Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το Μνημόνιο 2 για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ

Ξεκινώντας το σχολιασμό του Μνημονίου 2 (αλήθεια τι να πρωτοσχολιάσεις σε ένα κείμενο που στοχεύει στην εξαθλίωση του λαού;)  πρώτος σταθμός το αντίστοιχο κεφάλαιο που αναφέρεται στη παροχή υπηρεσιών ΕΣΥ.

 

Παρατήρηση 1η.(γενική)
Το παρατιθέμενο κείμενο είναι σαφέστατο , παρά το ότι αυτά που  εννοεί έχουν διατυπωθεί με ένα σύνολο «ουδέτερων» λέξεων και εκφράσεων

Παρατήρηση 2η
Υπάρχει σαφέστατος σχεδιασμός συρρίκνωσης και επιβολής λουκέτων  σε δομές και υπηρεσίες  του ΕΣΥ κατά στάδια, ώστε να εφαρμοστεί με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Αυτό ακριβώς υπονοεί η φράση το σχέδιο « το σχέδιο για την αναδιοργάνωση  και αναδιάρθρωση υλοποιείται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα…» 

Παρατήρηση 3η
Η συνολική εικόνα που βγάζει η αναφερόμενη παράγραφος είναι ότι προχωρούν  σε ένα δεύτερο γύρο στις περιβόητες συγχωνεύσεις  που αυτή τη φορά δεν θα έχουν  απλά το χαρακτήρα διασύνδεσης…

Αλλά:
Κατάργησης υπηρεσιών σε όμορα (της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας) νοσοκομεία.
Συγχωνεύσεις υπηρεσιών- κλινικών-τμημάτων σε όμορα (της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας) νοσοκομεία.
Εκτεταμένα λουκέτα κλινικών τμημάτων σε Νοσοκομεία
Τα λουκέτα θα έλθουν μετά τη πρώτη ετήσια έκθεση απόδοσης  των νοσοκομείων βάσει της καθορισμένης σειράς  των συγκριτικών δεικτών προτυποποίησης ή οποία θα δημοσιευτεί τέλος Μαρτίου του 2012.
Υποβάθμισης μικρών (όταν  λένε μικρά εννοούν κάτω από τις  200 κλίνες) γενικών νοσοκομείων μέσα στις υγειονομικές περιφέρειες, μέσω της περιβόητης αλλαγής δραστηριοτήτων και της εξειδίκευσης.
Λουκέτα Νοσοκομείων.
Μετακινήσεις του προσωπικού ακόμη και ανάμεσα στις υγειονομικές περιφέρειες (θα αφορά ιδιαίτερα του γιατρούς -"προς κάλυψη επειγουσών αναγκών").
Αλλαγής όλης της διαδικασίας εφημέρευσης.
Εκ περιτροπής εφημέρευση σε νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας
Αλλαγής  όλης της λειτουργίας της  εσωτερικής  εφημέρευσης καθώς ενεργός εφημερία ειδικευμένων θα υπάρχει μόνο στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Εφημέρευση κατά τομέα (ο οποίος θα επαναπροσδιοριστεί).
Από την άμεση εφαρμογή των τριών  αμέσως προαναφερομένων θα «εξοικονομήσουν» ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πακέτου περικοπών κονδυλίων για εφημερίες γιατρών που  αποφάσισαν , καθώς το υπόλοιπο θα περικοπεί  από επανακαθορισμό του «επιδόματος εφημέρευσης»


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...