημόσιο, σκιαγραφεί το Μνημόνιο 2 με στόχο «για τολμηρές διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».
Έτσι θα υπάρξει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 4, 5% του ΑΕΠ , που θα προκύψει από «περικοπές δαπανών που αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους», «πολλές περικοπές σε κοινωνικές μεταβιβάσεις», κλείσιμο φορέων που δεν παρέχουν αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες» και «μειώσεις απασχόλησης».

Στο πλαίσιο αυτό ο δημόσιος τομέας θα μετατραπεί σε εργασιακή γαλέρα τύπου ιδιωτικού τομέα, ώστε η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο να πέσει στο 9% του ΑΕΠ.
Αυτό θα γίνει:
Με λέξη  εφαρμογή του ενιαίου Μισθολογίου(πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Μνημονίου 2).
Με δραστικό ψαλίδισμα των ειδικών μισθολογίων(1/3 της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο),
Με μειώσεις των επιδομάτων και των μισθών που θα προκύψουν από την επανεξέταση των μισθολογικών  κλιμακίων
Με κατάργηση της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ και κρατικές τράπεζες.
Με απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012
Με αξιοποίηση της πρόωρης συνταξιοδότησης  και της «εργασιακής εφεδρείας», η οποία θα οδηγεί σε «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» μόλις εξαντληθεί ο χρόνος της εφεδρείας. Μάλιστα οι πληρωμές στο προσωπικό καθ΄ ον χρόνο βρίσκεται υπό καθεστώς εφεδρείας θεωρούνται τμήμα της αποζημίωσης τους(δηλαδή αφαιρούνται από την αποζημίωση της απόλυσης ή το εφάπαξ).
Με μείωση των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Με μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 και διατήρηση των προσλήψεων στην αναλογία «1προς 5».
Με κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και φορέων (πχ Οργανισμός Εργατικής κατοικίας, Οργανισμός Εργατικής Εστίας), συγχώνευση ή συρρίκνωση άλλων.
Με «αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης» , που προφανώς θα πετάει εκτός νυμφώνος όποιους κριθούν μη αποδοτικοί (από ποιους και με ποια κριτήρια;)
Με πάγωμα των προσλήψεων αν χρειαστεί.
Παράλληλα θα πέσει άγρια λαιμητόμος στις κοινωνικές παροχές.
Μάλιστα με δεδομένο ότι η ληστεία των μισθωτών μέσω χαρατσιών , κεφαλικών φόρων κλπ έχει πιάσει πάτο και δεν μπορεί  να συνεισφέρει πλέον δραστικά στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος , ή μείωση της δαπάνης για συντάξεις και υγεία αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος του Μνημονίου 2, στη «μεγάλη εναπομείνασα δημοσιονομική προσαρμογή»
Έτσι , πριν (και για να) εκταμιευτεί η πρώτη δόση του Μνημονίου 2, θα υπάρξουν περικοπές 1,1 δις ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες (όπου προβλέπονται αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών , επικαιροποίηση της λίστα, πλαφόν στη μηνιαία συνταγογράφηση κα) , στις δαπάνες υγείας και στις συντάξεις .
Κι ακόμη μαχαίρι σε πλήθος κοινωνικών επιδομάτων , περικοπής πολυτεκνικών επιδομάτων, μείωση λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου , περικοπή 200 εκατομμ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού (με μείωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλπ), μείωση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ του κονδυλίου για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, μείωσης λειτουργικών εξόδων νοσοκομείων κατά 8% μόνο κατά το 2012 , αύξησης της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (και των γιατρών ) εντός και μεταξύ ιδρυμάτων υγειονομικών περιφερειών.
Τέλος θα ισοπεδωθεί η κοινωνική ασφάλιση , τόσο η κύρια όσο και η επικουρική.
Υπάρχει ρητή δέσμευση για άμεση μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και για επιπλέον μειώσεις στις κύριες συντάξεις των ταμείων ασφάλισης των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Τραπεζών και ΝΑΤ με έναρξη εφαρμογής των μειώσεων από 1/12/2012.
Σε ό,τι αφορά τα επικουρικά ταμεία , υπάρχει δέσμευση για «εκ βάθους αναθεώρηση» ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους και διασύνδεση εισφορών –παροχών (δηλαδή ανταποδοτικότητα).
Οι επικουρικές συντάξεις θα μετεξελιχθούν στο 1ο τρίμηνο του 2012 (πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Μνημονίου 2) σε ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης .Σε αυτό , η ατομική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης που θα σχετίζεται  με το ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους κι έναν παράγοντα αειφορίας, που θα αναπροσαρμόζει τις παροχές ώστε να εξαλειφτούν μελλοντικές ανισορροπίες (κοινώς θα τις μειώνει για να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί των ταμείων).Επιπλέον θα προχωρήσει η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων και θα επανεξεταστούν τα ταμεία που έχουν περιοδικές  εφάπαξ καταβολές .
Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να μειωθεί το μη μισθολογικό  κόστος και το δημοσιονομικό έλλειμμα , θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα_ δηλαδή νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και νέα περικοπές συντάξεων και παροχών.
Αυτά τα μέτρα πρέπει να θεωρούνται βέβαια με την επίσημη ανεργία στο 20% (πραγματική 25%) , με το 1/3 της εργασίας να είναι ανασφάλιστη, το ΙΚΑ να χάνει πάρα πολλά έσοδα από τις μειώσεις αποδοχών και από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών  και με τα αποθεματικά των ταμείων να «κουρεύονται» κατά 50% (απώλεια 13 δις, ευρώ) με το κούρεμα του χρέους.

Πηγή: "ΠΡΙΝ" 19/2/2012