Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η κοινωνική βαρβαρότητα εντείνεται, η επίσημη φιλανθρωπία περισσεύει



Η ανακοίνωση του ΥΠΔΒΜΘ ότι θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες πιλοτικό πρόγραμμα παροχής μικρογευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων που βρίσκονται σε ορισμένες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας δημιουργεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση στον εκπαιδευτικό κόσμο και στην κοινωνία. Μετά από μια περίοδο διάψευσης (από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας) του γεγονότος ότι υπάρχουν μαθητές δημοτικού οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού, το υπουργείο «αντιλήφθηκε» το μέγεθος του προβλήματος και φαίνεται ν’ αναλαμβάνει δράση (...)
Η λύση, βέβαια, που προκρίνεται δε φαίνεται να κλονίζει την «κλασική» συνταγή λιτότητας που ακολουθείται τα δυο τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά, απεναντίας, να την υποστηρίζει και να τη νομιμοποιεί. Η κυβέρνηση, λοιπόν, των τοκογλύφων σε ένα ακόμη καίριας σημασίας ζήτημα προβάλλει αμετακίνητη από το πλάνο της αντικοινωνικής της πολιτικής, συντηρώντας πλευρές οικονομικού και κοινωνικού περιθωρίου, που η ίδια επιλέγει να δημιουργεί.
Ως παιδαγωγοί και μέλη μιας συνδικαλιστικής συλλογικότητας, η οποία εκφράζει και το συμφέρον των μαθητών μας, δεν έχουμε παρά να καταγγείλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την υποκριτική μέριμνα του υπουργείου για τα κοινωνικά συντρίμμια που δημιουργεί η πολιτική που υπηρετεί και το ίδιο. Μια πολιτική η οποία, τη στιγμή που εξαθλιώνει και διαλύει την κοινωνία, δεσμεύοντας και εκχωρώντας πόρους προς τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους, προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός ιδιότυπου δικτύου φιλανθρωπίας στα σχολεία.
Μια τέτοια αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική δεν μπορεί παρά να έχει απέναντί της τον εκπαιδευτικό κόσμο και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Αγρίνιο, 31/1/2012