Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Οργή και αγανάκτηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αχαϊας

Αρ. Πρωτ: 45/18-9-2009


Πάτρα, 18 Σεπτεμβρίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ε.Ι.Ν.Α. 18/9/09


Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν την οργή και αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία που υποβάλλουν τους γιατρούς κι εργαζόμενους του ΕΣΥ. Ενώ προβάλλεται η «κοσμογονία» που έχει γίνει στο σύστημα, είναι τόσες οι ελλείψεις που αδυνατούν να λειτουργήσουν κομβικά τμήματα.


Ιδίως για την περιοχή μας:

· Συχνά πυκνά «κλείνει» η εφημερία της Παθολογίας στο ΠΓΝΠ λόγω της αδυναμίας

ανταπόκρισής της στο φόρτο νοσηλείας με τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας.

· Το Νεογνολογικό Τμήμα του 409 πρακτικά είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών (το αποδεικνύει πρόσφατο έγγραφο της ΔΥΠΕ).

· Το αντίστοιχο του ΠΓΝΠ έχει περιορίσει τα κρεβάτια από 20 σε 10 λόγω έλλειψης

νοσηλευτών.

· Η Εντατική Παίδων στο ΠΓΝΠ έχει μείνει με μόλις 3 γιατρούς και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αναστείλει κι αυτή τη λειτουργία της.

· Η έλλειψη μαιών στη Μαιευτική του ΠΓΝΠ απειλεί τη λειτουργία και αυτής της Κλινικής.

· Στο Καραμανδάνειο δεν υπάρχει εφημερία ειδικευμένου γιατρού πέραν των Παθολόγων.

· Στο Νοσ. Αιγίου δε δίνουν χρήματα να εφημερεύσει ούτε 1 (ένας) ειδικευμένος την ημέρα ανά ειδικότητα!


Όσον αφορά στα ζητήματα των νοσοκομειακών γιατρών, η κατάσταση είναι εξωφρενική:


1. Έχει επιβληθεί στάση πληρωμών στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών με τα τερτίπια του πλαφόν και της εγκυκλίου Λέγκα καθώς και των αναδρομικών από 1/1/09. Ακόμα να καταβληθούν οι εφημερίες του Ιουνίου και δεν υπάρχουν χρήματα για οποιαδήποτε πληρωμή από εκεί και μετά.


2. Έχουν σταματήσει οι διαδικασίες κάλυψης πολλών κενών θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ που είχαν προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του 2008 με αποτέλεσμα μεγάλα κενά στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Δε συζητούμε για τις προβλεπόμενες από το νόμο 3754/09, 2000 νέες προσλήψεις γιατρών που από τον Ιούλιο έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους.


3. Καταστρατηγείται ο νόμος που απαγορεύει τη διενέργεια άνω των επτά (7) εφημεριών το μήνα από τους γιατρούς, γιατί εκκρεμούν οι νομοθετημένες από το Μάρτιο προσλήψεις γιατρών στο σύστημα.


4. Σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται ακόμα και το ρεπό μετά την εφημερία με εκβιασμούς διοικητών και διευθυντών και χρησιμοποίηση παράνομης εγκυκλίου του Υπουργείου που εξαιρεί του δικαιώματος αυτού τους αγροτικούς γιατρούς.


5. Απαιτείται από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να καταβληθούν άνω των 2000 ευρώ από τον καθένα γιατί «αποφασίστηκε» ότι το επίδομα τροφής που επιδίδονταν για τις εφημερίες από το 2004, το 2009 πρέπει να επιστραφεί!


Η προετοιμασία για την πανδημία της γρίπης από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι«τηλεοπτική», με εικονικές προσλήψεις και ενισχύσεις υποδομών που δεν καταγράφονται πουθενά.


Άραγε, πως θα ανταποκριθεί το σύστημα στην αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών τοφθινόπωρο με τις δεδομένες ελλείψεις και την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου αναφοράς τηςπεριοχής μας, του ΠΓΝΠ, που υπολειτουργεί πάνω από ένα χρόνο τώρα εξ’ αιτίας των παλινωδιών της Κυβέρνησης λόγω της ουσιαστικής αναστολής λειτουργίας του Γ.Ν.Π. «Ο Άγιος Ανδρέας»;

Με κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Υγείας ή με την εφημερία ορισμένων ιδιωτών ιατρών; Ή με τις 200 οκτάμηνες(!) προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών, που κι αυτές ακόμα έχουν μείνει στα χαρτιά και παγώνουν προεκλογικά;


Η υποβάθμιση του ΕΣΥ είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, ιδίως στις μέρες μας (μέρες οικονομικής κρίσης) που οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού θα προστρέξουν σ’ αυτό κι όχι στον κερδοφόρο και κρατικά χρηματοδοτούμενο –εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων- ιδιωτικό τομέα υγείας.


· Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι οι εκκρεμότητες αυτές, που επιβαρύνουν καθοριστικά την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να παραταθούν εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών. Κάθε μέρα που περνάει με τις εκκρεμότητες αυτές να παραμένουν, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Η δρομολόγηση της υλοποίησης των συμφωνιών πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και τίποτα να μη μετατεθεί για την επόμενη Κυβέρνηση.


Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης των νοσοκομείων

· Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την υλοποίηση των όσων νομοθετήθηκαν το Μάρτιο μετά από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις του κλάδου. Μόνο έτσι θα δοθεί ανάσα στο παραπαίον Δημόσιο Σύστημα Υγείας που διαλύεται από τις πολιτικές ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας.


Ανοχή ή περίοδος χάριτος δε θα υπάρξει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.


· Καλούμε τα κόμματα να τοποθετηθούν άμεσα και δημόσια, πριν τις εκλογές, για το τι θα πράξουν αμέσως μετά σε σχέση με το ΕΣΥ και τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!


· Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσα από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχουν

κατανοήσει ότι εξαιτίας της πολιτικής εγκατάλειψης του ΕΣΥ, ακόμα και τα αυτονόητα (όπως η υλοποίηση ψηφισμένων νόμων ή η πληρωμή των δεδουλευμένων) χρειάζονται πίεση και μαζική κινητοποίηση προκειμένου να γίνουν πράξη.


Για όλα αυτά, αποφασίζουμε:


1. Μαζική παράσταση στο γραφείο του Επιτρόπου της ΥΔΕ Πατρών την Τρίτη 22/9 στις 11πμ

2. Αποχή-επίσχεση εργασίας από κάθε τακτική δραστηριότητα από Τετάρτη 12/9/09 έως ότου

να καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες μέχρι τον Ιούλιο 2009. Την ίδια μέρα,

κατάληψη της 6ης ΥΠΕ

3. Καλούμε σε σύσκεψη τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων τη Δευτέρα 27/9 να τοποθετηθούν στα ερωτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας

Γιαννάκενας Κων/νος.