Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

H Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) συμπαραστέκεται στους γιατρούς και εργαζόμενους του Νοσοκομείου ΚέρκυραςΗ ΕΙΝΗ   εκφράζει τη συμπαράσταση τους στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που απειλούνται με «αργία» και πειθαρχικές διώξεις γιατί ουσιαστικά πρόβαλλαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο τους και οι εργαζόμενοι.
Οι ίδιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Κέρκυρας διατυπώνονται προς τους επιθεωρητές υγείας σε όλα τα νοσοκομεία που επισκέπτονται. Όπως για παράδειγμα της Λευκάδας και της Πρέβεζας, που έτυχαν ευρείας δημοσιότητας και από τον τοπικό τύπο.
Και ο κ. Υπουργός Υγείας, όσα επικοινωνιακά σόου και αν στήσει, όσες απειλές για «αυτοδίκαιες αργίες» και αν εκστομίσει δεν πρόκειται να αποφύγει τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες του προσωπικού, των ασθενών και των πολιτών.

γιατί η  σοβαρή υποστελέχωση των νοσοκομείων δημιουργεί κινδύνους για την  ασφάλεια των ασθενών και την υγεία του προσωπικού, όταν τμήματα «λειτουργούν» με 1-2 γιατρούς και 1 νοσηλεύτρια έχει την ευθύνη 40-50 ασθενών
γιατί η υποχρηματοδότηση  έφερε τα νοσοκομεία σε οικονομική ασφυξία το τελευταίο τρίμηνο του 2013, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού τους.
γιατί για «λόγους οικονομίας» οι διοικήσεις  άφησαν  τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς χωρίς κανένα εφημερεύοντα γιατρό, ή με τον γιατρό να «εφημερεύει από το σπίτι»
γιατί νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν στο νομό τους την απαιτούμενη καθημερινή εφημερία με προσωπικό και κατευθύνουν τους ασθενείς σε γειτονικούς νομούς
γιατί   οι διοικήσεις βρίσκονται σε αδυναμία   να δώσουν τα απαιτούμενα ρεπό και τις κανονικές άδειες
γιατί οι ανασφάλιστοι ασθενείς  όχι μόνο χρεώνονται με υπέρογκα νοσήλεια, αλλά αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, αφού τα χρέη για τα νοσήλεια αποστέλλονται στην εφορία
γιατί οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την εξέταση ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ή τα φάρμακά τους.

Και αυτά τα γιατί πολλαπλασιάζονται καθημερινά.
Αν ο κ. Υπουργός Υγείας επιδιώκει  ελέγχους στο σύνολο της λειτουργίας των νοσοκομείων, καλό είναι να τους ολοκληρώσει σύντομα. Αν, πάλι  χρησιμοποιεί τους επιθεωρητές για να «πάρει απουσίες» προκειμένου να δικαιολογήσει νέες περικοπές, καταργήσεις τμημάτων και διαθεσιμότητες-απολύσεις, ματαιοπονεί.
Και για να αποδειχθεί η αξιοπιστία καθενός, ας δώσει τώρα στη δημοσιότητα τις εκθέσεις των επιθεωρητών για τα 40 νοσοκομεία που έχουν επισκεφθεί εως σήμερα.